Η κρίση Ρωσίας – Ουκρανίας βάζει φωτιά και στο πετρέλαιο

Η κρίση Ρωσίας – Ουκρανίας βάζει φωτιά και στο πετρέλαιο

Οι τιμές του πετρελαίου είναι πάλι σε ανοδική πορεία και ρίχνουν βαριά σκιά πάνω στην οικονομία, καθώς οδηγούν σε επιτάχυνση του πληθωρισμού και υπονομεύουν την εμπιστοσύνη των καταναλωτών.

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι τιμές του πετρελαίου είναι πάλι σε ανοδική πορεία και ρίχνουν βαριά σκιά πάνω στην οικονομία, καθώς οδηγούν σε επιτάχυνση του πληθωρισμού και υπονομεύουν την εμπιστοσύνη των καταναλωτών.

Μόνο μέσα στον Ιανουάριο και εν μέσω ανησυχίας για ενδεχόμενη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, οι τιμές του αργού σημείωσαν άνοδο 15% και του Brent υπερέβησαν τα 90 δολάρια το βαρέλι για πρώτη φορά έπειτα από επτά χρόνια.

Αν και αυξάνεται η δημοτικότητα των ηλεκτροκίνητων οχημάτων και η πανδημία επιμένει, πολλοί αναλυτές θεμάτων ενέργειας προβλέπουν πως σύντομα το πετρέλαιο θα αγγίξει τα 100 δολάρια το βαρέλι.

Ευημερούν έτσι και καταγράφουν μεγάλα κέρδη οι Exxon Mobil και οι άλλες πετρελαϊκές, που μόλις πριν από έναν χρόνο θεωρούνταν από τους αναλυτές της Wall Street κάτι σαν δεινόσαυροι υπό εξαφάνιση.

Πολλοί αναλυτές θεμάτων ενέργειας προβλέπουν πως σύντομα το πετρέλαιο θα αγγίξει τα 100 δολάρια το βαρέλι.

Ο κυριότερος παράγοντας είναι γεωπολιτικής φύσης. Το ενδεχόμενο εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία «έχει προκαλέσει ένταση στην αγορά πετρελαίου», όπως τονίζει ο Μπεν Καχίλ, συνεργάτης του Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών στην Ουάσιγκτον, που υπογραμμίζει πως «οποιαδήποτε κρίση μπορεί να οδηγήσει τις τιμές πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι». Η Ρωσία παράγει 10 εκατ. βαρέλια πετρελαίου την ημέρα, δηλαδή περίπου ένα στα 10 βαρέλια που χρησιμοποιεί ο πλανήτης.

Αν διακοπούν οι εξαγωγές ρωσικού πετρελαίου είτε μέσω Ουκρανίας είτε μέσω άλλων αγωγών προς τη βόρεια Ευρώπη, θα δεχθεί πλήγμα μεγάλο μέρος της Γηραιάς Ηπείρου και θα στρεβλωθεί η παγκόσμια αλυσίδα προσφοράς ενέργειας.

Οπως επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς, ο υπόλοιπος κόσμος δεν διαθέτει πλεονασματική παραγωγική δυνατότητα ικανή να υποκαταστήσει το πετρέλαιο της Ρωσίας.

Επιπλέον, η μείωση της ροής ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μπορεί να αναγκάσει τις εταιρείες κοινής ωφελείας να παράγουν περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια χρησιμοποιώντας πετρέλαιο και όχι φυσικό αέριο. ΗΠΑ, Ιαπωνία και ευρωπαϊκές χώρες, ακόμη και η Κίνα, ενδέχεται να απελευθερώσουν πετρέλαιο από τα στρατηγικά τους αποθέματα, κάτι που θα βοηθούσε την κατάσταση, ιδιαιτέρως αν πρόκειται για βραχύβια κρίση. Τα στρατηγικά αποθέματά τους, όμως, δεν θα αρκούν αν διακοπεί η προσφορά ρωσικού πετρελαίου επί μήνες ή και χρόνια.

Οι τιμές του πετρελαίου σημειώνουν άλλοτε άνοδο και άλλοτε πτώση και υπάρχουν πολλοί παράγοντες που θα μπορούσαν θεωρητικά να τις οδηγήσουν σε υποχώρηση μέσα στους επόμενους μήνες. Η πανδημία δεν έχει λήξει και η Κίνα έχει επιβάλει αποκλεισμό σε πολλές πόλεις για να ανακόψει τη μετάδοσή της, με αποτέλεσμα να επιβραδύνεται η οικονομία της αλλά και η ζήτηση για πετρέλαιο. Η Ρωσία και η Δύση ενδέχεται να καταλήξουν σε συμφωνία, είτε επίσημη είτε σιωπηρή, και να αποτραπεί η εισβολή στην Ουκρανία. Και οι ΗΠΑ με τους συμμάχους τους ενδέχεται να αποκαταστήσουν τη συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν που εγκατέλειψε ο Ντόναλντ Τραμπ. Στην περίπτωση αυτή το Ιράν θα εξάγει πολύ περισσότερο πετρέλαιο, που σύμφωνα με τους αναλυτές θα είναι τουλάχιστον ένα εκατ. βαρέλια την ημέρα. Και τέλος, οι υψηλές τιμές θα μπορούσαν να περιορίσουν τη ζήτηση τόσο ώστε να αρχίσουν να υποχωρούν. Ενα από τα κίνητρα για την αγορά ηλεκτροκίνητου αυτοκινήτου, για παράδειγμα, είναι ότι η ηλεκτρική ενέργεια είναι φθηνότερη από τη βενζίνη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή