Στις πέντε χώρες με τις μεγαλύτερες επενδύσεις από την EBRD η Ελλάδα το 2021

Στις πέντε χώρες με τις μεγαλύτερες επενδύσεις από την EBRD η Ελλάδα το 2021

Νέες επενδύσεις στην ελληνική οικονομία ύψους 838 εκατ. ευρώ, έναντι 797 εκατ. το 2020, πραγματοποίησε το 2021 η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD)

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέες επενδύσεις στην ελληνική οικονομία ύψους 838 εκατ. ευρώ, έναντι 797 εκατ. το 2020, πραγματοποίησε το 2021 η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), τοποθετώντας την Ελλάδα στις πέντε κορυφαίες χώρες επενδύσεων για την περυσινή χρονιά. Η EBRD πραγματοποίησε επενδύσεις σε 20 έργα (περισσότερα έργα από κάθε άλλη χρονιά), έναντι 17 έργων το 2020, ξεπερνώντας επίσης το ορόσημο των 5 δισ. συνολικών επενδύσεων στη χώρα από το 2015.

Περισσότερες από τις μισές επενδύσεις το 2021 ήταν σε πράσινα έργα, που σημείωσαν αύξηση 20% σε σχέση με το 2020. Η EBRD επένδυσε σε εκδόσεις πράσινων ομολόγων, όπως αυτές του Μυτιληναίου και της Noval Property, ενώ υποστήριξε τον μετασχηματισμό της ΔΕΗ με επένδυση 75 εκατ. στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της. Τα έσοδα της EBRD θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη χρηματοδότηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης επένδυσε 838 εκατ. ευρώ στη χώρα.

Η EBRD επένδυσε επίσης 50 εκατ. στην έκδοση ομολόγων με ρήτρα βιωσιμότητας της ΔΕΗ, με την εταιρεία να δεσμεύεται να μειώσει τις εκπομπές CO2 κατά 40% μέχρι το τέλος του 2022. Αυτή ήταν μια επένδυση-ορόσημο για την τράπεζα, καθώς ήταν και το πρώτο ομόλογο με ρήτρα βιωσιμότητας και ο πιο φιλόδοξος εταιρικός στόχος απαλλαγής από τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα που έχει υποστηρίξει ποτέ η EBRD στις περιοχές όπου επενδύει. Η EBRD συνέχισε να επενδύει σε ομόλογα που συνδέονται με τη βιωσιμότητα κατά τη διάρκεια του έτους, συμπεριλαμβανομένης της έκδοσης της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στα τέλη του 2021. Η τράπεζα παρείχε επίσης 25 εκατ. στη Viva Wallet μαζί με άλλους επενδυτές, όπως η Tencent και η Breyer Capital. Η εταιρεία θα αξιοποιήσει τη νέα χρηματοδότηση για να επιταχύνει την ανάπτυξη της νέας λειτουργίας «Tap-on-Phone» για πληρωμές σε καταστήματα. Η Viva Wallet είναι η πρώτη εταιρεία που λανσάρει αυτή την καινοτομία σε τέτοια κλίμακα σε ολόκληρη την Ευρώπη, για να υποστηρίξει τους εμπόρους. Eπιπλέον, η EBRD επένδυσε 50 εκατ. στην πρώτη έκδοση ευρωομολόγου της PeopleCert Group, για να υποστηρίξει την εξαγορά της Axelos Ltd, παρόχου εξετάσεων με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο και κύριου επιχειρηματικού εταίρου της PeopleCert.

Σε μια προσπάθεια να βοηθήσει την Ελλάδα να μειώσει το επίπεδο των μη εξυπηρετούμενων δανείων, η EBRD χορήγησε δάνειο 50 εκατ. στη Cepal Hellas για να στηρίξει την ανάπτυξη της εταιρείας. Η τράπεζα επένδυσε επίσης 11 εκατ. σε χαρτοφυλάκιο μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων που προέρχεται από την Τράπεζα Πειραιώς. Η EBRD συνεργάζεται με τις ελληνικές Αρχές για την εφαρμογή του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της χώρας με χρηματοδότηση που συνολικά αναμένεται να φτάσει το 1 δισ. ευρώ. Επίσης ο μηχανισμός προετοιμασίας συμπράξεων δημόσιου – ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ), που ιδρύθηκε από την ελληνική κυβέρνηση και την ΕBRD, παρέχει κεφάλαια τεχνικής συνεργασίας και συμβουλευτική υποστήριξη για την προετοιμασία επενδυτικών έργων υποδομών ΣΔΙΤ. Τα κυριότερα έργα για το 2021 είναι η υποστήριξη για τη νέα εθνική στρατηγική για την ηλεκτροκίνηση, τη μετεγκατάσταση εννέα υπουργείων στο νέο κυβερνητικό πάρκο, τη διαδικασία ανταγωνιστικού διαλόγου για τη δημιουργία φοιτητικών εστιών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και προετοιμασίες για τον εκσυγχρονισμό του αρδευτικού δικτύου στο Μηναγιώτικο φράγμα, στον τομέα διαχείρισης υδάτινων πόρων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή