Ενέργεια: «Γενναιόδωρο» το Παρίσι, «σφιχτό» το Βερολίνο

Ενέργεια: «Γενναιόδωρο» το Παρίσι, «σφιχτό» το Βερολίνο

Ποια μέτρα συγκράτησης του κόστους ενέργειας λαμβάνουν 6 ευρωπαϊκά κράτη

3' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καθώς η άνοδος των τιμών φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας συνεχίζουν να αυξάνονται και η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν έχει κατορθώσει να βρει μια κοινή στάση αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης, οι κυβερνήσεις της Γηραιάς Ηπείρου λαμβάνουν μέτρα στήριξης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων. Από την καταγραφή που έκανε η Deutsche Welle προκύπτει ότι κάθε χώρα έχει λάβει διαφορετικής έκτασης μέτρα, ανάλογα με τις ειδικές συνθήκες που επικρατούν στις αγορές ενέργειας της κάθε μιας, αλλά και του πολιτικού timing. Ετσι, για παράδειγμα η Γερμανία είναι πιο «σφιχτή» στη στήριξη, όχι μόνο λόγω της παραδοσιακής δημοσιονομικής αυστηρότητας, αλλά και εξαιτίας του γεγονότος πως οι καταναλωτές ενέργειας καλύπτονται σε μεγάλο βαθμό από σταθερά συμβόλαια, με αποτέλεσμα να μην επιβαρύνονται όλη την αύξηση των τελευταίων μηνών. Η Γαλλία, που βρίσκεται προ των προεδρικών εκλογών, από την άλλη, είναι πιο γενναιόδωρη. Αναλυτικά:

Γαλλία. Ο πράσινος φόρος στα καύσιμα οδήγησε σε βίαιες διαμαρτυρίες στη Γαλλία το 2018 και το 2019. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το Παρίσι σκοπεύει να επιτρέψει όχι περισσότερο από 4% αύξηση στο κόστος ηλεκτρικής ενέργειας φέτος. Η κρατική εταιρεία κοινής ωφελείας EDF αναγκάστηκε να παρέχει φθηνότερη ενέργεια στα νοικοκυριά, με το κράτος να πληρώνει 8 δισεκατομμύρια ευρώ ως αποζημίωση.

Ιταλία. Είτε ως πρώην επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είτε ως πρωθυπουργός της Ιταλίας, στον Μάριο Ντράγκι αρέσει να δίνει χρήματα για να διευκολύνει τους πολίτες. Ηδη από τον περασμένο Σεπτέμβριο, η Ιταλία δαπάνησε 3 δισεκατομμύρια ευρώ για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας που προκαλείται από την άνοδο των τιμών. Ο κρατικός προϋπολογισμός πλήρωσε τους λογαριασμούς φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού για εκατομμύρια μικρότερες επιχειρήσεις και φτωχότερα νοικοκυριά. Ο φόρος προστιθέμενης αξίας (ΦΠΑ) στο φυσικό αέριο μειώθηκε σε μόλις 5%, από πάνω από 20%.

Γερμανία. Η Γερμανία δεν ήταν τόσο γενναιόδωρη όσο ορισμένοι από τους γείτονές της. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση καταβάλλει εφάπαξ πληρωμές σε φτωχότερα νοικοκυριά για να μετριάσει τον αντίκτυπο της εκτίναξης των τιμών της ενέργειας. Η πρωτοβουλία αναμένεται να κοστίσει στην κυβέρνηση περίπου 130 εκατ. ευρώ.

Η Γαλλία δεν σκοπεύει να επιτρέψει αύξηση του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας πάνω από 4% φέτος.

Ισπανία. Το περασμένο καλοκαίρι, η Μαδρίτη μείωσε στο μισό τον φόρο προστιθέμενης αξίας στην ηλεκτρική ενέργεια, που τώρα διαμορφώνεται στο 10%. Τον Σεπτέμβριο μάλιστα μειώθηκε στο ελάχιστο 0,5% της Ε.Ε. Η κυβέρνηση θέλει να αποτρέψει τις φτωχότερες οικογένειες από το να αποκοπούν από την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος. Οι επιχειρήσεις κοινής ωφελείας που επωφελούνται από την αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου έχουν κληθεί να επιστρέψουν τα επιπλέον κέρδη τους στους καταναλωτές.

Ελλάδα. Οι τιμές του φυσικού αερίου διπλασιάστηκαν στην Ελλάδα μέσα σε μόλις ένα χρόνο, ενώ το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας και του πετρελαίου θέρμανσης αυξήθηκαν κατά 35%. Παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα βγήκε σχετικά πρόσφατα από την πολυετή κρίση χρέους, η χώρα χρησιμοποιεί μεγάλες επιδοτήσεις για να μειώσει τον αντίκτυπο της συνεχιζόμενης ανόδου τιμών. Μόνο τον Ιανουάριο, η κυβέρνηση διέθεσε 400 εκατομμύρια ευρώ για τον σκοπό αυτό.

Πολωνία. Ο φόρος προστιθέμενης αξίας στα καύσιμα έχει ήδη μειωθεί στην Πολωνία και ο αντίστοιχος στα τρόφιμα θα ανασταλεί από την 1η Φεβρουαρίου. Ετσι, αν και σημαντικό μέρος των καυσίμων που πωλούνται στα πολωνικά πρατήρια προέρχεται από γερμανικά διυλιστήρια, συμφέρει τους Γερμανούς που ζουν κοντά στα σύνορα να πάνε στην Πολωνία για να φουλάρουν τα αυτοκίνητά τους, αφού οι τιμές είναι κατά 20% χαμηλότερες.

Τσεχία. Δεν είναι ακόμη σαφές σε ποιο βαθμό ο νέος πρωθυπουργός, Πετρ Φιάλα, θα εφαρμόσει τα σχέδια του προκατόχου του, του λαϊκιστή δισεκατομμυριούχου Αντρέι Μπάμπις. Ο φόρος ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου πρόκειται να μειωθεί σε πρώτη φάση και να καταργηθεί πλήρως από το 2023. Ταυτόχρονα, υπάρχει ένα διογκούμενο κύμα αντίδρασης στην Πράσινη Συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η οποία σύμφωνα με τους καταναλωτές ευθύνεται εν μέρει για την αύξηση των τιμών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή