Μέτωπο 5 χωρών κατά της πυρηνικής ενέργειας στην Ε.Ε.

Μέτωπο 5 χωρών κατά της πυρηνικής ενέργειας στην Ε.Ε.

Συνεχίζει να διχάζει ποικιλοτρόπως την Ε.Ε. η πράσινη ταξινομία και η επέκτασή της στο φυσικό αέριο και στην πυρηνική ενέργεια.

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Συνεχίζει να διχάζει ποικιλοτρόπως την Ε.Ε. η πράσινη ταξινομία και η επέκτασή της στο φυσικό αέριο και στην πυρηνική ενέργεια.

Χθες έληξε η προθεσμία για τις διαβουλεύσεις με τα κράτη-μέλη επί της πράξης κατ’ εξουσιοδότησης (delegated act), το προσχέδιο της οποίας διανεμήθηκε, με μεγάλη καθυστέρηση, στις 31 Δεκεμβρίου. Επιστήμονες, συμβουλευτικές επιτροπές και περιβαλλοντικές οργανώσεις, αλλά και ορισμένα κράτη-μέλη έχουν ταχθεί κατά του προσχεδίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το επίμαχο ζήτημα.

Η περίοδος των διαβουλεύσεων αρχικά ανακοινώθηκε ότι θα διαρκέσει έως τις 12 Ιανουαρίου, αλλά στη συνέχεια παρατάθηκε έως τις 21 του μηνός. Στις αρχές Ιανουαρίου, αρμόδιος κοινοτικός αξιωματούχος εξέφραζε την προσδοκία η τελική υιοθέτηση της πράξης να γίνει πριν από το τέλος του μήνα. Πλέον, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η ελπίδα είναι να κατατεθεί εντός τριών εβδομάδων.

Στη συνέχεια, το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα έχουν τέσσερις συν δύο μήνες για να εξετάσουν την απόφαση, η οποία μπορεί να ανατραπεί μόνο με την ψήφο της (απλής) πλειοψηφίας των ευρωβουλευτών ή της ειδικής πλειοψηφίας των κρατών-μελών (τουλάχιστον 20 κράτη-μέλη που να αποτελούν τουλάχιστον το 65% του πληθυσμού της Ενωσης). Κανένα από τα δύο ενδεχόμενα –και ειδικά το δεύτερο– δεν θεωρείται πιθανό.

Η δυσκολία του εγχειρήματος αναδεικνύεται από το γεγονός ότι πολλές χώρες –μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα– πιέζουν για υψηλότερα όρια εκπομπών στον ορισμό της «σημαντικής βλάβης στο περιβάλλον» για τις μονάδες φυσικού αερίου από τα 270 γραμμάρια ισοδύναμου CO2 ανά KWh που περιλαμβάνονται στο σχέδιο απόφασης της Κομισιόν. Η πίεση όμως είναι μεγάλη και προς την αντίθετη κατεύθυνση: ορισμένες χώρες έστειλαν επιστολή ζητώντας να μείνουν εκτός της ταξινομίας τόσο το φυσικό αέριο όσο και η πυρηνική ενέργεια.

Στην ίδια γραμμή κινείται –να μείνουν εκτός ταξινομίας τόσο το φυσικό αέριο όσο και η πυρηνική ενέργεια– και η εισήγηση της Πλατφόρμας για τη Βιώσιμη Χρηματοδότηση, ενός σώματος που συστάθηκε για να συμβουλεύσει την Ε.Ε. πώς θα πετύχει την κλιματική ουδετερότητα έως το 2050. Σύμφωνα με έγγραφο που διέρρευσε, η πλατφόρμα ασκεί δριμεία κριτική στην επιλογή συμπερίληψης ειδικά του φυσικού αερίου υπό την πράσινη ετικέτα. Το συμβουλευτικό αυτό σώμα, στο οποίο ανήκουν τράπεζες, οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών και εταιρείες όπως η Airbus, εκφράζει την ανησυχία του ότι το υψηλότερο όριο εκπομπών για το φυσικό αέριο (270 αντί για 100 γραμμάρια ισοδύναμου CO2), σε συνδυασμό με τη δυνατότητα οι νέες μονάδες φυσικού αερίου να παράγουν έως 15% περισσότερο ηλεκτρισμό από τις μονάδες άνθρακα που αντικαθιστούν, ενδέχεται να οδηγήσει σε αύξηση των συνολικών εκπομπών. Παράλληλα σημειώνει ότι τα κριτήρια για την πυρηνική ενέργεια δεν είναι επαρκή για τη διαχείριση των πυρηνικών αποβλήτων.

Ιδιαίτερα έντονη είναι η αντίθεση στην πυρηνική ενέργεια της Γερμανίας, του Λουξεμβούργου και της Αυστρίας. Οι δύο τελευταίες χώρες, μάλιστα, απειλούν να προσφύγουν στο Δικαστήριο της Ε.Ε. κατά της Κομισιόν αν επιμείνει στη συμπερίληψή της στην ταξινομία. Στο μέτωπο κατά της πυρηνικής ενέργειας εντάχθηκαν και η Ισπανία και η Δανία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή