Αγγίζουν τα επίπεδα του 2019 οι πτήσεις τις επόμενες εβδομάδες

Αγγίζουν τα επίπεδα του 2019 οι πτήσεις τις επόμενες εβδομάδες

Τι φανερώνουν τα στοιχεία του Eurocontrol για την πτητική δραστηριότητα στην Ελλάδα.

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σταδιακή άνοδο εμφανίζει η πτητική δραστηριότητα στην Ευρώπη, σύμφωνα με την τελευταία περιοδική έκθεση του ευρωπαϊκού οργανισμού για την ασφάλεια της αεροναυτιλίας (Eurocontrol) για το χρονικό διάστημα των επόμενων έξι εβδομάδων, δηλαδή μέχρι τις 20 Μαρτίου. Στην Ελλάδα την τρέχουσα εβδομάδα ο αριθμός των πτήσεων αναμένεται να κυμανθεί από το 80% έως το 90% των επιπέδων του 2019 στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» και από το 70% έως το 80% του 2019 στον αερολιμένα «Μακεδονία».

Ωστόσο, κατά το διάστημα 14 Φεβρουαρίου έως 20 Μαρτίου, ο εναέριος χάρτης της Ελλάδας γίνεται ενιαίος, με την κίνηση να αναμένεται να αγγίξει το 90% σε σχέση με το 2019. Τα στοιχεία αυτά, που βασίζονται στα πτητικά προγράμματα των αεροπορικών, συμβαδίζουν και με τις εκτιμήσεις για τις επιδόσεις της φετινής χρονιάς, που εκτιμάται ότι θα αγγίξουν τα επίπεδα του 2019, υπό την προϋπόθεση ότι ενδεχόμενη έξαρση της πανδημικής κρίσης δεν θα οδηγήσει στην επιβολή νέων περιοριστικών μέτρων.

Τι φανερώνουν τα στοιχεία του Eurocontrol για την πτητική δραστηριότητα στην Ελλάδα.

Οπως εξάλλου ανέφερε πρόσφατα στην «Κ» ο διευθύνων σύμβουλος της Aegean, Δημήτρης Γερογιάννης, φέτος εκτιμάται ότι οι πτήσεις στην Ελλάδα, που αναμένεται να προσελκύσει το ενδιαφέρον τόσο μεγάλων αεροπορικών εταιρειών όσο και εταιρειών χαμηλού κόστους, θα αγγίξουν ή και θα ξεπεράσουν τα μεγέθη του 2019. «Η εμπειρία των δύο τελευταίων χρόνων έχει δείξει ότι όταν αυτό συμβαίνει και συνοδεύεται από χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, η διάθεση των επιβατών για ταξίδι εκδηλώνεται», σημείωσε χαρακτηριστικά. Προς την κατεύθυνση αυτή, η Aegean, κατά τη φετινή θερινή περίοδο, θα αυξήσει τις προσφερόμενες θέσεις, οι οποίες για τους καλοκαιρινούς μήνες θα πλησιάσουν και ενδεχομένως ξεπεράσουν τα επίπεδα του 2019. Επίσης, η EasyJet προγραμματίζει να αυξήσει τη χωρητικότητά της κατά 36% σε σχέση με το 2019, όπως ανέφερε πρόσφατα o διευθύνων σύμβουλος της βρετανικής χαμηλού κόστους αεροπορικής, Τ. Λούντγκρεν.

Οσον αφορά την επιβατική κίνηση, παραμένει σε χαμηλά επίπεδα λόγω πανδημίας αλλά και επειδή το πρώτο τρίμηνο είναι εποχιακά αδύναμο. Στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, τον περασμένο Ιανουάριο η επιβατική κίνηση διαμορφώθηκε σε 772.700 επιβάτες, παραμένοντας χαμηλότερη κατά 44,5% συγκριτικά με τον ίδιο μήνα του 2019. Σε σύγκριση με πριν από τρία χρόνια, η κίνηση εσωτερικού ήταν μειωμένη κατά 36,3%, ενώ η διεθνής επιβατική κίνηση υποχώρησε κατά 48,4% τον πρώτο μήνα του φετινού έτους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή