Μαίνεται ο «πόλεμος της μπαγκέτας» στη Γαλλία

Μαίνεται ο «πόλεμος της μπαγκέτας» στη Γαλλία

«Πόλεμο της μπαγκέτας» χαρακτηρίζουν γαλλικά Μέσα τη διαμάχη που μονοπωλεί το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης.

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Πόλεμο της μπαγκέτας» χαρακτηρίζουν γαλλικά Μέσα τη διαμάχη που μονοπωλεί το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης. Ολα ξεκίνησαν πριν από περίπου μία εβδομάδα, όταν η μεγάλη αλυσίδα σούπερ μάρκετ Leclerc μείωσε την τιμή της μπαγκέτας στα 29 λεπτά. Από τότε ένα ερώτημα απασχολεί σχεδόν αποκλειστικά τους Γάλλους: «Τι αξία έχει το αγαπημένο μας ψωμί;». Για τους Γάλλους η μπαγκέτα δεν είναι απλώς ένα ψωμί μεταξύ πολλών άλλων. Θεωρείται πολύ περισσότερο πυλώνας πολιτισμού, είναι το πιο δημοφιλές ψωμί και η αξία του αναγνωρίζεται ακόμη και από την UNESCO, όπως αναφέρει η Deutsche Welle. Ιδίως το Σαββατοκύριακο σχηματίζονται ουρές έξω από τα αρτοποιεία για την αγορά της μπαγκέτας, η οποία στον δρόμο της επιστροφής μπαίνει παραδοσιακά κάτω από τη μασχάλη. Χαρακτηριστική εικόνα στους δρόμους είναι Γάλλοι που δοκιμάζουν ένα-δύο κομμάτια από την μπαγκέτα τους μέχρι να φθάσουν στο σπίτι, ενώ αυτή η σκηνή έχει απαθανατιστεί από διάσημους και μη φωτογράφους σε διάφορες εποχές.

Διαμάχη για την τιμή του ψωμιού – συμβόλου του γαλλικού πολιτισμού.

Με μεγάλες ανακοινώσεις στον Τύπο, η αλυσίδα Lecrerc τονίζει πως «για να προστατέψουμε την αγοραστική δύναμη των Γάλλων σε δύσκολες εποχές μειώνουμε την τιμή της μπαγκέτας για τέσσερις μήνες». Και όπως υπογραμμίζει ο επικεφαλής της γαλλικής αλυσίδας, Μισέλ Εντουάρ Λεκλέρκ, «η ξανθιά μπαγκέτα είναι βασικό αγαθό για εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες Γάλλων, οι οποίες είναι υποχρεωμένες να εξετάζουν προσεκτικά τις τιμές».

Οι αντιδράσεις αρτοποιών και αγροτών κατά της χαμηλής τιμής δεν άργησαν. Υποστηρίζουν ότι λόγω αύξησης της τιμής του αλεύρου η αλυσίδα δεν μπορεί να βγάζει κέρδη από την μπαγκέτα, πουλώντας τη στη συγκεκριμένη τιμή. Την κατηγορούν, μάλιστα, ότι με τον τρόπο αυτόν τα τρόφιμα ξεπουλιούνται όσο όσο και ότι απαξιώνεται η τέχνη του Γάλλου αρτοποιού. Ο αγροτικός σύνδεσμος FNSEA ανακοινώνει ότι «την ώρα που ο τρόπος παραγωγής και η ποιότητα της γαλλικής μπαγκέτας αναγνωρίζεται από την UNESCO, απαξιώνεται η συμβολή αγροτών, μυλωνάδων και αρτοποιών σε αυτό το μοναδικό προϊόν». Βάσει στατιστικών στοιχείων, η μέση τιμή της μπαγκέτας διαμορφώθηκε το 2021 γύρω στα 90 λεπτά, τη στιγμή που αυξάνονται συνεχώς οι τιμές για το αλεύρι, το ηλεκτρικό ρεύμα και την ενέργεια γενικά αλλά και το κόστος των μισθών. Ακόμη και ο υπουργός Οικονομίας Μπρινό Λε Μερ αναγκάστηκε να πάρει θέση στη δημόσια διαμάχη για την τιμή της μπαγκέτας. Σε συνέντευξή του υπερασπίστηκε την ελευθερία επιλογής των καταναλωτών. Οποιος θέλει αρίστης ποιότητας μπαγκέτα θα πάει στον αρτοποιό, ενώ όποιος δεν θέλει να πληρώσει πολλά θα επιλέξει ένα φθηνότερο προϊόν, τόνισε ο Γάλλος υπουργός

Ο ειδικός σε ζητήματα εμπορίου Ολιβιέ Νουβέρ κάνει λόγο για «Baguette-Gate», αποδίδοντας τις οργισμένες αντιδράσεις σε λομπίστες. «Μειώνουμε με λύπη μας την τιμή του εμβληματικού αυτού προϊόντος», δηλώνει ο επικεφαλής της Lidl Γαλλίας, Μισέλ Μπιερό, στον ραδιοσταθμό RMC για να προσθέσει: «Οταν όμως η κορυφαία γαλλική αλυσίδα σούπερ μάρκετ ορίζει την τιμή στα 29 λεπτά, τότε υποχρεωνόμαστε να ακολουθήσουμε». Σύμφωνα με τον Μισέλ Μπιερό, εδώ και μία δεκαετία η τιμή της μπαγκέτας στα γαλλικά σούπερ μάρκετ έχει διαμορφωθεί στα 35 λεπτά. Ο επικεφαλής της Lidl Γαλλίας σημειώνει, τέλος, ότι λόγω της ανόδου των τιμών στα άλευρα και στην ενέργεια εξεταζόταν αυτές τις ημέρες η αύξηση της τιμής στα 39 λεπτά.

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή