Ρεκόρ πληθωρισμού στις χώρες του ΟΟΣΑ τον Δεκέμβριο

Ρεκόρ πληθωρισμού στις χώρες του ΟΟΣΑ τον Δεκέμβριο

Ρεκόρ 30ετίας σημείωσε ο πληθωρισμός στις χώρες του ΟΟΣΑ τον Δεκέμβριο με 6,6%, με την Ελλάδα να βρίσκεται αρκετά κάτω από τον μέσο όρο, με 5,1%, αλλά πολύ πάνω από τον μέσο όρο σε ό,τι αφορά την αύξηση των τιμών των καυσίμων.

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ρεκόρ 30ετίας σημείωσε ο πληθωρισμός στις χώρες του ΟΟΣΑ τον Δεκέμβριο με 6,6%, με την Ελλάδα να βρίσκεται αρκετά κάτω από τον μέσο όρο, με 5,1%, αλλά πολύ πάνω από τον μέσο όρο σε ό,τι αφορά την αύξηση των τιμών των καυσίμων.

Εν τω μεταξύ, τα νεότερα στοιχεία της Eurostat, προχθές, για τον εναρμονισμένο δείκτη χτύπησαν ανησυχητικά καμπανάκια για τον Ιανουάριο, αφού αυτός έφτασε στο 5,5%, δηλαδή 1,1 μονάδα υψηλότερα από τον προηγούμενο μήνα. Κάτι που αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να ξεπεράσει ο εθνικός δείκτης το 6% τον Ιανουάριο.

Καμπανάκια χτύπησε και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας χθες, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση βουλευτών του ΚΙΝΑΛ, όταν υποστήριξε ότι ναι μεν τα διαθέσιμα στοιχεία εξακολουθούν να συνηγορούν ότι η αύξηση τιμών θα είναι παροδική, αλλά «η εκτίμηση αυτή υπόκειται σε υψηλό βαθμό αβεβαιότητας».

Αλλωστε και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, παραδέχθηκε στην πολυαναμενόμενη συνέντευξη Τύπου της χθες το μεσημέρι ότι ο πληθωρισμός ξεπέρασε τις προβλέψεις τον Ιανουάριο και πως υπάρχουν ανοδικοί κίνδυνοι, ιδίως βραχυπρόθεσμα, κάτι που σημαίνει ότι ο πληθωρισμός ίσως είναι πολύ υψηλότερος από τις προβλέψεις.

Εφτασε στο 6,6%, κυρίως λόγω της εκτόξευσης των τιμών ενέργειας.

Τα στοιχεία του ΟΟΣΑ επιβεβαίωσαν ότι οι τιμές της ενέργειας έχουν εκτοξευθεί, με αύξηση 32,6% έναντι 25,6% κατά μέσον όρο στον ΟΟΣΑ και και 25,9% στην Ευρωζώνη. Υψηλότερες αυξήσεις από την Ελλάδα στην ενέργεια είχαν το Βέλγιο (42%), η Εσθονία (55,6%), η Λιθουανία (36,7%), η Ολλανδία (53,7%), η Νορβηγία (73%), η Ισπανία (40,2%), η Σουηδία (39,3%) και η Τουρκία (48,8%).

Στα τρόφιμα, οι αυξήσεις των τιμών στην Ελλάδα τον Δεκέμβριο ήταν 4,3%, κάτω από τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ (6,8%), αλλά πάνω από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης (3,5%) και ακριβώς στον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης (4,3%).

Ετσι, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ, η συνεισφορά της ενέργειας στον δείκτη του Δεκεμβρίου ήταν 3,5 μονάδες, των τροφίμων 1 μονάδα και όλων των υπολοίπων αγαθών 0,6 της μονάδας. Επομένως, σχεδόν 70% του πληθωρισμού οφείλεται στις τιμές της ενέργειας.

Το ρεκόρ του ΟΟΣΑ, το υψηλότερο επίπεδο πληθωρισμού από τον Ιούλιο του 1991, επηρεάστηκε σε μεγάλο βαθμό από την Τουρκία, που είχε πληθωρισμό 36,1%.

Χωρίς αυτήν, ο μέσος όρος στις χώρες-μέλη του ήταν 5,6%. Σε ετήσια βάση, ο πληθωρισμός στον ΟΟΣΑ το 2021 ήταν 4%, με τις τιμές των καυσίμων να αυξάνονται κατά 15,4%, το υψηλότερο επίπεδο από το 1981.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή