Μοντέλο βιώσιμου τουρισμού στη Ρόδο

Μοντέλο βιώσιμου τουρισμού στη Ρόδο

Στη δημιουργία κοινού φορέα που θα αξιολογεί και θα προωθεί επενδυτικά σχέδια για τη μετατροπή της Ρόδου σε πλήρως βιώσιμο τουριστικό προορισμό προχωρούν η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και ο γερμανικός tour operator TUI Group.

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη δημιουργία κοινού φορέα που θα αξιολογεί και θα προωθεί επενδυτικά σχέδια για τη μετατροπή της Ρόδου σε πλήρως βιώσιμο τουριστικό προορισμό προχωρούν η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και ο γερμανικός tour operator TUI Group. Η πρωτοβουλία τελεί υπό την αιγίδα του Γραφείου του Πρωθυπουργού, ο οποίος είχε χθες Τετάρτη τηλεδιάσκεψη με τον διευθύνοντα σύμβουλο του γερμανικού τουριστικού οργανισμού, Fritz Joussen, κατά την οποία ο τελευταίος τού παρουσίασε την πρωτοβουλία που αναπτύσσει από κοινού με τον περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιώργο Χατζημάρκο.

«Πέρυσι 1,5 εκατομμύριο πελάτες της TUI επισκέφθηκαν την Ελλάδα», σημείωσε ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου μιλώντας με τον πρωθυπουργό, προσθέτοντας ότι «ήδη για φέτος πιστεύουμε ότι θα υπερβούμε τα προ κρίσης επίπεδα. Αρα, ο σχεδιασμός μας για το τρέχον έτος αφορά 3 εκατομμύρια πελάτες της TUI στην Ελλάδα». «Πιστεύουμε ότι η Ελλάδα θα ξεπεράσει τα προ κρίσης επίπεδα και θα αποτελέσει έναν από τους κερδισμένους της υγειονομικής κρίσης», σημείωσε ο κ. Joussen, ενώ υπογράμμισε ότι τα μέτρα προστασίας που κατάρτισε και ενεργοποίησε η Ελλάδα κατά τη διάρκεια της πανδημίας αποτέλεσαν κρίσιμο στήριγμα για τον τουρισμό.

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν από ελληνικής πλευράς ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας, ο υπουργός Επικρατείας Ακης Σκέρτσος, ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος και ο δήμαρχος Ρόδου Αντώνης Καμπουράκης.

Τα επενδυτικά σχέδια που θα υποβάλλονται προς αξιολόγηση από τον νέο φορέα, εφόσον εγκριθούν θα χρηματοδοτούνται από ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία αλλά και εθνικούς πόρους και βέβαια και από ίδια κεφάλαια και τραπεζικό δανεισμό των επενδυτών. Τα έξοδα για τη λειτουργία του φορέα, που φέρει την επωνυμία The Rhodes Co-Lab Sustainable Destination, θα καλυφθούν μεταξύ άλλων και από ίδιους πόρους του TUI Group αλλά και του TUI Care Foundation.

Σήμερα Πέμπτη η πρωτοβουλία παρουσιάζεται στους κοινωνικούς και οικονομικούς εταίρους της Ρόδου, με ιδιαίτερη έμφαση να δίδεται στη διασφάλιση της δυνατότητας συμμετοχής στις δράσεις του προγράμματος του συνόλου των εμπλεκομένων στην προσπάθεια, συμπεριλαμβανομένων βεβαίως των κατοίκων του νησιού. Η Ρόδος άλλωστε, εκτός από πεδίο υλοποίησης των επενδυτικών σχεδίων και των υπόλοιπων δράσεων, θα είναι η έδρα του Co-Lab.

Πρωτοβουλία TUI και Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου υπό την αιγίδα του πρωθυπουργού.

Στόχος της πρωτοβουλίας είναι η δημιουργία ενός μοντέλου βιώσιμου τουρισμού του μέλλοντος, η οποία θα μπορεί ως εμπειρία να μεταφερθεί και σε άλλους προορισμούς στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς, αναφέρουν πηγές που συμμετέχουν σε αυτήν. Η υλοποίηση αυτού του στόχου θα βασιστεί σε τέσσερις πυλώνες:

Ο ένας αφορά επενδυτικά σχέδια για την ανάπτυξη και χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, διαχείρισης υδάτων και βιώσιμων μεταφορών.

Ο δεύτερος αφορά τη διαχείριση των αποβλήτων και τη δημιουργία και προαγωγή προμηθευτών για τουριστικές δραστηριότητες που ακολουθούν πρακτικές βιωσιμότητας.

Ο τρίτος άξονας αφορά τον επανασχεδιασμό του ίδιου του τουριστικού προϊόντος και των υπηρεσιών, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας αλλά και την ανάπτυξη της τοπικής επιχειρηματικότητας με παράλληλη ενεργοποίηση των νέων μέσα από την εκπαίδευση και την αναβάθμιση των δεξιοτήτων τους.

Και τέταρτον, επενδυτικά σχέδια θα αξιολογηθούν και για την αναδάσωση και ανάκτηση γης, τη διατήρηση και επαναφορά της φυσικής βιοποικιλότητας αλλά και τη θαλάσσια και παράκτια προστασία του περιβάλλοντος.

Η διάρκεια του προγράμματος θα είναι πενταετής και, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, είναι πλήρως ευθυγραμμισμένο με τις αρχές, τις δράσεις και τους στόχους τόσο του ευρωπαϊκού Green Deal και τους στόχους της Ε.Ε. για τη βιωσιμότητα όσο και με αυτούς της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και τη Sustainability Agenda της TUI.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή