Ευκολότερη η σύσταση family offices στην Ελλάδα

Ευκολότερη η σύσταση family offices στην Ελλάδα

Θα μπορούν να τα ιδρύσουν και όσοι δεν είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας

3' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μεγάλο ενδιαφέρον για τη σύσταση εταιρειών διαχείρισης οικογενειακής περιουσίας στην Ελλάδα έχουν εκδηλώσει εκατοντάδες εύποροι επενδυτές καθώς και οι 150 εκατομμυριούχοι που έχουν ήδη γίνει μόνιμοι κάτοικοι Ελλάδας. Οικογένειες με μεγάλη περιουσία από τον Λίβανο, το Λονδίνο, το Μονακό και τη Σιγκαπούρη επιθυμούν να συστήσουν family offices στην Ελλάδα, αναμένοντας ωστόσο την απόφαση ενεργοποίησης της νομοθεσίας και των κινήτρων που θα δίνει στους ενδιαφερομένους.

Και αναμένουν, καθώς ο νόμος σήμερα επιτρέπει να μπορούν να συμμετέχουν στις εταιρείες διαχείρισης οικογενειακής περιουσίας τα φυσικά πρόσωπα που έχουν τη φορολογική τους κατοικία στην Ελλάδα, τα στενά μέλη της οικογένειας καθώς και νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες στις οποίες συμμετέχουν τα ανωτέρω φυσικά πρόσωπα και τα μέλη της οικογένειας αυτών. Δηλαδή, μόνο όσοι είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας μπορούν να συστήσουν και να συμμετέχουν σε family offices.

Οι επενδυτές, τα νομικά γραφεία και οι ελεγκτικοί οίκοι έχουν ζητήσει από το οικονομικό επιτελείο να ανοίξει τη βεντάλια και να έχουν δικαίωμα σύστασης family offices και όσοι δεν είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας όπως ισχύει και σε άλλες χώρες, όπως για παράδειγμα στο Μονακό και στη Σιγκαπούρη. Η απόφαση αναμένεται να εκδοθεί ενδεχομένως και εντός της εβδομάδας.

Από την άλλη πλευρά, στελέχη του υπουργείου Οικονομικών υποστηρίζουν ότι η υιοθέτηση single family offices προκρίθηκε ως καταλληλότερη δομή για τα μεγέθη της ελληνικής οικονομίας έναντι των multifamily offices, λαμβάνοντας υπόψη τα πλεονεκτήματα της απλούστερης δομής τους, σε συνδυασμό και με τον per se μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα τους, προσφέροντας ταχύτερη επικοινωνία των μελών της οικογένειας για τη λήψη αποφάσεων, διασφάλιση υψηλότερου επιπέδου απορρήτου και προστασίας της ιδιωτικής τους ζωής, βέλτιστο έλεγχο και επίβλεψη των εργαζομένων.

Σήμερα, family offices στη χώρα μπορούν να συστήσουν μόνο όσοι έχουν τη φορολογική τους κατοικία εντός της ελληνικής επικράτειας.

Αναφέρουν παράλληλα ότι σε αντίθεση με τα ισχύοντα σε άλλα κράτη όπως η Σιγκαπούρη, για λόγους προστασίας προσωπικών δεδομένων δεν απαιτείται ελάχιστο ύψος συνολικής οικογενειακής περιουσίας, ενώ παράλληλα εισάγεται ειδικός τρόπος προσδιορισμού του φορολογητέου εισοδήματός τους, προς διασφάλιση των φορολογικών εσόδων. Η μέθοδος φορολόγησης κόστους πλέον του περιθωρίου κέρδους (Cost plus Method – CPM), εν προκειμένω με την προσθήκη σταθερού ποσοστού κέρδους 7% επί των ετήσιων δαπανών της εταιρείας, βρίσκεται σε πλήρη σύμπλευση με τα διεθνή πρότυπα και τις αρχές ορθής φορολογικής διακυβέρνησης, ακολουθώντας τις κατευθυντήριες αρχές του ΟΟΣΑ για τις ενδοομιλικές τιμολόγησεις (transfer pricing). Λαμβάνοντας δε υπόψη ότι τα family offices θα υπόκεινται σε φόρο εισοδήματος με τον συντελεστή φορολόγησης νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων, ήτοι 24%, διασφαλίζεται ο μη επιζήμιος χαρακτήρας του φορολογικού μέτρου ως προς τον φορολογικό ανταγωνισμό.

Πάντως, δεν αποκλείεται το πλαίσιο της απόφασης να αφήνει παράθυρα ώστε να δημιουργήσουν εταιρείες διαχείρισης οικογενειακής περιουσίας και επενδυτές από άλλες χώρες όπως ο Λίβανος όπου το τελευταίο διάστημα καταγράφεται, όπως αναφέρουν ελεγκτικοί οίκοι, κύμα φυγής επενδυτών από τη χώρα και οι οποίοι επιθυμούν να εγκατασταθούν στην Ελλάδα καθότι χώρα της Ε.Ε.

Η ενεργοποίηση των family offices, όπως τονίζουν όλοι οι εμπλεκόμενοι, θα έχει άμεσα και πολλαπλασιαστικά οφέλη για την οικονομία, την απασχόληση και τις επενδύσεις στη χώρα μας. Σε αυτό το πλαίσιο τίθεται κατώτατο όριο στις πραγματοποιούμενες δαπάνες στην Ελλάδα, οι οποίες δεν δύνανται να υπολείπονται του 1 εκατ. ευρώ ετησίως. Ως προς τους εργαζομένους που θα πλαισιώνουν τα family offices, εισάγεται προϋπόθεση διατήρησης ελάχιστου αριθμού προσωπικού πέντε ατόμων για ένα έτος από την ίδρυσή τους, ενώ η λειτουργία τους θα ενισχύσει περαιτέρω την απασχόληση, λόγω και της δυνατότητας εξωτερικής ανάθεσης για την παροχή υπηρεσιών.

Από το brain drain περνάμε στο brain regain αναφέρουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, κάνοντας λόγο για τη μεγάλη επιστροφή Ελλήνων από το εξωτερικό. Από 1.000 φυσικά πρόσωπα που είχαν υποβάλει αίτηση έως τα τέλη Σεπτεμβρίου, έχουν φθάσει πλέον τις 2.000. Πρόκειται κυρίως για Ελληνες που εγκατέλειψαν τη χώρα τα χρόνια των μνημονίων και επιστρέφουν στην Ελλάδα σε νέα θέση εργασίας και πολύ χαμηλό φορολογικό συντελεστή. Το ενδιαφέρον για την υπαγωγή στις νέες διατάξεις είναι αυξημένο, δεδομένου ότι προβλέπουν για φυσικά πρόσωπα που μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικία και θα απασχοληθούν σε νέες θέσεις εργασίας ή θα προβούν σε έναρξη δραστηριότητας ως αυτοαπασχολούμενοι, απαλλαγή από τον φόρο εισοδήματος και από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης του 50% του εισοδήματος που θα αποκτούν στην Ελλάδα για μία επταετία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή