ΕΦΚΑ: Ασφαλιστική ενημερότητα σε όσους οφείλουν ποσά έως 100 ευρώ

ΕΦΚΑ: Ασφαλιστική ενημερότητα σε όσους οφείλουν ποσά έως 100 ευρώ

Ασφαλιστική ενηµερότητα σε φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις με μικρές οφειλές, έως 100 ευρώ, θα χορηγεί πλέον ο ΕΦΚΑ.

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ασφαλιστική ενηµερότητα σε φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις με μικρές οφειλές, έως 100 ευρώ, θα χορηγεί πλέον ο ΕΦΚΑ, σύμφωνα με διάταξη που περιλήφθηκε στο νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό του Φορέα, που κατατέθηκε χθες στη Βουλή. Με άλλη διάταξη δίνεται λύση σε ένα θέμα που αφορά χιλιάδες δικηγόρους, γιατρούς και μηχανικούς που είχαν διπλή ιδιότητα (π.χ. μισθωτοί του Δημοσίου και αυτοαπασχολούμενοι) και πλέον καλούνται να επιλέξουν ασφαλιστικό φορέα για την καταβολή εισφορών και κατά συνέπεια για τη συνταξιοδότησή τους, ενώ ρυθμίζεται και το θέμα της καταβολής των εισφορών από το Δημόσιο στον ΕΦΚΑ για το σύνολο των μισθωτών που απασχολούνταν σε επιχειρήσεις των οποίων ανεστάλη η λειτουργία στις 25-26 Ιανουαρίου 2022, λόγω της κακοκαιρίας «Ελπίς».

Το σχέδιο νόμου αφορά βέβαια και τη βελτίωση των παρεχομένων υπηρεσιών στον ΕΦΚΑ. Ετσι, προβλέπεται η δυνατότητα προσέλκυσης στελεχών από τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα σε διευθυντικές θέσεις, η θέσπιση συστήματος κινήτρων αλλά και ελέγχων για τους υπαλλήλους, η επιτάχυνση των διαδικασιών προμηθειών αλλά και η δημιουργία εταιρείας διαχείρισης της ακίνητης περιουσίας του ΕΦΚΑ.  

Αναλυτικά, μεταξύ άλλων, το σχέδιο νόμου περιλαμβάνει τις εξής νέες διατάξεις:

Το σχέδιο νόμου αφορά και τη βελτίωση των παρεχομένων υπηρεσιών στον ΕΦΚΑ.

– Για τη χορήγηση αποδεικτικού ασφαλιστικής ενημερότητας δεν λαμβάνονται υπόψη βεβαιωμένες προς τον e-ΕΦΚΑ οφειλές του αιτούντος μέχρι του ποσού των 100 ευρώ. Επιχειρείται η επίλυση προβλημάτων του λογισμικού για την έκδοση ασφαλιστικής ενημερότητας αλλά και την «επικοινωνία» μεταξύ ΕΦΚΑ και ΚΕΑΟ, που είχαν ως αποτέλεσμα να ταλαιπωρούν τους ασφαλισμένους, που ακόμη κι αν ξεχρέωναν άμεσα κάποια μικρή οφειλή, αυτό φαινόταν στο σύστημα πολλές μέρες ή ακόμη και μήνες μετά.  

– Μηχανικοί, δικηγόροι και γιατροί οι οποίοι έως τις 31 Δεκεμβρίου 2016 υπάγονταν σε δύο φορείς κύριας ασφάλισης λόγω ιδιότητας και κατέβαλλαν διπλές εισφορές παρότι είχαν μία απασχόληση καλούνται έως τις 31 Δεκεμβρίου 2022 να επιλέξουν πρώην φορέα στον οποίο θα θεωρείται ότι διανύθηκε ο χρόνος ασφάλισής τους από την 1η Ιανουαρίου 2017 και μετά (εφόσον δεν επιθυμούν τη συνέχιση της διπλής ασφάλισης). Αίτηση επιλογής πρώην φορέα θα μπορούν να υποβάλλουν και πρόσωπα που έχουν ήδη υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης, προκειμένου να καθοριστεί η αρμόδια εντός του e-ΕΦΚΑ υπηρεσία για την επεξεργασία της αίτησης συνταξιοδότησής τους. Επίσης, αίτηση θα πρέπει να υποβάλλουν και οι ασφαλισμένοι που έχουν επιλέξει ή επιλέγουν και την προαιρετική καταβολή δεύτερης εισφοράς, δεδομένου ότι και για τους τελευταίους πρέπει να καθοριστεί ο φορέας με βάση τις διατάξεις του οποίου καταβάλλει τις αναλογούσες εισφορές ο εργοδότης.

– Καταργείται η διαδικασία της απογραφικής δήλωσης («προεγγραφής») μη μισθωτών στον e-ΕΦΚΑ και αντικαθίσταται από την απευθείας εγγραφή του πολίτη ως ασφαλισμένου μη μισθωτού όταν κάνει έναρξη ή μεταβολή εργασιών στην εφορία.

– Προβλέπεται άδεια 10 ημερών μετ’ αποδοχών λόγω σοβαρών νοσημάτων των παιδιών, με πρόβλεψη για τα παιδιά που πάσχουν από σπάνια νοσήματα περιλαμβανόμενα στον κατάλογο Orphanet.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή