Επισπεύδεται το σχέδιο ιδιωτικοποίησης της ΛΑΡΚΟ

Επισπεύδεται το σχέδιο ιδιωτικοποίησης της ΛΑΡΚΟ

Κλείνει το εργασιακό ζήτημα, προς επίλυση και τα περιβαλλοντικά προβλήματα

2' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις διαδικασίες για την ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης της ΛΑΡΚΟ επισπεύδει η κυβέρνηση υπό την πίεση της Κομισιόν και των προστίμων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που αρχίζουν να «τρέχουν».

Με στόχο να έχουν σταλεί μέσα στον Φεβρουάριο τα σχέδια σύμβασης στους υποψήφιους επενδυτές και να ανοίξει η διαδικασία κατάθεσης δεσμευτικών προσφορών μέχρι τα μέσα Μαρτίου, οι συναρμόδιοι υπουργοί Οικονομικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Εργασίας σπεύδουν να κλείσουν το εργασιακό, που έχει τεθεί και ως προαπαιτούμενο για την ιδιωτικοποίηση.  

Το σχέδιο που παρουσίασαν οι υπουργοί Χρήστος Σταϊκούρας, Κώστας Σκρέκας και Κωστής Χατζηδάκης σε συνάντηση που είχαν προχθές με τα σωματεία της ΛΑΡΚΟ, προβλέπει την ταυτόχρονη απόλυση του συνόλου των εργαζομένων έναντι αποζημίωσης που θα υπολογιστεί στη βάση του νόμου 4093/2012. Οι εργαζόμενοι άνω των 55 ετών θα απορροφηθούν σε προγράμματα κοινωφελούς εργασίας μέχρι να φτάσουν τα 62 και να συνταξιοδοτηθούν.

Ενα μέρος των εργαζομένων που θα καθορίσει ο διαχειριστής για τη συνέχιση της διαδικασίας πώλησης εν λειτουργία, θα προσληφθεί με νέες συμβάσεις προσωρινού χαρακτήρα. Εναν αριθμό εξ αυτών θα προσλάβει στη συνέχεια ο επενδυτής που θα αναδειχθεί με την ολοκλήρωση των δύο παράλληλων διαγωνισμών (ΤΑΙΠΕΔ για τα περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου και ειδικός διαχειριστής για τα περιουσιακά στοιχεία της ΛΑΡΚΟ). Οι υπόλοιποι θα ενταχθούν σε πρόγραμμα εργασίας «Γέφυρα».  

Στόχος, η ολοκλήρωση της διαδικασίας μέχρι τον Ιούλιο, κάτι που θα αποτρέψει και την αποπληρωμή των προστίμων.

Αίτημα των επενδυτών, όπως μεταφέρθηκε από τους συναρμόδιους υπουργούς στους εργαζομένους, είναι να αποχωρήσουν από τον οικισμό της Λάρυμνας, δηλαδή από τις κατοικίες όπου διαμένουν δωρεάν, όσοι συνταξιοδοτηθούν και φύγουν από την εταιρεία. Τα σωματεία της ΛΑΡΚΟ έχουν καλέσει τους εργαζομένους σε γενική συνέλευση για να συντονίσουν τον αγώνα τους κατά των κυβερνητικών μέτρων και της ιδιωτικοποίησης της προβληματικής βιομηχανίας.

Προς επίλυση βαίνει και το περιβαλλοντικό ζήτημα, με την κυβέρνηση να αποδέχεται περίοδο προσαρμογής της ΑΕΠΟ πέντε ετών που πρότειναν οι επενδυτές. Μένει να αποφασιστεί μέσα στις επόμενες ημέρες εάν και σε ποιο βαθμό θα γίνει αποδεκτό και το αίτημα των επενδυτών παροχής διασφαλίσεων από πλευράς του Δημοσίου για επιβαρύνσεις που μπορεί να επιβληθούν στην εταιρεία για παραβάσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας πριν από τη μεταβίβαση. Οι ανησυχίες των επενδυτών συνδέονται με το καθεστώς καταπάτησης κάθε περιβαλλοντικής νομοθεσίας που λειτουργεί για πολλά χρόνια η ΛΑΡΚΟ, καθώς δεν έχουν γίνει οι απολύτως απαραίτητες επενδύσεις σε αντιρρυπαντικές τεχνολογίες. Είναι γνωστό ότι χιλιάδες τόνοι σκουριάς εναποτίθενται κάθε χρόνο στη θάλασσα του Ευβοϊκού Κόλπου, καθώς επίσης και ότι με συντηρητικούς υπολογισμούς απαιτούνται επενδύσεις άνω των 150 εκατ. ευρώ για τον εκσυγχρονισμό της δραστηριότητας εξόρυξης και παραγωγής.

Κρίσιμος παράγοντας που θα κρίνει την έκβαση του εγχειρήματος ιδιωτικοποίησης, σύμφωνα με παράγοντες που εμπλέκονται στην όλη διαδικασία, είναι και η τιμή του ρεύματος. Η συγκυρία πώλησης της ενεργοβόρου βιομηχανίας συμπίπτει με την ενεργειακή κρίση που έχει εκτοξεύσει τη χονδρεμπορική τιμή ρεύματος σε πάνω από 250 ευρώ/μεγαβατώρα. Οι επενδυτές ζητούν να διασφαλισθεί για ένα μεταβατικό διάστημα μια σύμβαση προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας σε χαμηλή τιμή, ζήτημα που εξετάζει η κυβέρνηση.

Στόχος της κυβέρνησης είναι η ολοκλήρωση της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης μέχρι τον Ιούλιο, κάτι που θα αποτρέψει και την αποπληρωμή των προστίμων που έχει επιβάλει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τη μη ανάκτηση κρατικών ενισχύσεων ύψους 160 εκατ. ευρώ. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο υποχρέωσε την Ελλάδα να καταβάλει κατ’ αποκοπήν ποσό ύψους 5,5 εκατ. ευρώ και χρηματική ποινή άνω των 4 εκατ. ευρώ ανά εξάμηνο καθυστέρησης ανάκτησης των κρατικών ενισχύσεων από το 2017 και μετά. Η Ελλάδα μπορεί να απαλλαγεί από αυτή την υποχρέωση μόνον εάν παύσει η δραστηριότητα της ΛΑΡΚΟ ή βρεθεί νέος επενδυτής που θα την αναλάβει και σε αυτό το παράθυρο προσβλέπει η κυβέρνηση, γι’ αυτό και επιδιώκει την ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης έως τον Ιούλιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή