Εκτός Χρηματιστηρίου Αθηνών οδεύει η μετοχή της «Νίκας»

Εκτός Χρηματιστηρίου Αθηνών οδεύει η μετοχή της «Νίκας»

Αλλη μια βιομηχανία τροφίμων, η αλλαντοβιομηχανία «Νίκας», οδεύει εκτός Χρηματιστηρίου.

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αλλη μια βιομηχανία τροφίμων, η αλλαντοβιομηχανία «Νίκας», οδεύει εκτός Χρηματιστηρίου, καθώς ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος, ο οποίος κατέχει πλέον το 95,05% της εταιρείας, προχώρησε την Παρασκευή σε υποβολή δημόσιας πρότασης για την απόκτηση και των λοιπών μετοχών, ανακοινώνοντας ταυτόχρονα ότι στη συνέχεια θα αποφασιστεί η διαγραφή της μετοχής της εταιρείας από το ταμπλό του Χ.Α. Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα σε υποβολή δημόσιας πρότασης για την απόκτηση του συνόλου των μετοχών της εταιρείας και την έξοδό της στη συνέχεια από το Χ.Α.  προχώρησε και ο Εμ. Καραμολέγκος για την «Αρτοβιομηχανία Καραμολέγκος».

Η είσοδος της γνωστής αλλαντοβιομηχανίας στο Χ.Α. είχε γίνει στις 22 Απριλίου 1991, με την ονομαστική αξία της μετοχής να ανέρχεται σε 200 δραχμές.

Η δημόσια πρόταση για την απόκτηση του 4,95% της «Νίκας» από την εταιρεία «Cryred Investments Limited» (συμφερόντων Σπ. Θεοδωρόπουλου) προβλέπει προσφερόμενο τίμημα για την απόκτηση των μετοχών 1,24 ευρώ ανά μετοχή, υψηλότερο κατά 42,5% από το τίμημα που προσδιορίζεται στην έκθεση αποτίμησης την οποία έκανε η Grant Thornton και ανέρχεται σε 0,87 ευρώ ανά μετοχή. Η «Νίκας» διαθέτει και θυγατρικές στα Σκόπια, στη Βουλγαρία και την Κύπρο, οι οποίες ωστόσο ακόμη δεν έχουν δραστηριότητα.

Δημόσια πρόταση για την απόκτηση και των λοιπών μετοχών από τον Σπύρο Θεοδωρόπουλο.

Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1970 από τον Παναγιώτη Νίκα και από την πρώτη στιγμή καινοτόμησε. Ηταν η πρώτη εταιρεία που το 1972 παρασκεύασε παριζάκι και η πρώτη που δημιούργησε αλλαντικά σε τετράγωνο σχήμα για την παρασκευή τοστ. Το 1991 έγινε η εισαγωγή της στο Χ.Α. και η κατασκευή του εργοστασίου στον Αγιο Στέφανο, εκεί που βρίσκεται και σήμερα.

Το 2003 ο Παναγιώτης Νίκας αποφασίζει να πουλήσει την αλλαντοβιομηχανία στην Global Finance του Αγγελου Πλακόπητα. Η πρώτη εμπλοκή του Σπύρου Θεοδωρόπουλου με τη «Νίκας» ήταν τον Αύγουστο του 2011, όταν αποφάσισε να αναλάβει ομολογίες 5,4 εκατ. ευρώ της εταιρείας, πάνω από το 50% δηλαδή του μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου συνολικού ύψους 10 εκατ. ευρώ που εξέδωσε τότε η αλλαντοβιομηχανία. Τον Οκτώβριο του 2012, η «Νίκας» προχώρησε στην έκδοση νέου μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου ύψους 3 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων το 1,5 εκατ. ευρώ καλύφθηκε από την Chipita και το άλλο 1,5 εκατ. ευρώ από τη Eurobank.Δύο χρόνια μετά, τον Νοέμβριο του 2014, η Chipita κατέθεσε στις πιστώτριες τράπεζες πρόταση εξαγοράς πλειοψηφικού πακέτου μετοχών της «Νίκας». Η οριστική συμφωνία ανάμεσα στην Chipita και τις τράπεζες υπεγράφη τελικά στα τέλη του 2016.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή