Αποπληρωμή φόρου αναδρομικών συνταξιούχων σε έως 48 δόσεις

Αποπληρωμή φόρου αναδρομικών συνταξιούχων σε έως 48 δόσεις

Η διαδικασία ένταξης στη ρύθμιση για όσους δεν εξοφλήσουν εφάπαξ τον φόρο

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λήγει σήμερα η προθεσμία για την εφάπαξ πληρωμή του φόρου εισοδήματος από τους συνταξιούχους που έλαβαν αναδρομικά ποσά το 2020 και υπέβαλαν τροποποιητική δήλωση έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021. Οσοι δεν μπορούν να αποπληρώσουν τον φόρο σε μία δόση, όπως προβλέπει η νομοθεσία έχουν τη δυνατότητα να εντάξουν την οφειλή που προκύπτει για τα αναδρομικά σε έως 48 έντοκες δόσεις, με το επιτόκιο να ξεπερνάει το 6,18% με βάση την πάγια ρύθμιση. Ηδη η πλατφόρμα για τους ενδιαφερόμενους συνταξιούχους έχει ανοίξει και μπορούν να υποβάλουν τη σχετική αίτηση. Ο αριθμός των δόσεων της ρύθμισης για τις οφειλές που ρυθμίζονται σε έως 48 δόσεις καθορίζεται με βάση την ικανότητα αποπληρωμής του συνταξιούχου, υπό τον περιορισμό του ελάχιστου ποσοστού μηνιαίας δόσης. Συγκεκριμένα, ο αριθμός των δόσεων καθορίζεται με βάση τον μέσο όρο του συνολικού εισοδήματός τους, με οποιονδήποτε τρόπο και εάν έχει αυτό προσδιοριστεί, κατά τα τελευταία τρία φορολογικά έτη πριν από την αίτηση υπαγωγής στη ρύθμιση, ή το συνολικό εισόδημα του αμέσως προηγούμενου φορολογικού έτους από την ημερομηνία αίτησης υπαγωγής στη ρύθμιση, εφόσον αυτό είναι μεγαλύτερο από τον μέσο όρο, και το ύψος της ρυθμιζόμενης οφειλής. Με την υποβολή της αίτησης θα πρέπει η πρώτη δόση της ρύθμισης να καταβληθεί εντός τριών εργάσιμων ημερών προκειμένου να επικυρωθεί η ρύθμιση.

Οταν ο φορολογούμενος εισέλθει στην εφαρμογή θα πρέπει:

• Ανάλογα με το είδος της οφειλής να διαλέξει τη ρύθμιση των 24 δόσεων (τακτικές οφειλές) ή των 48 δόσεων (έκτακτες οφειλές).

• Εφόσον επιλέξει τη ρύθμιση των έως 24 δόσεων και προέρχεται από μετάπτωση, δηλαδή μεταφέρεται από την υφιστάμενη πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων στη νέα ρύθμιση, θα εμφανισθούν δύο επιλογές.

• Ο ενδιαφερόμενος στη συνέχεια θα πρέπει να επιλέξει τον αριθμό των δόσεων.

• Στην επόμενη σελίδα πρέπει να συμπληρώσει τον IBAN καθώς και να «κλικάρει» ότι δεν έχει καταδικαστεί σε πρώτο βαθμό. Τέλος θα πρέπει να προχωρήσει στην υποβολή της δήλωσης. Η ρύθμιση επικυρώνεται με την πληρωμή της πρώτης δόσης, η οποία θα πρέπει να γίνει εντός τριών εργάσιμων ημερών από την ημέρα υποβολής της αίτησης, ενώ οι επόμενες δόσεις την τελευταία εργάσιμη ημέρα των επόμενων μηνών.

• Εφόσον πρόκειται για φόρο κληρονομιάς ή τα αναδρομικά ποσά που έλαβε το 2020, η οφειλή μπορεί να αποπληρωθεί σε έως 48 δόσεις. Το σύστημα εμφανίζει αμέσως το φορολογητέο εισόδημα και με βάση αυτό θα καθορίζεται το ποσό της κάθε δόσης και κατ’ επέκταση ο αριθμός των δόσεων.

Η ελάχιστη μηνιαία δόση ανέρχεται στα 30 ευρώ.

• Η ελάχιστη μηνιαία δόση ανέρχεται στα 30 ευρώ.

Η ρύθμιση χάνεται με συνέπεια την υποχρεωτική άμεση καταβολή του υπολοίπου της οφειλής εάν ο οφειλέτης:

• Δεν καταβάλει εμπρόθεσμα μία δόση της ρύθμισης πέραν της μίας φοράς, δεν καταβάλει την τυχόν μία εκπρόθεσμη δόση της ρύθμισης με την αναλογούσα προσαύξηση αυτής (15%) μέχρι την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας καταβολής της επόμενης δόσης.

• Δεν υποβάλλει τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και του φόρου προστιθέμενης αξίας καθ’ όλο το διάστημα της ρύθμισης καταβολής των οφειλών του και μέχρι την εξόφλησή τους.

• Δεν είναι ενήμερος στις οφειλές του από την ημερομηνία υπαγωγής στη ρύθμιση και μετά.

• Εχει υποβάλει ανακριβή ή ελλιπή στοιχεία, προκειμένου να του χορηγηθεί η ρύθμιση. Ως ελλιπής νοείται η μη υποβολή των απαραίτητων ή των τυχόν συμπληρωματικά αιτηθέντων στοιχείων ή πληροφοριών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή