Ελβετία: Λαμβάνει πρώτη μέτρα για τη «φούσκα» των ακινήτων

Ελβετία: Λαμβάνει πρώτη μέτρα για τη «φούσκα» των ακινήτων

Νέοι κανόνες στα αποθεματικά των τραπεζών για να περιοριστούν τα στεγαστικά

3' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ελβετία είναι η πρώτη χώρα που λαμβάνει μέτρα για να περιορίσει τις χορηγήσεις στεγαστικών δανείων και να αποτρέψει τη διόγκωση της «φούσκας» των ακινήτων. Χθες υποχρέωσε τις τράπεζες να διατηρούν πρόσθετα κεφάλαια ως αποθέματα ασφαλείας έναντι των κινδύνων που προκύπτουν από την έκρηξη των τιμών στην αγορά ακινήτων.

Οι τράπεζες θα αναγκαστούν να κατέχουν ένα επιπλέον 2,5% του σταθμισμένου ενεργητικού που συνδέονται με εγχώρια στεγαστικά δάνεια κατοικιών, ανακοίνωσε η κυβέρνηση της Βέρνης. Οι κανόνες ισχύουν από τις 30 Σεπτεμβρίου.

Η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας έχει επανειλημμένως προειδοποιήσει για τον κίνδυνο διόρθωσης στην αγορά, καθώς οι τιμές συνεχίζουν να αυξάνονται. Η αγορά είναι υπερτιμημένη και η άνοδος των τιμών δεν μπορεί να δικαιολογηθεί πλήρως, ανέφερε η ελβετική Εθνική Τράπεζα (SNB) σε ανακοίνωσή της, συμπληρώνοντας: «Τόσο ο όγκος των στεγαστικών δανείων όσο και οι τιμές για κατοικίες έχουν αυξηθεί περισσότερο από ό,τι μπορεί να εξηγηθεί από θεμελιώδεις παράγοντες όπως τα ενοίκια και το εισόδημα».

Το αντικυκλικό κεφαλαιακό απόθεμα ασφαλείας εισήχθη ως μέρος των μεταρρυθμίσεων για να γίνουν οι τράπεζες πιο ανθεκτικές στον απόηχο της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008. Ισχυσε από τον Φεβρουάριο του 2013 έως τον Μάρτιο του 2020, όταν οι ελβετικές αρχές προσάρμοσαν τα ρυθμιστικά πρότυπα για να εξασφαλίσουν ότι οι τράπεζες θα συνεχίσουν να δανείζουν σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά που πλήττονται από την πανδημία του κορωνοϊού.

Η αρχή εποπτείας του χρηματοπιστωτικού τομέα της Ελβετίας, Finma, δήλωσε ότι υποστήριξε την επανεισαγωγή του buffer και την επανενεργοποίησή του όταν ζητήθηκε η γνώμη της από την SNB.

Στη διάρκεια του περασμένου έτους, ο κίνδυνος στην αγορά κατοικιών αυξήθηκε κατά μέσον όρο σε πολλές πόλεις σε όλο τον κόσμο.

Ο όγκος των στεγαστικών δανείων «επιταχύνεται, παρά την πανδημία του κορωνοϊού», υπογράμμισε ο επικεφαλής της Finma. «Τα ιδρύματα αναλαμβάνουν ολοένα και μεγαλύτερους κινδύνους στον στεγαστικό δανεισμό».

Η άνοδος των τιμών των κατοικιών είναι ένα σχεδόν παγκόσμιο φαινόμενο, που συναρτάται κυρίως με τη χαλαρή νομισματική πολιτική και την παροχή άφθονης και φθηνής ρευστότητας από τις κεντρικές τράπεζες στην αρχή για να αντιμετωπιστεί η κρίση χρέους και στη συνέχεια η πανδημία.

Η ετήσια μελέτη UBS Global Real Estate Bubble Index 2021, που πραγματοποιεί η Διεύθυνση Επενδύσεων (Chief Investment Office) της UBS Global Wealth Management, επισημαίνει ότι, στη διάρκεια του περασμένου έτους, ο κίνδυνος «φούσκας» αυξήθηκε κατά μέσον όρο, όπως αυξήθηκε και ο ενδεχόμενος βαθμός σοβαρότητας τυχόν διόρθωσης των τιμών σε πολλές από τις πόλεις που παρακολουθεί ο δείκτης. Η Φρανκφούρτη, το Τορόντο και το Χονγκ Κονγκ βρίσκονται στην κορυφή του φετινού δείκτη UBS Global Real Estate Bubble Index 2021, με τις τρεις πόλεις να δικαιολογούν τις πιο τρανταχτές αξιολογήσεις για τον κίνδυνο δημιουργίας «φούσκας» στις αγορές κατοικιών υπό εξέταση, σύμφωνα με την ετήσια μελέτη που πραγματοποιεί η Διεύθυνση Επενδύσεων (Chief Investment Office) της UBS Global Wealth Management. Ο κίνδυνος είναι επίσης υψηλός για το Μόναχο και τη Ζυρίχη, ενώ το Βανκούβερ και η Στοκχόλμη έχουν αμφότερες επανέλθει στη ζώνη κινδύνου «φούσκας». Το Αμστερνταμ και το Παρίσι ολοκληρώνουν τη λίστα των πόλεων που διατρέχουν τον κίνδυνο αυτόν.

Ολες οι πόλεις των ΗΠΑ που αξιολογήθηκαν –Μαϊάμι (που αντικαθιστά το Σικάγο στον φετινό δείκτη), Λος Αντζελες, Σαν Φρανσίσκο, Βοστώνη και Νέα Υόρκη– βρίσκονται σε υπερτιμημένη ζώνη. Η στεγαστική αγορά παρουσιάζει επίσης υψηλές ανισορροπίες στο Τόκιο, στο Σίδνεϊ, στη Γενεύη, στο Λονδίνο, στη Μόσχα, στο Τελ Αβίβ και στη Σιγκαπούρη.

Ωστόσο, οι επιπτώσεις της «φούσκας» ακινήτων είναι περισσότερο ορατές απ’ όπουδήποτε αλλού ήδη στην Κίνα. Χιλιάδες διαμερίσματα είναι άδεια και μεγάλοι κατασκευαστικοί όμιλοι καταρρέουν εξαιτίας της αδυναμίας να αποπληρώσουν τα χρέη τους. Ο κίνδυνος να μεταφερθεί ο «ιός της Κίνας» και σε άλλες περιοχές του πλανήτη, καθώς οι μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες αργά (όπως η ΕΚΤ) ή γρήγορα (όπως η Fed) θα υιοθετούν μια πιο συσταλτική νομισματική πολιτική, ωθεί τις εποπτικές αρχές να λάβουν μέτρα.

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στo kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή