Αναιμική η ζήτηση για κινητά 5G

Αναιμική η ζήτηση για κινητά 5G

Για αρκετά χρόνια ίσχυε στην αγορά ο κανόνας ότι οι καταναλωτές ήθελαν να αλλάζουν το κινητό τους το συντομότερο δυνατόν, όπως επισημαίνει σε σχετικό της δημοσίευμα η Deutsche Welle.

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για αρκετά χρόνια ίσχυε στην αγορά ο κανόνας ότι οι καταναλωτές ήθελαν να αλλάζουν το κινητό τους το συντομότερο δυνατόν, όπως επισημαίνει σε σχετικό της δημοσίευμα η Deutsche Welle. Ηθελαν να αποκτήσουν μια συσκευή με πιο δυνατό επεξεργαστή, μεγαλύτερη αυτονομία, καλύτερη φωτογραφική μηχανή ή επιπλέον τεχνικά χαρακτηριστικά, που διασφάλιζαν μεγαλύτερες ταχύτητες πλοήγησης στο Διαδίκτυο. Τα πράγματα άλλαξαν από τότε που στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρίσκεται το θέμα των φωτογραφιών και όχι το τηλέφωνο ως τέτοιο. Οι κατασκευαστές κινητών ελπίζουν ότι θα τονώσουν τη ζήτηση μέσω των προηγμένων δίκτυων 5ης γενιάς με υψηλότερες ταχύτητες και πιο αξιόπιστες συνδέσεις. Ούτε αυτά τα χαρακτηριστικά, όμως, συγκινούν το καταναλωτικό κοινό, όπως δείχνει έκθεση τoυ ασφαλιστικού κολοσσού πιστώσεων Euler Hermes, και της μητρικής του, της ασφαλιστικής Allianz. Τα επόμενα χρόνια ο τζίρος της αγοράς κινητών θα συρρικνωθεί κατά περίπου 134 δισ., όπως προβλέπεται στην έκθεση.

To 70% των κινητών τηλεφώνων που λειτουργούν σήμερα παγκοσμίως έχει πουληθεί στην κινεζική αγορά.

Μεγαλύτερο κίνδυνο δεν διατρέχουν οι μεγαλύτερες εταιρείες όπως Apple, Samsung και Xiaomi, αλλά οι μικρότερες. Ο Μίλο Μπόγερτς, επικεφαλής της Euler Hermes, επισημαίνει ότι «σήμερα στην Ευρώπη οι άνθρωποι αντικαθιστούν το κινητό κάθε 40 μήνες (κάθε 3,5 χρόνια περίπου), ενώ στις ΗΠΑ κάθε δύο χρόνια». Ενδεικτικές θεωρούνται οι εξελίξεις στην Κίνα, η οποία έχει εδώ και χρόνια ξεπεράσει τις ΗΠΑ στις καινοτομίες της ψηφιακής οικονομίας. Στην κομμουνιστική, αχανή χώρα εντοπίζεται σήμερα το 70% των κινητών πέμπτης γενιάς που πουλήθηκαν σε παγκόσμιο επίπεδο. Σύμφωνα με την έκθεση της Euler Hermes, σχεδόν το 30% των κατόχων κινητών διαθέτουν μοντέλο με τεχνολογία 5ης γενιάς. Το υπόλοιπο 70% δεν φαίνεται, ωστόσο, να βιάζεται να αγοράσει κινητά τελευταίας τεχνολογίας. Και αυτό σε μια χώρα όπου το κινητό χρησιμοποιείται μαζικά για σχεδόν τα πάντα, από πληρωμές, επικοινωνία με δημόσιες υπηρεσίες μέχρι την κοινωνική ζωή και τις επαφές μεταξύ των πολιτών. Παρά το γεγονός ότι τρία στα τέσσερα κινητά που πουλήθηκαν πέρυσι στην Κίνα διέθεταν σύνδεση 5ης γενιάς, οι εξαγωγές κινεζικών κινητών νέας τεχνολογίας στις διεθνείς αγορές θεωρούνται απογοητευτικές, μια και δεν ξεπερνούν τα επίπεδα προ πανδημίας. Βρίσκονται σήμερα σε χαμηλότερο επίπεδο από το 2019 και είναι περιορισμένες κατά 30% σε σύγκριση με το 2016. H έκθεση της Euler Hermes δείχνει με σαφήνεια ότι η τεχνολογία 5ης γενιάς δεν θα ενισχύσει τον τζίρο όσο ήλπιζαν οι κατασκευαστικές εταιρείες κινητών.

Συν τοις άλλοις, αυτή η τεχνολογία, η οποία δεν έχει διαδοθεί με εξαίρεση την Κίνα, «δεν θα οδηγήσει στο να καταρριφθούν τα προηγούμενα ρεκόρ πωλήσεων κινητών τηλεφώνων», επισημαίνει ο αναλυτής Ορλιέν Ντιτουά. Σύμφωνα με την Euler Hermes, «τα κινητά τηλέφωνα νέας τεχνολογίας στερούνται ενός χαρακτηριστικού τέτοιου, το οποίο θα συναρπάσει τους καταναλωτές». Με άλλα λόγια, η κατασκευαστική εταιρεία, που πρώτη θα λανσάρει στην αγορά μια καιτονομία, μπορεί να υπολογίζει και σε σημαντική ενίσχυση του μεριδίου της, όπως, τέλος, παρατηρεί η Deutsche Welle.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή