Χρηματιστήριο: Μικρή άνοδος στην Αθήνα μετά το «γύρισμα» των διεθνών αγορών

Χρηματιστήριο: Μικρή άνοδος στην Αθήνα μετά το «γύρισμα» των διεθνών αγορών

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,17% στις 934,58 μονάδες

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το θετικό «γύρισμα» των ευρωπαϊκών δεικτών και το ισχυρό άνοιγμα στη Wall Street βοήθησαν το Χρηματιστήριο Αθηνών να κλείσει με κέρδη, απορροφώντας τις απώλειες που κατέγραφε νωρίτερα στη συνεδρίαση. Πάντως, η επίδοση του Χ.Α. ήταν σαφώς πιο αδύναμη σε σχέση με αυτήν των αγορών της Ευρώπης, κάτι στο οποίο δεν μας είχε συνηθίσει το τελευταίο διάστημα.

Σύμφωνα με εγχώριους αναλυτές, οι αποφάσεις της Fed, με την πρώτη αύξηση επιτοκίων να αναμένεται τον προσεχή Μάρτιο –ενώ δεν αποκλείονται και αυξήσεις σε κάθε συνεδρίαση, με κίνδυνο την απότομη προσγείωση της οικονομίας–, ωθούν τις αγορές να αναζητήσουν το νέο σημείο ισορροπίας. Συνεπώς, η μεταβλητότητα θα παραμείνει αυξημένη, ενώ τα εισερχόμενα μακροοικονομικά στοιχεία και τα εταιρικά αποτελέσματα θα βρίσκονται στο εξής σταθερά στο επίκεντρο των επενδυτών.

Σε ό,τι αφορά τα στατιστικά της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε άνοδο της τάξης του 0,17% και έκλεισε στις 934,58 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 67,62 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε κατά 0,30% στις 2.263,98 μονάδες, ενώ με άνοδο 0,24% και στις 1.563,07 μονάδες έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Από τα μη τραπεζικά blue chips κέρδη άνω του 1% σημείωσαν οι Lamda Development και ΔΕΗ, ενώ τις μεγαλύτερες πιέσεις δέχτηκαν οι Titan, Βιοχάλκο, ΑΔΜΗΕ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Σαράντης, ΕΥΔΑΠ και Τέρνα Ενεργειακή, καταγράφοντας απώλειες άνω του 1%.

Οι επικείμενες αυξήσεις επιτοκίων από τη Fed ωθούν τις αγορές να αναζητήσουν το νέο σημείο ισορροπίας.

Ο τραπεζικός δείκτης κατέγραψε κέρδη της τάξης του 0,75% στις 661,36 μονάδες, με την Εθνική Τράπεζα να ξεχωρίζει με κέρδη 2,39%, ενώ η Eurobank έκλεισε στο +0,37%, η Τράπεζα Πειραιώς στο +0,75% και η Alpha Bank παρέμεινε αμετάβλητη στο 1,29 ευρώ.

Εν τω μεταξύ, νέα ψήφο εμπιστοσύνης για τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο έδωσε η Alpha Finance, σημειώνοντας ότι προχωρεί σταθερά προς την εξυγίανσή του, με στόχευση τον μονοψήφιο δείκτη NPEs. Το μεγαλύτερο μέρος των ζημιών που σχετίζονται με τη μείωση των NPEs έχει ήδη καταγραφεί στα βιβλία των τραπεζών, συνεπώς η χρηματιστηριακή πιστεύει ότι οι χαμηλές αποτιμήσεις σε όρους λογιστικής αξίας για τον κλάδο έχουν ήδη σημειωθεί και έτσι διατηρεί σύσταση «αγοράς».

Η Alpha Finance εκτιμά ότι καθώς οι τράπεζες επιτυγχάνουν τους στόχους τους για την απόδοση ιδίων κεφαλαίων (RoTE), οι επενδυτές θα είναι πιο πρόθυμοι να ανταμείψουν τις μετοχές τους, ενισχύοντας τις αποτιμήσεις τους. Παράλληλα αναφέρει πως σε παγκόσμιο επίπεδο οι υψηλότερες αποδόσεις των ομολόγων λόγω της ανόδου του πληθωρισμού και η συνεχιζόμενη στροφή των επενδυτών στις μετοχές αξίας και στις κυκλικές μετοχές έχουν μεταφραστεί σε ανανεωμένες ροές προς τις τράπεζες. Οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών κατάφεραν να το κεφαλαιοποιήσουν αυτό έχοντας καταγράψει διψήφιες αποδόσεις από τις αρχές του έτους.

Στους κινδύνους για τον κλάδο, η χρηματιστηριακή τοποθετεί τον υψηλότερο σχηματισμό NPEs, τη χαμηλότερη πιστωτική/οικονομική ανάπτυξη, τη διεύρυνση των spreads των ομολόγων και των αρνητικών επιπτώσεων που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή στην ποιότητα του δανειακού χαρτοφυλακίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή