Νέες επενδύσεις ύψους 25-30 εκατ. ευρώ για θερμοκήπια ντομάτας

Νέες επενδύσεις ύψους 25-30 εκατ. ευρώ για θερμοκήπια ντομάτας

Μετά τον Σπ. Θεοδωρόπουλο, δύο ακόμα στελέχη των τροφίμων, οι Κ. Μαχαίρας και Δ. Πρίντζιος, «μπαίνουν» στις καλλιέργειες.

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μετά τον Σπύρο Θεοδωρόπουλο που το 2012 επένδυσε στην υδροπονική καλλιέργεια ντομάτας με τη δημιουργία της Wonderplant, δύο ακόμη πολύ γνωστά στελέχη από τον κλάδο των τροφίμων, οι κ. Κωνσταντίνος Μαχαίρας και Δημήτρης Πρίντζιος, προχωρούν σε ανάλογες επενδύσεις. Μάλιστα, φιλοδοξούν οι πρώτες επενδύσεις να έχουν υλοποιηθεί εντός του 2022 προκειμένου το 2025 να υπάρξει η πρώτη παραγωγή προς εμπορική αξιοποίηση και αφού προηγουμένως έχουν γίνει δοκιμές σε ποικιλίες και ποιότητες. Οχημα για τις επενδύσεις αυτές είναι η εταιρεία Sunterra Οικολογικά Θερμοκήπια ΙΚΕ.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Κ», οι τρεις πρώτες περιοχές όπου θα αναπτυχθούν τα θερμοκήπια έχουν ήδη επιλεγεί και κάθε εγκατάσταση θα κυμαίνεται από 100 έως 300 στρέμματα. Το ύψος της επένδυσης ανέρχεται σε περίπου 25-30 εκατ. ευρώ. Η βασική δραστηριότητα θα αφορά την καλλιέργεια ντομάτας, αλλά θα αναπτυχθούν και άλλα λαχανικά.

Η σκέψη για την ανάπτυξη καλλιεργειών ντομάτας σε θερμοκήπιο υπήρχε εδώ και πολλά χρόνια, όταν ακόμη ο κ. Κ. Μαχαίρας ήταν επικεφαλής της αλυσίδας ΑΒ Βασιλόπουλος. Μάλιστα, τα θερμοκήπια επρόκειτο να αναπτυχθούν σε συνεργασία με τον βελγικό όμιλο Delhaize όπου ανήκε η «ΑΒ Βασιλόπουλος» (η Delhaize έχει εξαγορασθεί από την Ahold και πλέον ο όμιλος όπου ανήκει η «ΑΒ Βασιλόπουλος» ονομάζεται Ahold Delhaize). Το σχέδιο ναυάγησε διότι η κινεζική εταιρεία που επρόκειτο να προμηθεύσει τα φωτοβολταϊκά πάνελ για τη θέρμανση των θερμοκηπίων πτώχευσε. Η σκέψη επανήλθε πριν από ενάμιση χρόνο και μετά την αποχώρηση πριν από δύο εβδομάδες του κ. Δ. Πρίντζιου επίσης από την «ΑΒ Βασιλόπουλος», μετά τρεις δεκαετίες καριέρας εκεί, έγινε μόλις στις 25 Ιανουαρίου 2022 η σύσταση της Sunterra. Ο κ. Πρίντζιος συμμετέχει επίσης με 25% και έχει ορισθεί και διαχειριστής της εταιρείας. Με 25% έκαστος συμμετέχουν ο κ. Τρύφων Κολλίντζας και ο κ. Κωνσταντίνος Καζαντζής.

Αρμόδια στελέχη της αγοράς επισημαίνουν ότι υπάρχει μεγάλη ζήτηση κυρίως από το εξωτερικό και κατά βάση από τις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ, χώρο άλλωστε που ειδικά ο κ. Πρίντζιος και ο κ. Μαχαίρας γνωρίζουν πάρα πολύ καλά. Οι ίδιοι παράγοντες επισημαίνουν ότι το επόμενο χρονικό διάστημα θα αναπτυχθούν στην Ελλάδα τουλάχιστον άλλες δέκα παρόμοιες επενδύσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή