Εντός συστήματος αντικειμενικών 1.500 περιοχές που παρέμεναν εκτός

Εντός συστήματος αντικειμενικών 1.500 περιοχές που παρέμεναν εκτός

Στόχος του ΥΠΟΙΚ είναι στα τέλη 2022 όλη η επικράτεια να έχει τιμές ζώνης

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ένταξη των τελευταίων περιοχών που βρίσκονται εκτός συστήματος αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων δρομολογεί το υπουργείο Οικονομικών με στόχο εντός του 2022 όλη η επικράτεια να έχει τιμές ζώνης. Το υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με τους δήμους κατάφερε να χαράξει τις ζώνες πάνω στις οποίες θα κληθούν οι εκτιμητές ακινήτων να καθορίσουν τις τιμές, δηλαδή την αντικειμενική αξία σε κάθε περιοχή. Πρόκειται για 1.300-1.500 περιοχές κυρίως στη Δυτική Ελλάδα αλλά και σε άλλες περιοχές, στις οποίες από τον Ιανουάριο 2023 ο ΕΝΦΙΑ θα υπολογιστεί βάσει των τιμών ζώνης που θα αποκτήσουν και όχι βάσει τιμών όμορων περιοχών όπως γίνεται σήμερα. Σημειώνεται ότι για να πραγματοποιηθεί το προηγούμενο διάστημα η ένταξη περίπου 6.700 περιοχών στο αντικειμενικό σύστημα, οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών χρησιμοποίησαν τα στοιχεία της Στατιστικής Αρχής και συγκεκριμένα της προηγούμενης απογραφής, όπου διαπιστώθηκε ότι σε κάποιες περιοχές που ήταν εκτός συστήματος υπάρχουν ακίνητα και μόνιμοι κάτοικοι. Ετσι ξεκίνησε, λοιπόν, η χάραξη των ζωνών. Αφού είχαν εντοπισθεί οι περιοχές που πρέπει να ενταχθούν στις αντικειμενικές αξίες, οι υπηρεσίες της ΑΑΔΕ και οι δήμοι προχώρησαν στη χάραξη των ζωνών και αμέσως μετά ζητήθηκε η συνδρομή των εκτιμητών για να «βάλουν» τιμές στις νέες ζώνες.

Αμέσως μετά την ένταξη των ανωτέρω περιοχών η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην επαναχάραξη των τιμών ζώνης στα μεγάλα αστικά κέντρα. Σε συνεργασία με πανεπιστήμια και το Τεχνικό Επιμελητήριο αναμένεται εντός του 2022 να έχουν ολοκληρωθεί οι σχετικές προτάσεις, οι οποίες θα υποβληθούν στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών. Οπως αναφέρουν, σε αρκετές περιοχές θα σπάσουν στα δύο οι υφιστάμενες ζώνες, σε άλλες περιπτώσεις θα γίνουν επεκτάσεις, ενώ κάποιες ζώνες θα συνενωθούν. Σοβαρά προβλήματα εντοπίζονται και με τους συντελεστές εμπορικότητας των αντικειμενικών αξιών, που επίσης έχουν παραμείνει οι ίδιοι τα τελευταία 40 χρόνια, δηλαδή δεν λαμβάνεται υπόψη η ανάπτυξη ολόκληρων συνοικιών, όπως π.χ. του Ψυρρή, που το 1980 κυριαρχούνταν από εργαστήρια και μικρές βιοτεχνίες.

Στο μεταξύ, το οικονομικό επιτελείο θέτει σε πιλοτική εφαρμογή το ψηφιακό σύστημα μαζικών εκτιμήσεων ακινήτων. Οι συμβολαιογράφοι ή πιστοποιημένοι εκτιμητές θα αναλάβουν την εκτίμηση των ακινήτων με βάση τα συμβόλαια. Οι τιμές των ακινήτων με βάση το νέο σύστημα θα αναπροσαρμόζονται ανά διετία. Το σχέδιο θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται πιλοτικά εντός του 2022. Το νέο σύστημα, όπως αναφέρουν από το υπουργείο Οικονομικών, είναι εναρμονισμένο με τις εξελίξεις στην αγορά και θα δημιουργεί τις συνθήκες ώστε η φορολογία της ακίνητης περιουσίας να διασφαλίζει τον διττό στόχο της κοινωνικής δικαιοσύνης και της οικονομικής αποτελεσματικότητας. To σύστημα θα συγκεντρώνει στοιχεία που επηρεάζουν την αξία των ακινήτων από όλες τις διαθέσιμες πηγές, όπως π.χ. υπηρεσίες και φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα (με έμφαση στα σχετικά στοιχεία του Κτηματολογίου και της ΑΑΔΕ), καθώς και ανοιχτά δεδομένα. Το νέο σύστημα θα περιλαμβάνει:  

α) Δεδομένα αξιών ακινήτων (π.χ. αξίες συμβολαίων, μισθωτικές αξίες, εκτιμηθείσες αξίες, αξίες απαλλοτρίωσης).

β) Δεδομένα χαρακτηριστικών ακινήτων (π.χ. χρήση γης, επιφάνεια ακινήτων, όροφος, εγγύτητα σε σταθμούς μετρό, σχολεία, πυλώνες ηλεκτρικού ρεύματος κ.λπ.).  

Οι τελευταίες περιοχές που εντάσσονται στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού βρίσκονται κατά κύριο λόγο στη Δυτική Ελλάδα.

Από την πλευρά του, ο χρήστης θα έχει τη δυνατότητα:  

α) Να βλέπει πολεοδομικά τετράγωνα, οδικό δίκτυο, διοικητική διαίρεση και σημεία ενδιαφέροντος πάνω σε γεωαναφερόμενο υπόβαθρο ορθοφωτοχαρτών του Εθνικού Κτηματολογίου.

β) Να πλοηγείται σε διαδραστικούς χάρτες.  

γ) Να εισάγει δεδομένα.  

δ) Να πληροφορείται για την εκτιμώμενη αξία του ακινήτου που τον ενδιαφέρει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή