Χαμηλή πληρότητα στα ορεινά ξενοδοχεία

Χαμηλή πληρότητα στα ορεινά ξενοδοχεία

Δεν ξεπέρασε το 60%, παρά τις καλές επιδόσεις των εορταστικών τριημέρων

3' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρά τις εξαιρετικές επιδόσεις κάποιων ξενοδοχείων σε ορισμένους προορισμούς κατά τη διάρκεια των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, τα ορεινά ξενοδοχεία εν γένει παρουσιάζουν για το σύνολο της σεζόν τις χαμηλότερες επιδόσεις από κάθε άλλη κατηγορία. Η πανδημία, ο περιορισμός στις μετακινήσεις στις αρχές του 2021 και, βέβαια, οι βραχυχρόνιες μισθώσεις τύπου Airbnb, «ενοχοποιούνται» για την εικόνα αυτή.

Σύμφωνα με έρευνα που διενήργησε το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων για λογαριασμό του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ), τα ορεινά ξενοδοχεία αποτελούν το 11% του συνόλου των ξενοδοχείων της χώρας. Σημειώνεται πως ως ορεινά ξενοδοχεία ορίζονται αυτά που βρίσκονται σε υψόμετρο άνω των 300 μέτρων. Με βάση τα στοιχεία του ΞΕΕ πρόκειται για 1.106 ξενοδοχειακές μονάδες. Μάλιστα, τα 8 σε κάθε 10 από αυτά προσδιορίζονται ως οικογενειακές επιχειρήσεις με κριτήριο τον αριθμό των δωματίων τους και ειδικότερα εκείνα που έχουν μέχρι 20 δωμάτια. Πρόκειται για 763 μονάδες. Από τα τέλη Νοεμβρίου μέχρι και τα μέσα Ιανουαρίου λειτούργησε σταδιακά έως και το 97,2% του συνόλου των ορεινών αυτών μονάδων. Ωστόσο η μέση πληρότητά τους δεν ξεπέρασε το 60%, παρά το γεγονός ότι, όπως προαναφέρθηκε, τα τριήμερα των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Φώτων, και ειδικά σε προορισμούς πρώτης επιλογής όπως για παράδειγμα η Αράχωβα, κινήθηκαν ακόμα και πάνω από το 90%. Με βάση την έρευνα του ΞΕΕ, στα τέλη Νοεμβρίου η μέση πληρότητα στα ορεινά ξενοδοχεία ήταν στο 35% και ανέβηκε παραμονές των Χριστουγέννων στο 51,3%, για να κορυφωθεί στο 59,7% την τελευταία εβδομάδα του χρόνου και να υποχωρήσει κατόπιν στο 48,3% την πρώτη εβδομάδα του νέου έτους. Μάλιστα, με την εκπνοή της εορταστικής περιόδου, δηλαδή την περίοδο 10-16 Ιανουαρίου, η μέση πληρότητα κατέρ-ρευσε στο 20%.

Χαμηλή πληρότητα στα ορεινά ξενοδοχεία-1

Υπογραμμίζεται πως η μέση πληρότητα δεν αναφέρεται μόνο στα Σαββατοκύριακα και στις αργίες, αλλά σε ολόκληρη την εβδομάδα. Και καθώς φέτος τα ταξίδια ήταν μικρότερης διάρκειας και οι αργίες συνέπεσαν με Σαββατοκύριακα υπήρξαν και ημέρες με πολύ χαμηλή πληρότητα εντός των εορτών.

Εξαιρετικά μικρές επιδόσεις για τα ξενοδοχεία πόλης από τα τέλη Νοεμβρίου μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου.

Οι τιμές

Αντίστοιχα με τις πληρότητες κινήθηκαν και οι τιμές, με τον μέσο όρο να βρίσκεται στα μέσα Δεκεμβρίου στα 65 ευρώ ανά δωμάτιο, να ανεβαίνει την εβδομάδα των Χριστουγέννων στα 89 ευρώ και την επόμενη εβδομάδα να διατηρείται στα 86 ευρώ για να υποχωρήσει σταδιακά στα 78 ευρώ τα Φώτα και στα 61 ευρώ στα μέσα Ιανουαρίου. Η συγκεκριμένη κατηγορία των ορεινών ξενοδοχείων, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Αλέξανδρο Βασιλικό, μαζί με τα ξενοδοχεία δωδεκάμηνης λειτουργίας εν γένει, εμφανίζεται ως η περισσότερο πληγείσα από την πανδημία. Και είναι αυτή η κατηγορία για την οποία το ΞΕΕ εκτιμά πως απαιτούνται νέα στοχευμένα μέτρα στήριξης, όπως ενδεχομένως η αναστολή εξόφλησης των επιστρεπτέων προκαταβολών που έλαβαν κατά τα προηγούμενα δύο έτη της πανδημίας. «Τα ελληνικά ξενοδοχεία, παρά το βαρύ αποτύπωμα της πανδημίας, συνεχίζουν την προσφορά τους στην απασχόληση, στις επενδύσεις, στα δημόσια έσοδα και στην περιφερειακή ανάπτυξη. Τα βασικά οικονομικά μεγέθη που αποτυπώνονται στην έρευνα για συγκεκριμένες κατηγορίες ξενοδοχείων καταδεικνύουν την ανάγκη για συνέχιση της κρατικής στήριξης, με στοχευμένα πλέον μέτρα για τη βελτίωση της ρευστότητας και τη στήριξη της απασχόλησης», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Από την έρευνα αναδεικνύεται μια ακόμα πιο επιβαρυμένη κατηγορία ξενοδοχείων: ενώ τα ορεινά ξενοδοχεία άνοιξαν σε ποσοστό 97% την περίοδο των εορτών, κατά την ίδια περίοδο τα αστικά ξενοδοχεία ήταν ανοιχτά σε ποσοστό 77% (1 στα 4 ήταν κλειστό). Επιπλέον, τις εβδομάδες των εορτών, και ενώ τα ορεινά ξενοδοχεία εμφάνισαν πληρότητες που άγγιξαν το 60%, τα ξενοδοχεία πόλης λειτούργησαν με εξαιρετικά χαμηλές πληρότητες, μόλις στο 33% τον Νοέμβριο και συνεχή πτώση, φτάνοντας στο 20% τον Ιανουάριο του 2022.

Οσον αφορά το σύνολο των ελληνικών ξενοδοχείων, ορεινών, αστικών, καλοκαιρινών, εποχικής και δωδεκάμηνης λειτουργίας, το 2021 λειτούργησε για κάποια περίοδο το 96% των ξενοδοχείων, με μέση πληρότητα 68% τον Αύγουστο και μέση τιμή του δίκλινου δωματίου τα 120 ευρώ τον ίδιο μήνα. Ο συνολικός τζίρος τους ανήλθε σε 5,48 δισ. ευρώ, δηλαδή 35% χαμηλότερος από τον αντίστοιχο του 2019, ωστόσο τα ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας, που περιλαμβάνουν και τα ορεινά, παρουσιάζουν μεσοσταθμική μείωση του τζίρου κατά 57% σε σχέση με το 2019.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή