Ομολογιακές εκδόσεις: Τρέχουν να προλάβουν την αύξηση επιτοκίων

Ομολογιακές εκδόσεις: Τρέχουν να προλάβουν την αύξηση επιτοκίων

Την επίσπευση ομολογιακών εκδόσεων για την αναχρηματοδότηση υφιστάμενων χρεογράφων ή εξ ολοκλήρου νέων εκδόσεων αξιολογεί αριθμός ελληνικών επιχειρήσεων υπό την προοπτική αλλαγής της νομισματικής πολιτικής σε διεθνές επίπεδο.

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την επίσπευση ομολογιακών εκδόσεων για την αναχρηματοδότηση υφιστάμενων χρεογράφων ή εξ ολοκλήρου νέων εκδόσεων αξιολογεί αριθμός ελληνικών επιχειρήσεων υπό την προοπτική αλλαγής της νομισματικής πολιτικής σε διεθνές επίπεδο.

Αν και το «παράθυρο» για ελληνικές εκδόσεις εκτιμάται πως μπορεί να παραμείνει ανοιχτό περισσότερο και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα απ’ ό,τι για άλλες χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας, λόγω της προοπτικής αναβάθμισης της χώρας στην επενδυτική βαθμίδα αργότερα φέτος, γεγονός είναι πως ο ένας μετά τον άλλον οι διεθνείς οίκοι και οικονομολόγοι προβλέπουν τις πρώτες αυξήσεις και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού μετά το πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα ιδιαίτερα χαλαρής νομισματικής πολιτικής των δέκα και πλέον ετών.

Στην Ελλάδα το τελευταίο διάστημα πραγματοποιήθηκε σημαντικός αριθμός ομολογιακών εκδόσεων στην ελληνική κεφαλαιαγορά, μεταξύ των οποίων αυτές των Noval, ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, Prodea, Premia, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, αλλά και, για πρώτη φορά, ναυτιλιακών επιχειρήσεων όπως της Costamare και της CPLP. Ιδιαίτερα πετυχημένες όλες προσέλκυσαν σημαντική ζήτηση και πέτυχαν ελκυστικές τιμολογήσεις. Την ερχόμενη Δευτέρα αναμένεται η έγκριση του ενημερωτικού δελτίου άλλης μίας ναυτιλιακής και ειδικότερα της Safe Bulkers.

Ομολογιακές εκδόσεις: Τρέχουν να προλάβουν την αύξηση επιτοκίων-1

Επισπεύδονται οι αποφάσεις για αναχρηματοδοτήσεις και νέες εκδόσεις ομολόγων ελληνικών ομίλων.

Ενδεικτικά αναφέρεται πως από τα χρεόγραφα που διαπραγματεύονται στο ελληνικό Χρηματιστήριο έως και το 2023 λήγουν αυτά των Coral και B&F, ενώ το 2024 εκείνο της Attica Holdings. Στις διεθνείς αγορές, από φέτος έως και το 2025 ωριμάζουν ομόλογα όπως του ΟΤΕ –που όμως είναι καλυμμένο από τη μητρική–, της Alpha Βank, της Mytilineos, της Ελλάκτωρ και των Ελληνικών Πετρελαίων.

Το κλίμα πάντως παραμένει εν γένει θετικό για τις ελληνικές ομολογιακές εκδόσεις, εταιρικές και κρατικές. Είναι χαρακτηριστικό πως στην αρχή της εβδομάδας η J.P. Morgan συνέστησε στους πελάτες της να διατηρήσουν long θέσεις στα ελληνικά ομόλογα παρά τις πιέσεις που δέχθηκαν τελευταίως οι τίτλοι. Ο αμερικανικός επενδυτικός οίκος εκτιμά ότι έχει έρθει η ώρα για να επιστρέψουν οι μεγάλοι θεσμικοί επενδυτές στα ελληνικά ομόλογα. Εκτιμά πως ειδικά οι τίτλοι του Δημοσίου θα εμφανίσουν υπεραποδόσεις, καθώς τα σημερινά επίπεδα των αποδόσεων θα δημιουργήσουν ζήτηση από τους «real money» επενδυτές (αμοιβαία κεφάλαια, ταμεία κ.τ.λ.).

Σύμφωνα με την J.P. Morgan, το spread των ελληνικών 10ετών ομολόγων έναντι των αντίστοιχων γερμανικών θα πέσει στις 135 μονάδες βάσης τον Μάρτιο, στις 120 τον Ιούνιο και θα διαμορφωθεί στις 130 τον Σεπτέμβριο και στις 140 μονάδες βάσης τον Δεκέμβριο. Ο οίκος περιμένει ανάπτυξη 5,2% στην Ελλάδα φέτος, με τον πληθωρισμό στο 1%.

Από την πλευρά της η Capital Economics πιστεύει πως τo sell off στα ευρωπαϊκά κρατικά ομόλογα δεν έχει τελειώσει και ότι το κόστος δανεισμού θα αυξηθεί και άλλο, ειδικά για τις χώρες της περιφέρειας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή