Επένδυση 750 εκατ. ευρώ για ένα μικρό «Ελληνικό» στη Σαρωνίδα

Επένδυση 750 εκατ. ευρώ για ένα μικρό «Ελληνικό» στη Σαρωνίδα

Ξενοδοχεία, κατοικίες, γήπεδο γκολφ και χώροι αναψυχής σε 6.500 στρέμματα

4' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επένδυση ύψους 750 εκατ. ευρώ για την ανάπτυξη οικιστικών και ξενοδοχειακών συγκροτημάτων, γηπέδου γκολφ, χώρων αναψυχής, άθλησης και ψυχαγωγίας, μαρίνας, εμπορικών χώρων, αλλά και ενός μεγάλου πάρκου αναμένεται να εντάξει σε καθεστώς fast track η Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων κατά την επόμενη συνεδρίασή της.

Η επένδυση χωροθετείται στη Σαρωνίδα σε έκταση της τάξης των 6.500 στρεμμάτων, μεγάλο μέρος της οποίας προέρχεται από ιδιοκτησίες του οικοδομικού συνεταιρισμού «Η Υγεία». Φορέας του επενδυτικού σχεδίου είναι ελληνική εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων που συνεργάζεται με ελληνικά και ξένα επενδυτικά κεφάλαια, αναφέρουν στην «Κ» αρμόδιες υπηρεσίες οι οποίες έχουν εξετάσει τον σχετικό φάκελο.

Το επενδυτικό σχήμα έχει ήδη αποκτήσει τη γη –που είναι τόσο αυτή του συνεταιρισμού όσο και παρακείμενα οικόπεδα που έχει αγοράσει– και η οποία ξεκινά ένα περίπου χιλιόμετρο μετά το ξενοδοχείο Λαγονήσι Grand Resort και τελειώνει στα βόρεια και ανατολικά όρια της πόλης της Σαρωνίδας. Εκτείνεται δε βόρεια και ανατολικά προς τον ορεινό όγκο πίσω από την περιοχή. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο φορέας επένδυσης δεν έχει μόνο αποκτήσει τη γη αλλά έχει εξασφαλίσει και το χρηματοδοτικό σχήμα για την υλοποίηση της ανάπτυξης με ιδιωτικά και τραπεζικά κεφάλαια. Το business plan προβλέπει δύο τετραετείς κατασκευαστικές περιόδους. Καθώς αφορά ανάπτυξη οικιστική και ξενοδοχειακή, που σε μέγεθος είναι η δεύτερη μεγαλύτερη στην Ελλάδα μετά το Ελληνικό, το master plan περιλαμβάνει και πλήθος παρεμβάσεων σε βασικές υποδομές για να μπορέσει να αντέξει το οδικό και τα άλλα δίκτυα το φορτίο, αλλά και τις ανάγκες που συνεπάγεται η επένδυση.

Το σχέδιο αναμένεται να ενταχθεί στο καθεστώς fast track.

Επίσης περιλαμβάνει την αναδάσωση τουλάχιστον 3.000 στρεμμάτων, αλλά και μεγάλα ανταποδοτικά κοινωφελή έργα, όπως δύο σχολεία και κέντρο πρωτοβάθμιων υπηρεσιών υγείας, που θα εξυπηρετούν όχι μόνον τη νέα ανάπτυξη αλλά και το σύνολο της ευρύτερης τοπικής κοινωνίας. Ακόμα προβλέπεται η δημιουργία γηπέδου γκολφ 18 οπών που θα είναι το μεγαλύτερο στην Αττική και θα μπορεί να φιλοξενήσει τουρνουά διεθνών προδιαγραφών, ενώ ιδιαίτερη προσοχή έχει δοθεί και στη διαμόρφωση του παραθαλάσσιου μετώπου και του ελλιμενισμού σκαφών αναψυχής.

Η πολεοδόμηση της έκτασης θα γίνει με Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικής Επένδυσης (ΕΣΧΑΣΕ), που σημαίνει πως αφού εξεταστεί η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) και εγκριθούν αμφότερα από το Κεντρικό Συμβούλιο Διοίκησης (ΚΣΔ) της κυβέρνησης, το οποίο απαρτίζεται από τους γενικούς γραμματείς των συναρμοδίων υπουργείων, θα εκδοθεί Προεδρικό Διάταγμα.

Ετσι θα καταστεί δυνατή η αδειοδότηση και έναρξη κατασκευής του έργου, που σύμφωνα με άριστα ενημερωμένες πηγές έχει ήδη περάσει επιτυχώς τη διαδικασία αξιολόγησης του Enterprise Greece και αναμένεται να κατατεθεί προς έγκριση από τη Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων το αμέσως επόμενο διάστημα. Η ένταξη στο καθεστώς στρατηγικών επενδύσεων αναμένεται να διευκολύνει το έργο, αφού θα πρέπει να αδειοδοτείται με διαδικασίες fast track.

Αξίζει ίσως να σημειωθεί πως η εταιρεία ανάπτυξης που συντονίζει το όλο project είναι η ίδια που έχει επιτυχώς εντάξει σε καθεστώς στρατηγικών επενδύσεων κι άλλα project, όπως το «Τhe Mykonos Project» στην περιοχή Καραπέτης στο Καλό Λιβάδι της Μυκόνου που αναπτύσσει η AGC Equity Partners, επενδυτικό κεφάλαιο αραβικών κυρίως συμφερόντων το οποίο έχει γίνει γνωστό από την εξαγορά του Αστέρα Βουλιαγμένης.

Επένδυση 750 εκατ. ευρώ για ένα μικρό «Ελληνικό» στη Σαρωνίδα-1

3 δισ. ευρώ στη «χρυσή» ακτογραμμή των 70 χλμ. της Αθηναϊκής Ριβιέρας

Οι μέχρι στιγμής προγραμματισμένες επενδύσεις σε νέα ξενοδοχειακά συγκροτήματα στην ευρέως νοούμενη ακτογραμμή της Αττικής Ριβιέρας υπολογίζεται πως αγγίζουν τα 3 δισ. ευρώ. Ξένα, αλλά και ελληνικά επενδυτικά κεφάλαια τοποθετούνται στην περιοχή προεξοφλώντας, όχι μόνο πλήρη ανάκαμψη των ταξιδιών από την πανδημία αλλά και γενικότερη αναβάθμιση του ελληνικού τουρισμού, όπως και των οικιστικών αναπτύξεων που απευθύνονται σε υψηλότερα εισοδήματα και ξένους κατοίκους. Παράλληλα η κυβέρνηση προχωράει με κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης και το έργο της ενοποίησης της αστικής και φυσικής ακτογραμμής του Νομού Αττικής, που εκτείνεται από το λιμάνι του Πειραιά μέχρι το ακρωτήριο του Σουνίου. Μια ευθεία 70 χιλιομέτρων που αποτελεί την προμετωπίδα της Αθηναϊκής Ριβιέρας στη θάλασσα και η οποία θα φιλοξενήσει ποδηλατοδρόμους, πεζοδρόμους και πάρκα.

Εν τω μεταξύ σε φάση υλοποίησης βρίσκεται πλέον η ανακατασκευή των Αστεριών Γλυφάδας, με την Grivalia Hospitality να δρομολογεί την ανάπτυξη του πρώτου αστικού τουριστικού θερέτρου πανελλαδικά. Το συνολικό ύψος της επένδυσης υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσει τα 110 εκατ. ευρώ. Θα περιλαμβάνει ξενοδοχειακή μονάδα της αλυσίδας One & Only, δυναμικότητας 400 κλινών, κατοικίες, αλλά και εμπορικά καταστήματα. Αυτή την περίοδο υλοποιούνται εργασίες υποδομών και αναπλάσεις χώρων εστίασης και ψυχαγωγίας, με το σύνολο της επένδυσης να εκτιμάται ότι θα είναι σε θέση να λειτουργήσει σύντομα.

Στο Λαγονήσι η Brown Hotels φέρεται να έχει ήδη συμφωνήσει για την αποπεράτωση του ημιτελούς από τη δεκαετία του 1970 υπερμεγέθους ξενοδοχειακού συγκροτήματος στην περιοχή της Αλθέας στην Αγία Μαρίνα, που βρίσκεται κάτω από την παραλιακή λεωφόρο Αθηνών – Σουνίου. Πρόκειται για τον σκελετό συγκροτήματος που κτίστηκε πριν από 50 χρόνια, αλλά δεν ολοκληρώθηκε ποτέ η κατασκευή. 
Στην ανατολική ακτή της Αττικής και ειδικότερα στην Πούντα Ζέζα, η ισραηλινών συμφερόντων Brown Ηotels, η οποία έχει αγοράσει ένα σημαντικό αριθμό ξενοδοχείων στο κέντρο της Αθήνας, έχει δρομολογήσει επένδυση σε παραθαλάσσιο resort. 
Πιο κοντά στην πρωτεύουσα αναμένεται βεβαίως να προχωρήσει και η ανάπτυξη του ολοκληρωμένου τουριστικού συγκροτήματος με το καζίνο Inspire Athens, που θα αναπτύξει η ΓΕΚ Τέρνα μαζί με αμερικανό operator στο Ελληνικό, επένδυση της τάξης του ενός δισεκατομμυρίου, αλλά και τα δύο ξενοδοχεία που θα αναπτύξει στο παραλιακό μέτωπο της έκτασης του πρώην αεροδρομίου η ΤΕΜΕΣ σε κοινοπραξία με τη Lamda. Οι επενδύσεις αυτές ξεπερνούν τα 2 δισεκατομμύρια.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή