Πολιτικές εντάσεις αναζωπυρώνουν το ενδιαφέρον για τη «χρυσή βίζα»

Πολιτικές εντάσεις αναζωπυρώνουν το ενδιαφέρον για τη «χρυσή βίζα»

Εντονη κινητικότητα από Τούρκους, Λιβανέζους, Ινδούς, Ιρανούς και Ρώσους επενδυτές.

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημαντική αύξηση του επενδυτικού ενδιαφέροντος για την απόκτηση ακινήτων στην Ελλάδα μέσω του προγράμματος «χρυσή βίζα» καταγράφεται τον τελευταίο χρόνο από Τούρκους, Λιβανέζους, Ινδούς, Ιρανούς και Ρώσους επενδυτές. Πρόκειται για ανθρώπους οι οποίοι προέρχονται από χώρες με σημαντική οικονομική και πολιτική αποσταθεροποίηση και ως εκ τούτου αναζητούν επενδυτικό «καταφύγιο» και διέξοδο σε χώρες της Ε.Ε., που προσφέρουν προγράμματα επενδυτικής μετανάστευσης. Στο πλαίσιο αυτό, η Ελλάδα αποτελεί μία από τις πρώτες στάσεις των εν λόγω επενδυτών, τόσο λόγω γεωγραφικής εγγύτητας όσο και λόγω της ελκυστικότητας του σχετικού προγράμματος «χρυσή βίζα», το οποίο επιτρέπει τη λήψη άδειας παραμονής πέντε ετών, με την επένδυση τουλάχιστον 250.000 ευρώ για την απόκτηση ακινήτων.

Με βάση τα μέχρι σήμερα στοιχεία του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, κατά τη διάρκεια του 2021 χορηγήθηκαν 478 νέες άδειες σε Κινέζους επενδυτές, αύξηση της τάξεως του 8% σε σχέση με το 2020. Αντιθέτως, οι Ρώσοι έχουν λάβει πλέον 576 άδειες, σημειώνοντας αύξηση κατά 79% σε ετήσια βάση. Ανοδος κατά 71% παρατηρείται και σε ό,τι αφορά τις άδειες προς τους επενδυτές από τον Λίβανο (304 άδειες, από 178 στο τέλος του 2020), ενώ αύξηση κατά 15,5% σημειώνεται και σε ό,τι αφορά τις άδειες προς Τούρκους επενδυτές, που ανέρχονται πλέον σε 605, από 524 πέρυσι.

Εντονη κινητικότητα από Τούρκους, Λιβανέζους, Ινδούς, Ιρανούς και Ρώσους επενδυτές.

Σύμφωνα με τον Αχιλλέα Ρισβά, επικεφαλής της δικηγορικής εταιρείας «Ρισβάς και συνεργάτες», η οποία είναι και ενεργό μέλος του Διεθνούς Συμβουλίου Μετανάστευσης Επενδύσεων, «από τον περασμένο Ιούνιο έχει απογειωθεί το επενδυτικό ενδιαφέρον από χώρες όπως η Τουρκία, ο Λίβανος, η Ρωσία, η Ινδία και το Ιράν. Παρατηρούμε ότι χώρες όπου υπάρχει σημαντική υποτίμηση του νομίσματός τους, όπως π.χ. η Τουρκία, ο Λίβανος και το Ιράν, εμφανίζουν σημαντική άνοδο του επενδυτικού ενδιαφέροντος για την απόκτηση ακινήτων στην Ελλάδα». Αντίστοιχα, πολλοί Ινδοί έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την αγορά ακινήτων στην Ελλάδα, καθώς μετά το Brexit αναζητούν χώρες που να διευκολύνουν την πρόσβασή τους στις χώρες που είναι μέλη της συμφωνίας Σένγκεν. Η εικόνα αυτή θα αποτυπωθεί με πολύ μεγαλύτερη σαφήνεια τους επόμενους μήνες, καθώς έχουν γίνει πολλές αγοραπωλησίες, που ακόμα δεν έχουν φανεί, εξαιτίας των πολύμηνων καθυστερήσεων με την ολοκλήρωση της σχετικής διαδικασίας λήψης της άδειας παραμονής.

Με τον τρόπο αυτό υποκαθίσταται εν μέρει και η απώλεια που παρατηρείται από την αρχή της πανδημίας σε επενδυτές από την Κίνα, την Ταϊβάν και το Χονγκ Κονγκ. Οσοι προέρχονται από τις εν λόγω χώρες, έχουν απουσιάσει από την ελληνική αγορά ακινήτων, λόγω της σημαντικής δυσκολίας των ταξιδιών, ήδη από την αρχή της πανδημίας, αλλά και της ιδιαίτερα αυστηρής πολιτικής «μηδενικών κρουσμάτων» που ακολουθεί ακόμα και σήμερα η κινεζική κυβέρνηση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή