Χρηματιστήριο: Σε αρνητικό έδαφος όλα τα blue chips

Χρηματιστήριο: Σε αρνητικό έδαφος όλα τα blue chips

Στις 942,46 μονάδες το Χ.Α. με πτώση 1,58% του Γενικού Δείκτη

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη δίνη των πιέσεων που βίωσαν οι διεθνείς και ειδικά οι ευρωπαϊκές αγορές βρέθηκε το Χρηματιστήριο Αθηνών κατά την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, χωρίς αυτή τη φορά να μπορέσει να βάλει φρένο στους πωλητές, οι οποίοι έστειλαν τον Γενικό Δείκτη στις 942 μονάδες. Αν και είχε καταφέρει να αυτονομηθεί το τελευταίο διάστημα και να κινηθεί ανοδικά κόντρα στο αρνητικό κλίμα «έξω», η έντονη στροφή των επενδυτών διεθνώς σε πιο ασφαλή περιουσιακά στοιχεία δεν άφησε την ελληνική αγορά αλώβητη την Παρασκευή, με τις ρευστοποιήσεις να είναι γενικευμένες –με κανέναν τίτλο από τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση να μην μπορεί να αποφύγει το «κόκκινο»–, αν και ήταν πιο έντονες στις μετοχές που είχαν υπεραποδώσει το τελευταίο διάστημα, όπως οι τράπεζες.

Ετσι, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε πτώση της τάξεως του 1,58% και έκλεισε στις 942,46 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 103,49 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχώρησε κατά 1,57% στις 2.277,47 μονάδες, ενώ στο 1,58% διαμορφώθηκαν οι απώλειες στον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης, ο οποίος έκλεισε στις 1.555,57 μονάδες.

Από τα μη τραπεζικά blue chips, τα οποία όπως προαναφέρθηκε έκλεισαν όλα στα αρνητικά, τις μεγαλύτερες απώλειες, άνω του 2%, κατέγραψαν οι Aegean, ΔΕΗ και Ελλάκτωρ.

Η στροφή των επενδυτών διεθνώς σε πιο ασφαλή περιουσιακά στοιχεία δεν άφησε αλώβητη την ελληνική αγορά.

Ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε κατά 1,45% στις 653,63 μονάδες, με την Εθνική Τράπεζα να σημειώνει πτώση 1,82%, την Πειραιώς να κλείνει στο -1,83%, τη Eurobank στο -1,34% και την Alpha Bank στο -1,16%.

Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε κατά 0,73% και ο τραπεζικός ενισχύθηκε κατά 1,65%.

Πέραν της πτώσης της Παρασκευής, ωστόσο, η γενικότερη εικόνα του Χ.Α. είναι εντυπωσιακή. Οπως επισημαίνει η Beta Securities, κόντρα στη διεθνή τάση, στη μιζέρια και στην κακοδαιμονία των τελευταίων 11 ετών, το Χρηματιστήριο Αθηνών έδειξε χαρακτήρα και έκανε τη διαφορά παραμένοντας η πρώτη σε απόδοση αγορά στην Ευρώπη. Η άνοδος δεν είναι το απαραίτητο ζητούμενο, όμως έπειτα από καιρό η συμπεριφορά των επενδυτών δεν παρουσιάζει σημεία πανικού ή διάλυσης στις πτωτικές τάσεις που παρατηρούνται στα κυριότερα χρηματιστήρια του εξωτερικού. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή