Το Κοινωνικό Κομμωτήριο του Δήμου Αθηναίων προσφέρει δωρεάν υπηρεσίες σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη
ΠΡΟΩΘΗΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
το-κοινωνικό-κομμωτήριο-του-δήμου-αθη-561683692

Το Κοινωνικό Κομμωτήριο του Δήμου Αθηναίων προσφέρει δωρεάν υπηρεσίες σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη

H Μαρία Κοράλη, Γενική Διευθύντρια του Κλάδου Επαγγελματικών Προϊόντων της L’Oréal Hellas, και η Μελίνα Δασκαλάκη, πρόεδρος του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων, μας μιλούν για τη βασική φροντίδα των μαλλιών που παρέχεται στους ευάλωτους συμπολίτες μας δωρεάν στο Κοινωνικό Κομμωτήριο.

Δεν είναι μόνο τα βασικά αγαθά, όπως το φαγητό, που έχουν ανάγκη οι ευάλωτοι συμπολίτες μας, αλλά και η τόνωση της ψυχολογίας τους για να νιώσουν πως ανήκουν στο κοινωνικό σύνολο. Ένα κούρεμα ή ένα χτένισμα από τα χέρια του ειδικού μπορεί να έχει θεραπευτικό αποτέλεσμα σε κάποιον, κάνοντάς τον να αισθανθεί όμορφα.

Αυτός είναι ο βασικός στόχος του Κοινωνικού Κομμωτηρίου του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων (Κ.Υ.Α.Δ.Α), που δημιουργήθηκε σε συνεργασία με τον κομμωτή Αναστάσιο Σταυρόπουλο και την ευγενική χορηγία του Κλάδου Επαγγελματικών Προϊόντων της L’Oréal Hellas και άνοιξε τις πόρτες του τον προηγούμενο μήνα. Συγκεκριμένα, η πάντα αφοσιωμένη στην ομορφιά, αλλά και στην κοινωνική συνεισφορά, L’Oréal Professional Products ανέλαβε την ανακατασκευή και τον εξοπλισμό του χώρου, ώστε να είναι φιλόξενος και λειτουργικός, και μαζί την παροχή των απαραίτητων προϊόντων. Αποκλειστικά με εθελοντές κομμωτές, οι οποίοι βρίσκονται εκεί από τις 10 το πρωί μέχρι τις 5 το απόγευμα δύο φορές την εβδομάδα, εξυπηρετώντας άντρες κάθε Δευτέρα και γυναίκες κάθε Τετάρτη, το Κοινωνικό Κομμωτήριο προσφέρει υπηρεσίες βασικής περιποίησης (κούρεμα, λούσιμο και ξύρισμα) σε άστεγους, χρόνια άνεργους, αλλά και σε άτομα και οικογένειες που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες.

Μιλήσαμε σχετικά με τη Μαρία Κοράλη, Γενική Διευθύντρια του Κλάδου Επαγγελματικών Προϊόντων της L’Oréal Hellas, και τη Μελίνα Δασκαλάκη, πρόεδρο του Κ.Υ.Α.Δ.Α. Να τι μας είπαν.

Μαρία Κοράλη

Το Κοινωνικό Κομμωτήριο του Δήμου Αθηναίων προσφέρει δωρεάν υπηρεσίες σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη-1Κυρία Κοράλη, εδώ και έναν αιώνα η LOréal προσφέρει στο μεγάλο κοινό που την εμπιστεύεται αξιόλογα προϊόντα και σπουδαίες καινοτομίες. Πώς νιώθετε που τώρα καλείστε ως LOréal Professional Products να συμμετάσχετε και στην προσφορά ελπίδας κατά κάποιον τρόπο σε ανθρώπους που στερούνται τα απολύτως αναγκαία;

Στη L’Oréal Professional Products έχουμε ως βασική αξία την κοινωνική προσφορά. Για το λόγο αυτό είναι μεγάλη μας χαρά που συμμετέχουμε σε μια τόσο σημαντική πρωτοβουλία. Μέσα από την προσφορά μας αυτή, αισθανόμαστε ότι εξελισσόμαστε ως εταιρεία, συνδράμουμε στην κοινωνία ενεργά και μπορούμε να επιφέρουμε θετικές αλλαγές. Το Κοινωνικό Κομμωτήριο έχει στόχο να βοηθήσει συνανθρώπους μας με βιοποριστικά προβλήματα να εισπράξουν το αίσθημα της φροντίδας και να ενδυναμωθούν ψυχικά. Άνθρωποι που τα τελευταία χρόνια δεν είχαν τη δυνατότητα να επισκεφθούν το χώρο του κομμωτηρίου, πλέον μπορούν να απολαύσουν τις υπηρεσίες ενός σύγχρονου περιβάλλοντος, από επαγγελματίες κομμωτές, και να λάβουν υπηρεσίες βασικής περιποίησης (λούσιμο, κούρεμα, ξύρισμα). Για εμάς αυτό είναι η μεγαλύτερη ικανοποίηση, γιατί πιστεύουμε ότι όλοι πρέπει να μπορούν να έχουν πρόσβαση στην ομορφιά και στην περιποίηση, τόσο για λόγους υγιεινής όσο και για λόγους πνευματικής και ψυχικής υγείας.

Εκτός από την υποδομή και τα προϊόντα, συνεργάζεστε γι’ αυτόν το σκοπό με κομμωτές οι οποίοι προσφέρουν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους. Ποια ήταν η αντίδρασή τους και πόσο μεγάλη είναι η συμμετοχή;

Όταν ξεκινήσαμε με τον Δήμο Αθηναίων και το Κ.Υ.Α.Δ.Α. το έργο αυτό, είχαμε ως βασικό μέλημα να εμπνεύσουμε και να κινητοποιήσουμε την κομμωτική κοινότητα, ώστε να γίνει κομμάτι της πρωτοβουλίας. Σήμερα, λίγο μετά τη λειτουργία του Κοινωνικού Κομμωτηρίου, κομμωτές από όλη την Ελλάδα το έχουν αγκαλιάσει, όχι μόνο προσφέροντας εθελοντικά τις υπηρεσίες τους, αλλά ενθαρρύνοντας και τους συναδέλφους τους να συμμετάσχουν. Υπάρχει μεγάλος ενθουσιασμός, γιατί είναι μια δράση που αναδεικνύει τη σπουδαιότητα του κομμωτή και της τέχνης του για ολόκληρη την κοινωνία, μέσα από το πρίσμα της προσφοράς. Είναι συγκινητικά, τόσο τα σχόλια που λαμβάνουμε από τους κομμωτές που έχουν ήδη «δουλέψει» στο Κοινωνικό Κομμωτήριο όσο και οι αντιδράσεις στα social media. Η συμμετοχή έχει ξεπεράσει τις αρχικές μας προσδοκίες και αυτό μας ενθαρρύνει να συνεχίσουμε να στηρίζουμε και να υλοποιούμε αντίστοιχες δράσεις που έχουν ουσιαστικό αντίκτυπο στην κοινωνία και εξελίσσουν τον κομμωτικό κλάδο. Η μεγάλη συμμετοχή των κομμωτών έχει ιδιαίτερη σημασία για όλους εμάς στη L’Oréal Professional Products, γιατί επιβεβαιώνει την πεποίθησή μας ότι οι κομμωτές, πέρα από καλλιτέχνες και επιχειρηματίες, είναι κυρίως άνθρωποι με κοινωνικές ευαισθησίες.

Γίνεται τον τελευταίο καιρό, λόγω και των ιδιαίτερων συνθηκών, μία μεγάλη συζήτηση γύρω από τον κομμωτικό κλάδο. Ποια θα λέγατε ότι είναι η κατάσταση σήμερα;

Κατ’ αρχάς να πούμε ότι μιλάμε για έναν κλάδο της ομορφιάς με εξαιρετικό ενδιαφέρον, αλλά και με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά ως προς τις υπηρεσίες που παρέχει, τον τρόπο οργάνωσης και το ίδιο το αντικείμενο. Ανέκαθεν, οι κομμωτές θεωρούσαν τους εαυτούς τους περισσότερο καλλιτέχνες παρά επιχειρηματίες. Παρ’ όλα αυτά είναι ένας κλάδος που συμβάλλει σημαντικά στην οικονομία και την κοινωνία. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε έρευνα που έγινε σχετικά με το ποιο θα ήταν το πρώτο πράγμα που θα ήθελαν να κάνουν οι Έλληνες μετά το lockdown, η απάντηση ήταν να επισκεφθούν το κομμωτήριο. Υπάρχει, αν θέλετε, συναισθηματική σύνδεση του Έλληνα καταναλωτή με τον κομμωτή του, γι’ αυτό και ο κλάδος έχει διατηρήσει τη δυναμική του παρ’ όλη την κρίση της τελευταίας 10ετίας και της πανδημίας. Σε ένα περιβάλλον που μεταβάλλεται διαρκώς και οι ανάγκες του καταναλωτή έχουν αλλάξει, ο κομμωτικός κλάδος έχει αναδειχθεί δυνατότερος σε όλα τα επίπεδα. Ο κομμωτής προσφέρει αναβαθμισμένες και προσωποποιημένες υπηρεσίες, αξιοποιεί την τεχνολογία για την προβολή της επιχείρησης και της τέχνης του και παράλληλα είναι κοινωνικά και περιβαλλοντικά ευαισθητοποιημένος. Ο δικός μας ο ρόλος ως L’Οréal Professional Products όλα αυτά τα χρόνια είναι να παρέχουμε στους κομμωτές τα εργαλεία, επιχειρηματικά και καλλιτεχνικά, που θα τον υποστηρίξουν σε αυτή τη νέα εποχή και θα αναβαθμίσουν συνολικά τον κλάδο.

Μελίνα Δασκαλάκη

Το Κοινωνικό Κομμωτήριο του Δήμου Αθηναίων προσφέρει δωρεάν υπηρεσίες σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη-2Κυρία Δασκαλάκη, κάντε μας μια εκτίμηση των μέχρι τώρα δεδομένων. Πόσο μεγάλη είναι η προσέλευση των ανθρώπων στους οποίους απευθύνεστε;

Είναι μεγάλη η προσέλευση, ακόμη πιο εντυπωσιακή όμως είναι η διάθεση προσφοράς από τους εθελοντές κομμωτές που έχουν “κλείσει” όλες τις διαθέσιμες ημέρες για να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους έως και ολόκληρο τον Απρίλιο!  Μιλάμε για επαγγελματίες του χώρου της Κομμωτικής που αφήνουν τη δική τους δουλειά, τα δικά τους μαγαζιά για να προσφέρουν τον χρόνο και την τέχνη τους στους ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη. Και αυτό είναι κάτι που δεν έχει πάψει στιγμή να μας συγκινεί! Το Κομμωτήριο στις 9 Δεκεμβρίου έκλεισε τον πρώτο μήνα λειτουργίας του. Κατά το διάστημα αυτό έχουμε εξυπηρετήσει άτομα κάθε ηλικίας, μοναχικούς ανθρώπους, αστέγους που φιλοξενούνται στις δομές μας και πολυμελείς οικογένειες με παιδιά. 

Τι σας λένε μετά τις υπηρεσίες που δέχονται; 

Αισθάνονται μεγάλη ευγνωμοσύνη και κάποιες φορές συγκινούνται ή δυσκολεύονται να την εκφράσουν με λέξεις. Μας αρκεί που βλέπουμε πάνω από τη μάσκα τα μάτια τους να “χαμογελούν”, καθώς κοιτάζουν τον εαυτό τους στον καθρέφτη.

Σκέφτεστε να επεκτείνετε, ενδεχομένως, την υπηρεσία συνεργαζόμενοι και με άλλους φορείς, εκτός από τον δήμο Αθηναίων;

Ναι, φυσικά, ήδη επεξεργαζόμαστε τρόπους για να επεκτείνουμε την παροχή των υπηρεσιών του Κοινωνικού Κομμωτηρίου και εκτός του χώρου του Κόμβου Αλληλοβοήθειας Πολιτών του Δήμου Αθηναίων, του Κοινωνικού Mall, που έχουμε δημιουργήσει απέναντι από τον Σταθμό Λαρίσης, όπου και βρίσκεται το Κομμωτήριο. Επεξεργαζόμαστε ένα σχέδιο παροχής υπηρεσιών στα σπίτια ανθρώπων που δεν μπορούν να μετακινηθούν και να έλθουν εκείνοι σε εμάς, είτε λόγω ηλικίας, είτε λόγω κινητικών προβλημάτων, ακόμη κι ένα σχέδιο δημιουργίας μιας κινητής μονάδας που κατ΄ αναλογία με τις ομάδες streetwork του Κ.Υ.Α.Δ.Α. θα πηγαίνει στους αστέγους που βρίσκονται στους δρόμους της πόλης για να τους προσφέρει επί τόπου τις συγκεκριμένες υπηρεσίες. Ασφαλώς, όταν προχωρήσουμε σε κάτι τέτοιο, θα επιδιώξουμε να έλθουμε σε επικοινωνία και επαφή με ιδρύματα σε όλη την Αθήνα, ώστε και άλλοι ευάλωτοι συνάνθρωποί μας να έχουν πρόσβαση σε αυτές τις τόσο σημαντικές υπηρεσίες. Είμαστε, τέλος, στη διάθεση όποιου Δήμου ανά την Ελλάδα ενδιαφέρεται να προχωρήσει σε κάτι ανάλογο, να του προσφέρουμε την τεχνογνωσία μας για το συγκεκριμένο εγχείρημα. Η βοήθεια προς τον συνάνθρωπο δεν γνωρίζει σύνορα και η γνώση, ειδικά όταν έχει να κάνει με την αλληλεγγύη, είναι σημαντικό να μοιράζεται. 

Οι κομμωτές που επιθυμούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο Κοινωνικό Κομμωτήριο, μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή εδώ.

Κοινωνικό Κομμωτήριο του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων «Κόμβος Αλληλοβοήθειας Πολιτών», Δομοκού & Φιλαδέλφειας, Σταθμός Λαρίσης, τηλ. 210 5246515.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή