Μάχη για διεθνείς τεχνολογικές εφαρμογές με ευρωπαϊκά πρότυπα

Μάχη για διεθνείς τεχνολογικές εφαρμογές με ευρωπαϊκά πρότυπα

Ανάσχεση της κινεζικής επιρροής στην παγκοσμιοποίηση επιδιώκει η Κομισιόν

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Νέα πρωτοβουλία ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας, αλλά και της γεωπολιτικής ανεξαρτησίας της Ε.Ε. παρουσίασε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με τη νέα στρατηγική για την τυποποίηση και τα πρότυπα (standards) εντός της ενιαίας αγοράς αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο. Ειδική μνεία έγινε στην «κατοχύρωση δημοκρατικών αξιών στις τεχνολογικές εφαρμογές» – μια έμμεση πλην όμως σαφής αναφορά στη σταθερή εκστρατεία ανάσχεσης της κινεζικής επιρροής στην παγκοσμιοποίηση στην οποία έχει επιδοθεί η Κομισιόν υπό την ηγεσία του Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Στη συνέντευξη Τύπου όπου παρουσίασε τη νέα στρατηγική, ο επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς Τιερί Μπρετόν μίλησε για θέμα που είναι «πολύ σημαντικό για την Ευρώπη και τη θέση της στον κόσμο». Η Ευρώπη ήταν πρωταγωνιστής τις προηγούμενες δεκαετίες στον καθορισμό των προτύπων για την παγκόσμια οικονομία, αλλά σήμερα «η ηγετική αυτή θέση αμφισβητείται από διαφορετικούς παίκτες», τόνισε, κάνοντας ειδική αναφορά σε μεγάλες κινεζικές και αμερικανικές εταιρείες. «Πρέπει να είμαστε ανοιχτοί, αλλά με τους δικούς μας όρους», πρόσθεσε ο κ. Μπρετόν.

Η εκτελεστική αντιπρόεδρος της Επιτροπής, αρμόδια για τον ψηφιακό τομέα και τον ανταγωνισμό, Μαργκρέτε Βεστάγκερ, σε σχόλιά της στους Financial Times μίλησε για «στρατηγικό» ζήτημα και για τη σημασία να συνεχίσει η Ε.Ε. να θέτει τα πρότυπα σε κλάδους αιχμής. Τόνισε μάλιστα την ανάγκη η νέα στρατηγική να εφαρμοστεί «το ταχύτερο δυνατόν».

Οπως εξηγεί η Κομισιόν στη σχετική ανακοίνωση, «τα πρότυπα είναι το αφανές θεμέλιο της ενιαίας αγοράς της Ε.Ε. και της παγκόσμιας ανταγωνιστικότητας»: εξασφαλίζουν τη διαλειτουργικότητα προϊόντων και υπηρεσιών και παρέχουν εμπιστοσύνη στους καταναλωτές ότι τα αγαθά που αγοράζουν είναι ασφαλή και δεν βλάπτουν τον άνθρωπο ούτε το περιβάλλον.

Η Ευρώπη πρωταγωνιστούσε τις προηγούμενες δεκαετίες στον καθορισμό των προτύπων, αλλά σήμερα η θέση της αμφισβητείται.

Η νέα στρατηγική θέτει ως στόχο την αυξημένη ευελιξία του ευρωπαϊκού συστήματος τυποποίησης και την επιτάχυνση ανάπτυξης νέων προτύπων σε κλάδους αιχμής. Επιπλέον, προτείνεται η αλλαγή των κανόνων λειτουργίας των ιδιωτικών μη κερδοσκοπικών ευρωπαϊκών οργανισμών τυποποίησης (ETSI, CEN, CENELEC), ώστε να έχουν τον πρώτο λόγο στη διαδικασία λήψης αποφάσεων οι οργανισμοί από τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. και του ΕΟΧ, αντί επιχειρηματικών κολοσσών που συχνά εδρεύουν εκτός Ευρώπης. Θα αυξηθεί επίσης η δυνατότητα συμμετοχής μικρομεσαίων επιχειρήσεων αλλά και των πολιτών στους οργανισμούς αυτούς.

Η Επιτροπή, σημειώνεται, «έχει εντοπίσει επείγοντα θέματα τυποποίησης όσον αφορά την παραγωγή εμβολίων και φαρμάκων κατά της COVID-19, την ανακύκλωση κρίσιμων πρώτων υλών, την αξιακή αλυσίδα καθαρού υδρογόνου, το τσιμέντο χαμηλών ανθρακούχων εκπομπών, την πιστοποίηση των μικροκυκλωμάτων και τα πρότυπα δεδομένων».

Από φέτος, οι προτεραιότητες τυποποίησης θα προσδιορίζονται στο ετήσιο πρόγραμμα εργασίας της Ενωσης, ενώ θα συσταθεί «φόρουμ υψηλού επιπέδου για τον τεκμηριωμένο καθορισμό των μελλοντικών προτεραιοτήτων τυποποίησης». Η Επιτροπή, επιπλέον, θα ορίσει διευθυντή αρμόδιο για θέματα τυποποίησης, με την υποστήριξη κόμβου αριστείας της Ε.Ε. για τα πρότυπα. Πρωτοβουλίες θα ληφθούν επίσης για την τυποποίηση των αποτελεσμάτων της έρευνας που χρηματοδοτείται από κοινοτικούς πόρους.

Σημαντική θέση στη νέα στρατηγική έχει και ο συντονισμός με «εταίρους που συμμερίζονται τις ίδιες απόψεις» (ορολογία Βρυξελλών που αναφέρεται στην περίπτωση αυτή ειδικά, αλλά όχι αποκλειστικά, στις ΗΠΑ). Η Ε.Ε. και η Ουάσιγκτον θα επιχειρήσουν να συνεργαστούν πιο στενά στο πλαίσιο διεθνών οργανισμών τυποποίησης, ώστε να αποκρούσουν την επιρροή του Πεκίνου και την προσπάθειά του να προωθήσει πρότυπα που ευνοούν τα δικά της τεχνολογικά μεγαθήρια και το κινεζικό μοντέλο διακυβέρνησης.

Η Κίνα «έχει αυξήσει σε τεράστιο βαθμό τη δραστηριότητά της» και την επιρροή της σε τέτοιους οργανισμούς, σημείωσε ο κ. Μπρετόν. «Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι αυτό δεν θα οδηγήσει σε απώλεια της δικής μας επιρροής».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή