Υψηλή ανάπτυξη για την Ελλάδα το 2021 και το 2022 «βλέπει» η Ε.Ε.

Υψηλή ανάπτυξη για την Ελλάδα το 2021 και το 2022 «βλέπει» η Ε.Ε.

Αύξηση ΑΕΠ 4,9% αναμένεται φέτος, στο 8,5% θα διαμορφωθεί για το 2021

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Tον δεύτερο υψηλότερο, μετά την Ιρλανδία, ρυθμό ανάπτυξης στην Ευρωζώνη το 2021 (8,5%) και τον τέταρτο υψηλότερο το 2022, 4,9%, εκτιμά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι θα έχει η Ελλάδα, σύμφωνα με τις χθεσινές, χειμερινές της προβλέψεις. Επιπλέον, προβλέπει ένα εύρωστο 3,5% για το 2023, αν και αυτό τοποθετεί την Ελλάδα στην 8η θέση στην Ευρωζώνη.

H Kομισιόν αναθεώρησε συνολικά προς τα πάνω, σε σύγκριση με το φθινόπωρο, τις προβλέψεις της για την Ευρωζώνη το 2021, από 5% σε 5,3%, καθώς η ανάκαμψη αποδείχθηκε εντονότερη. Για την Ελλάδα, η αναθεώρηση ήταν μεγαλύτερη, από το 7,1% των προηγούμενων προβλέψεών της σε 8,5%. Ανάλογες προβλέψεις διατυπώνουν το τελευταίο διάστημα τράπεζες και οίκοι, κάτι που θα οδηγήσει –εφόσον επιβεβαιωθεί από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ– σε βελτίωση του δείκτη ελλείμματος και χρέους του προηγούμενου έτους, ως ποσοστού του ΑΕΠ. Παράλληλα, εξασφαλίζει ένα περιθώριο δημοσιονομικού χώρου, το οποίο όμως εξαντλείται ήδη με τη μείωση ΕΝΦΙΑ. Αντίθετα, για το 2022, αναθεωρήθηκαν όλα τα μεγέθη ελαφρώς προς τα κάτω.

Επίσης, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Κομισιόν, η Ελλάδα εξακολουθεί να βρίσκεται στην τελευταία θέση σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό του 2021 που έκλεισε στο 0,6% (σ.σ. ο εθνικός δείκτης ήταν 1,2%) έναντι 2,6% της Ευρωζώνης, αν και συνολικά οι προβλέψεις για τον πληθωρισμό έχουν αναθεωρηθεί προς τα πάνω. Φέτος προβλέπεται στο 3,1% έναντι 3,5% της Ευρωζώνης και το 2023 θα επιστρέψει στο 1,1% έναντι 1,7% της Ευρωζώνης. Μάλιστα, το πρώτο τρίμηνο εκτιμά ότι θα φτάσει στην Ελλάδα στο 4,6%.

Στις εκτιμήσεις της αυτές για τον πληθωρισμό δεν έχει συνυπολογίσει την αναμενόμενη δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού, κάτι το οποίο επισημαίνει, παρατηρώντας ότι μέχρι στιγμής οι μισθολογικές πιέσεις είναι περιορισμένες, λόγω της ανεργίας που παραμένει υψηλή.

Η πανδημία εξακολουθεί να απειλεί τον τουρισμό και οι ακριβές πρώτες ύλες την παραγωγή, τονίζει η Κομισιόν.

Ακόμη, παρότι σε γενικές γραμμές θετική, η έκθεση επισημαίνει ότι τα ρίσκα είναι μεγάλα. Η πανδημία απειλεί τον τουρισμό, καθώς αποτελεί πηγή αβεβαιότητας για τις αφίξεις. Επιπλέον, η αύξηση του κόστους των εισροών απειλεί την παραγωγή, με τις προβλέψεις να έχουν λάβει υπόψη τους περιορισμένο μόνο αντίκτυπο.

Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν και πιθανότητες ευνοϊκότερου σεναρίου. Η μεγάλη συσσώρευση αποταμιεύσεων θα μπορούσε να πυροδοτήσει μια ταχύτερη αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης. Επίσης, η Κομισιόν εκφράζει την ελπίδα η ισχυρή επίδοση των εξαγωγών αγαθών από το 2020 να αποτελεί ένδειξη διαρθρωτικών βελτιώσεων του εξωτερικού τομέα, κάτι που θα μπορούσε να αποτελέσει μια επιπλέον πηγή βελτίωσης του ΑΕΠ.

Για το 2022 θεωρεί ότι καθοριστικός παράγων της ανάπτυξης θα είναι οι επενδύσεις, με τη βοήθεια του Ταμείου Ανάκαμψης. Παράλληλα, η καταναλωτική δαπάνη εκτιμάται ότι θα επιστρέψει στα προ πανδημίας επίπεδα, ενώ και ο τουρισμός θα συνεχίσει να ανακτά τις απώλειές του, επιστρέφοντας στα προ πανδημίας επίπεδα το 2023.

Για τον πληθωρισμό, εκτιμά ότι οι τιμές της ενέργειας και των καυσίμων θα κορυφωθούν το α΄ τρίμηνο του 2022 και θα υποχωρήσουν στη συνέχεια. Το υψηλό ενεργειακό κόστος, όμως, θα περάσει στην κατανάλωση.

«Οι σημερινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επιβεβαιώνουν την εξαιρετική πορεία της ελληνικής οικονομίας και τις ευοίωνες προοπτικές της», σχολίασε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή