Ακίνητα: Συνεχίζονται οι αυξήσεις στα οικοδομικά υλικά

Ακίνητα: Συνεχίζονται οι αυξήσεις στα οικοδομικά υλικά

Σταθερά υψηλός είναι ο ρυθμός ανόδου των τιμών των υλικών κατασκευής, γεγονός που διατηρεί το κόστος ανέγερσης νέων ακινήτων σε υψηλό επίπεδο.

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σταθερά υψηλός είναι ο ρυθμός ανόδου των τιμών των υλικών κατασκευής, γεγονός που διατηρεί το κόστος ανέγερσης νέων ακινήτων σε υψηλό επίπεδο. Σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), τον Δεκέμβριο του 2021 ο γενικός δείκτης τιμών υλικών κατασκευής νέων κτιρίων κατοικιών αυξήθηκε κατά 7,1% σε ετήσια βάση, δηλαδή σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2020, έναντι μείωσης κατά 0,2% που είχε σημειωθεί κατά την αντίστοιχη σύγκριση του 2020 προς το 2019.

Ο μέσος δείκτης τιμών υλικών του 2021 σημείωσε άνοδο κατά 3,8% σε ετήσια βάση, έναντι μείωσης κατά 0,2% που είχε καταγραφεί το 2020. Σε μηνιαία βάση, τον Δεκέμβριο, ο δείκτης κατέγραψε αύξηση κατά 0,4%. Υπενθυμίζεται ότι και τον Νοέμβριο ο σχετικός δείκτης τιμών είχε σημειώσει αύξηση της τάξεως του 7,1% συγκριτικά με τον αντίστοιχο μήνα του 2020 και κατά 0,9% σε μηνιαία βάση, ενώ η ετήσια αύξηση των τιμών κατά τον μήνα Οκτώβριο είχε διαμορφωθεί σε 6,3%.

Ο μέσος δείκτης τιμών υλικών του 2021 σημείωσε άνοδο κατά 3,8% σε ετήσια βάση.

Η εξέλιξη αυτή έχει συνέπειες τόσο στις ανακαινίσεις και ανακατασκευές υφιστάμενων κατοικιών, που είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς τα τελευταία χρόνια, όσο και στις νεοανεγειρόμενες οικοδομές. Στελέχη της αγοράς υπολογίζουν την αύξηση του κόστους κατασκευής μιας νεόδμητης κατοικίας σε περίπου 200-300 ευρώ/τ.μ. σε σχέση με την αντίστοιχη δαπάνη πριν από έναν χρόνο. Πρόκειται για μια εξέλιξη που ασφαλώς έχει φέρει σε δύσκολη θέση όσους κατασκευαστές είχαν σπεύσει να πουλήσουν από τα σχέδια, πριν ολοκληρωθούν οι οικοδομές τους, μια πάγια πρακτική από την περίοδο της οικονομικής κρίσης και μετά. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις αυτές και σίγουρα είναι δύσκολη οποιαδήποτε προσπάθεια επαναδιαπραγμάτευσης. Παράλληλα, όπως επισήμανε σε πρόσφατη δημόσια παρέμβασή του το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών, υπάρχει και μεγάλη δυσκολία έναρξης νέων οικοδομών. Από την άλλη πλευρά, είναι θετικό το γεγονός ότι δεν υπάρχουν ελλείψεις υλικών, κάτι που παρατηρείται σε άλλες αγορές, ιδίως στα ηλεκτρονικά προϊόντα και τα αυτοκίνητα.

Εξίσου θετικό και το ότι θα υπάρξει μεγαλύτερη περίοδος αναστολής του ΦΠΑ στις νέες οικοδομές, καθώς το μέτρο αναμένεται να παραταθεί και μετά το τέλος του 2022. Εφόσον εξομαλυνθούν και οι τιμές των υλικών, τουλάχιστον σε μερικούς μήνες από σήμερα, οι κατασκευαστές θα έχουν τη δυνατότητα να αντισταθμίσουν τυχόν απώλειες κερδών από τις υφιστάμενες οικοδομές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή