Μειώθηκε ο τζίρος του λιανεμπορίου μέσα στον Νοέμβριο

Μειώθηκε ο τζίρος του λιανεμπορίου μέσα στον Νοέμβριο

Σημαντικά υψηλότερος σε σύγκριση με τον Νοέμβριο του 2020, οπότε τα φυσικά καταστήματα παρέμειναν κλειστά από τις 7 Νοεμβρίου, αλλά αρκετά χαμηλότερος από τον Οκτώβριο του 2021 ήταν ο κύκλος εργασιών που καταγράφηκε στο λιανεμπόριο τον Νοέμβριο του 2021.

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημαντικά υψηλότερος σε σύγκριση με τον Νοέμβριο του 2020, οπότε τα φυσικά καταστήματα παρέμειναν κλειστά από τις 7 Νοεμβρίου, αλλά αρκετά χαμηλότερος από τον Οκτώβριο του 2021 ήταν ο κύκλος εργασιών που καταγράφηκε στο λιανεμπόριο τον Νοέμβριο του 2021. Τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) ήρθαν να επιβεβαιώσουν το «φρένο» στον τζίρο του λιανεμπορίου από τον Νοέμβριο κι έπειτα, «φρένο» το οποίο οφείλεται αφενός στην ένταση των πληθωριστικών πιέσεων, αφετέρου στα περιοριστικά μέτρα που τέθηκαν στο λιανεμπόριο για τη μείωση της διασποράς του κορωνοϊού. Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο κύκλος εργασιών στο λιανεμπόριο αυξήθηκε τον Νοέμβριο του 2021 κατά 19% σε σύγκριση με τον Νοέμβριο του 2020. Την ίδια ώρα, ο δείκτης όγκου (κύκλος εργασιών σε σταθερές τιμές) αυξήθηκε τον Νοέμβριο του 2021 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2020 κατά 14,7%. Η αύξηση των πωλήσεων σε αξία και όγκο είναι αναμενόμενη καθώς τον Νοέμβριο του 2021, παρά τους όποιους περιορισμούς στο λιανεμπόριο για τους ανεμβολίαστους, τα φυσικά καταστήματα ήταν ανοιχτά σε αντίθεση με τον Νοέμβριο του 2020. Η αύξηση, βεβαίως, της αξίας πωλήσεων σε μεγαλύτερο ποσοστό από αυτήν του όγκου πωλήσεων οφείλεται στην άνοδο των τιμών που καταγράφεται το τελευταίο διάστημα σε σειρά προϊόντων.

Αύξηση πληθωρισμού και περιοριστικά μέτρα συρρίκνωσαν την αξία των πωλήσεων κατά 6,3% σε σχέση με τον Οκτώβριο.

Η μεγαλύτερη αύξηση τζίρου, 60,1%, σε ετήσια βάση καταγράφηκε στον κλάδο ένδυσης και υπόδησης, κλάδος που κυρίως πλήττεται από τη μη λειτουργία των φυσικών καταστημάτων. Από την άλλη, η μεγαλύτερη μείωση, κυρίως λόγω της μη ύπαρξης lockdown, καταγράφηκε στον κλάδο των σούπερ μάρκετ, με τον τζίρο να υποχωρεί τον Νοέμβριο του 2021 σε σύγκριση με τον Νοέμβριο του 2020 κατά 1,9%. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η σύγκριση με τον Οκτώβριο. Κι αυτό, διότι αν και ο Νοέμβριος είναι μήνας ενδιάμεσων εκπτώσεων και Black Friday καταγράφηκε μείωση πωλήσεων, τόσο σε αξία όσο και σε όγκο.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, ο κύκλος εργασιών υποχώρησε τον Νοέμβριο του 2021 σε σύγκριση με τον Οκτώβριο του 2021 κατά 6,3% και ο δείκτης όγκου κατά 5,8%. Στα σούπερ μάρκετ καταγράφηκε μείωση αξίας και όγκου πωλήσεων 12,2% και 12,8%, αντιστοίχως, στον κλάδο ένδυσης – υπόδησης μείωση 21,3% και 12,7%, στα πολυκαταστήματα μείωση 5,9% και 1,7%, αντιστοίχως. Αύξηση, πάντως, καταγράφηκε στον κλάδο επίπλων, ηλεκτρικών ειδών και οικιακού εξοπλισμού (17,3% σε αξία και 18% σε όγκο πωλήσεων), κλάδος όπου κυρίως εφαρμόζεται ο θεσμός του Black Friday.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή