Στην ελληνική αγορά των ΑΠΕ μπαίνει η ιταλική ΕΝΙ

Στην ελληνική αγορά των ΑΠΕ μπαίνει η ιταλική ΕΝΙ

Εξαγόρασε τη Solar-Konzept Greece Α.Ε., διασφαλίζοντας ένα χαρτοφυλάκιο φωτοβολταϊκών υπό ανάπτυξη, συνολικής ισχύος 800 MW.

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε περαιτέρω ενίσχυση της θέσης του στην εγχώρια ενεργειακή αγορά, με επέκταση δραστηριοτήτων και στον τομέα των ΑΠΕ, προχωράει ο ιταλικός όμιλος της ENI, o oποίος δραστηριοποιείται στην Ελλάδα μέσω της θυγατρικής του Eni Gas e Luce,  που ελέγχει το 100% της εταιρείας προμήθειας ρεύματος και φυσικού αερίου Zeniθ. Είκοσι χρόνια μετά την πρώτη είσοδό του στην ελληνική αγορά με την εξαγορά του 49% και του μάνατζμεντ της ΕΠΑ Θεσσαλονίκης – Θεσσαλίας και μια περίπου πενταετία μετά την επέκτασή του μέσω της ίδιας εταιρείας, που στο μεταξύ μετονομάστηκε σε Zeniθ και στη λιανική ρεύματος, ο ιταλικός ενεργειακός κολοσσός της ΕΝΙ επενδύει και στην ελληνική αγορά των ΑΠΕ, διασφαλίζοντας ένα πρώτο χαρτοφυλάκιο φωτοβολταϊκών υπό ανάπτυξη, συνολικής ισχύος 800 MW.  

Η Plenitude, όπως μετονομάστηκε από τις αρχές του έτους η Εni Gas de Luce, εξαγόρασε τη Solar-Konzept Greece Α.Ε., στην οποία μέτοχοι είναι η γερμανική Solar-Konzept International Gmbh, με έδρα το Αμβούργο και ο Γιώργος Τζανίδης, ο οποίος κατέχει και τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου.  H Solar-Konzept Greece ιδρύθηκε το 2018 και δραστηριοποιείται αποκλειστικά στον τομέα των φωτοβολταϊκών, έχοντας σήμερα ένα χαρτοφυλάκιο έργων σε διάφορες θέσεις ανάπτυξης, συνολικής ισχύος 800 MW.

Η κίνηση αυτή της ιταλικής εταιρείας σηματοδοτεί τόσο τη στροφή της στην πράσινη ανάπτυξη, καθώς στόχος είναι η τροφοδοσία των πελατών της με ενέργεια που θα παράγεται από φωτοβολταϊκά, όσο και την περαιτέρω ενίσχυση της θέσης της στη λιανική αγορά ηλεκτρισμού, αφού με την είσοδό της στην παραγωγή από ΑΠΕ αποκτάει χαρακτηριστικά καθετοποιημένης εταιρείας.

Προδιαγράφει δε μια συνολικότερη αναδιάρθρωση του χαρτοφυλακίου της στην Ελλάδα, μετά και την αποχώρηση από την ΕΔΑΘΕΣΣ –στην οποία μέσω της Zeniθ κατείχε το 49% και το μάνατζμεντ– η οποία εκτιμάται ότι θα οδηγήσει και σε διοικητικές αλλαγές. Το μερίδιο της Zeniθ στην ΕΔΑΘΕΣΣ αναμένεται να εξαγοράσει η Italgas βάσει μεταξύ τους συμφωνίας που έχει κλειστεί ήδη, αλλά για να προχωρήσει πρέπει να ολοκληρωθεί η μεταβίβαση της ΔΕΠΑ Υποδομών στην Italgas.

Η Zeniθ, ξεκινώντας από ισχυρή θέση στη λιανική αγορά φυσικού αερίου, αφού αποτέλεσε για πολλά χρόνια μονοπώλιο στην περιφέρεια Θεσσαλονίκης – Θεσσαλίας και κατακτώντας συνεχώς μερίδια στη λιανική αγορά ηλεκτρισμού, όπου εισήλθε για πρώτη φορά το 2017,  έσπασε το 2021 το φράγμα των 500.000 πελατών, εκ των οποίων τα 2/3 είναι πελάτες φυσικού αερίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή