Δύο νέες επενδύσεις σε logistics δρομολογεί η Noval Property

Δύο νέες επενδύσεις σε logistics δρομολογεί η Noval Property

Σχεδιάζεται η ανάπτυξη 22.200 τ.μ. νέων κτιρίων σε Κρήτη και Θεσσαλονίκη

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέες επενδύσεις για την ανάπτυξη υποδομών logistics, έναν τομέα στον οποίο ενδιαφέρεται να επεκταθεί το προσεχές διάστημα, δρομολογεί η διοίκηση της Noval Property ΑΕΕΑΠ. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι νέες αυτές κινήσεις θα αφορούν ιδιόκτητα ακίνητα στη Θεσσαλονίκη και στην Κρήτη τα οποία θα αναπτύξει η ίδια η εταιρεία. Συνολικά σχεδιάζεται η ανάπτυξη 22.200 τ.μ. νέων κτιρίων logistics με βιοκλιματικά χαρακτηριστικά και χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Το συνολικό ύψος της επένδυσης υπολογίζεται ότι θα προσεγγίσει τα 10 εκατ. ευρώ.

Οι δύο νέες επενδύσεις εκτιμάται ότι θα ξεκινήσουν να υλοποιούνται εντός του 2022, ενώ ο ορίζοντας ολοκλήρωσής τους είναι το 2024. Σημειώνεται ότι η κατασκευή των νέων κτιρίων logistics θα χρηματοδοτηθεί από τα έσοδα του ομολόγου, ύψους 120 εκατ. ευρώ, που εξέδωσε στο τέλος του 2021 η Noval Property. Το επιτόκιο διαμορφώθηκε σε 2,65%, καθώς σημειώθηκε υπερκάλυψη κατά 2,8 φορές. Από τα έσοδα του ομολόγου, σχεδόν 100 εκατ. ευρώ, θα χρηματοδοτήσει νέες επενδύσεις στην αγορά ακινήτων, με ορίζοντα ολοκλήρωσης το τέλος του 2025.

Εκτός από logistics, η Noval προχωράει και την ανάπτυξη ενός σύγχρονου βιοκλιματικού κτιρίου γραφείων στην οδό Χειμάρρας 16 στο Μαρούσι. Πρόκειται για κτίριο 20.175 τ.μ., το οποίο αποτελεί επένδυση 22 εκατ. ευρώ που θα ξεκινήσει να υλοποιείται το 2022, με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2025. Επίσης, στην οδό Χειμάρρας 10-12 (συμβολή με τη Λ. Αμαρουσίου – Χαλανδρίου) η εταιρεία θα προχωρήσει σε συνολική επένδυση 77,3 εκατ. ευρώ από κοινού με την Brook Lane Capital. Πρόκειται για την ανακατασκευή του ακινήτου της πρώην Kodak, το οποίο ανήκε στην Ektasis Development και αποκτήθηκε στο πλαίσιο πλειοδοτικού διαγωνισμού που πραγματοποίησαν οι πιστώτριες τράπεζες πριν από περίπου ένα χρόνο.

Θα ξεκινήσουν να υλοποιούνται εντός του 2022, ενώ ο ορίζοντας ολοκλήρωσής τους είναι το 2024.

Το 2022 αναμένεται να ωριμάσει αδειοδοτικά και το ακίνητο των παλαιών εγκαταστάσεων της Βιοχάλκο στην οδό Πειραιώς 252, πλησίον της Σχολής Καλών Τεχνών και του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού. Πρόκειται για ένα ακίνητο έκτασης 70 στρεμμάτων, όπου η Noval Property ΑΕΕΑΠ σχεδιάζει να δημιουργήσει ένα Πάρκο Πολιτισμού και Φιλοξενίας, με τη σχετική μελέτη να έχει εκπονηθεί από την ARIS Architects. Το συνολικό ύψος της επένδυσης εκτιμάται ότι θα προσεγγίσει τα 150 εκατ. ευρώ.

Το σχέδιο έχει ήδη εγκριθεί από τη Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων. Λόγω της θέσης του ακινήτου, σε μια περιοχή με έντονο το στοιχείο της ιστορίας και του πολιτισμού, έχει προκριθεί η ανάπτυξη χώρων πολιτισμού και τουρισμού, που θα συνδυάζεται με ένα πάρκο πρασίνου. Ειδικότερα, θα αναπτυχθούν δύο ξενοδοχεία (πιθανώς το ένα να αφορά επιπλωμένα διαμερίσματα), ένα μουσείο, ένα κέντρο τεχνολογικής έρευνας και ανάπτυξης, πάρκο πρασίνου που θα ξεπερνά τα 30 στρέμματα, παιδικές χαρές, αθλητικές υποδομές, εγκαταστάσεις εστίασης και αναψυχής, όπως επίσης και κοινωφελείς εγκαταστάσεις (κέντρο αποκατάστασης).

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι χρήσεις πολιτισμού θα καλύπτουν πάνω από το 30% των δομημένων επιφανειών, ενώ οι τουριστικές υποδομές θα αφορούν το 45%. Συγκεκριμένα, το μουσείο και το κέντρο τεχνολογικής έρευνας θα στεγάζονται σε κτίσματα της τάξεως των 15.000-20.000 τ.μ., ενώ επιπλέον 25.000 τ.μ. θα αφορούν τα ξενοδοχεία. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο σχεδιασμός όλων των κτιρίων θα είναι βιοκλιματικός, ακολουθώντας το πρότυπο πιστοποίησης LEED.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή