Έως τα τέλη Μαρτίου η πλήρης εξόφληση των δανείων του ΔΝΤ

Έως τα τέλη Μαρτίου η πλήρης εξόφληση των δανείων του ΔΝΤ

Εως το τέλος Μαρτίου θα εξοφλήσει το υπόλοιπο του δανείου της προς το ΔΝΤ η Ελλάδα, είπε χθες ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, στο Reuters.

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εως το τέλος Μαρτίου θα εξοφλήσει το υπόλοιπο του δανείου της προς το ΔΝΤ η Ελλάδα, είπε χθες ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, στο Reuters. Aυτό σημαίνει ότι θα κλείσει δύο χρόνια νωρίτερα από τον αρχικό προγραμματισμό αυτό το κεφάλαιο που έχει ταυτιστεί με τη μνημονιακή περίοδο.

Επίσης, ο κ. Σταϊκούρας στη συνέντευξή του προανήγγειλε επιστροφή της χώρας σε πρωτογενή πλεονάσματα από τον επόμενο χρόνο.

«Η Ελλάδα υπέβαλε επισήμως αίτημα για την πλήρη εξόφληση του υπολοίπου των δανείων της προς το ΔΝΤ. Η σχετική διαδικασία ξεκίνησε και αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος Μαρτίου», είπε ο κ. Σταϊκούρας.

Ο υπουργός Οικονομικών δεν αναφέρθηκε στην παράλληλη πρόωρη εξόφληση των διμερών δανείων προς τις χώρες της Ευρωζώνης, λήξης 2022-2023 και συνολικού ύψους 5,3 δισ. ευρώ, που επίσης επεδίωκε η Αθήνα. Για την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει στις δύο προεξοφλήσεις, το Eurogroup του Δεκεμβρίου είχε εκφράσει την ικανοποίησή του.

Σε κάθε περίπτωση, για τις προεξοφλήσεις απαιτείται η έγκριση του ESM, καθώς και των κρατών-μελών. Ο υπουργός Οικονομικών συζήτησε το θέμα με τον Γερμανό ομόλογό του Κρίστιαν Λίντνερ την περασμένη εβδομάδα σε τηλεδιάσκεψη, όπως μετέδωσε ο ίδιος.

Την επιστροφή σε πρωτογενή πλεονάσματα από τον επόμενο χρόνο προανήγγειλε σε συνέντευξή του στο Reuters ο κ. Σταϊκούρας.

Το υπόλοιπο των δανείων προς το ΔΝΤ, 1,7 δισ. ευρώ, είναι ό,τι έμεινε ανεξόφλητο σε ένα σύνολο περίπου 28 δισ. ευρώ που έλαβε η Ελλάδα μεταξύ 2010 και 2014. Είχαν προηγηθεί άλλες δύο προεξοφλήσεις.

Το όφελος για την Ελλάδα, σύμφωνα με υπολογισμούς του ΟΔΔΗΧ, θα είναι περίπου 35-40 εκατ. ευρώ από την προεξόφληση των δανείων του ΔΝΤ. Θα εξοφληθεί κάνοντας χρήση του «μαξιλαριού» και θα αποφύγει έτσι να προσφύγει στις αγορές για τα εν λόγω ποσά, σε μια περίοδο υψηλής αβεβαιότητας.

Σχετικώς με τον στόχο επιστροφής στα πρωτογενή πλεονάσματα, ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι παρά τις αυξανόμενες δαπάνες λόγω κορωνοϊού, η Ελλάδα εφάρμοσε μια «συνετή και υπεύθυνη δημοσιονομική πολιτική και μια διορατική εκδοτική στρατηγική».

Η ισχυρότερη ανάπτυξη και τα αυξημένα έσοδα του προϋπολογισμού, είπε, θα επιτρέψουν στη χώρα να επιστρέψει σε πρωτογενή πλεονάσματα από τον επόμενο χρόνο. «Σε ό,τι αφορά το 2023 και μετά, μετατοπιζόμαστε προς την επίτευξη ρεαλιστικών πρωτογενών πλεονασμάτων», ανέφερε. Σύμφωνα με το πρακτορείο, αυτό αποτελεί ένα σημαντικό βήμα, καθώς η Ελλάδα επιδιώκει να επιστρέψει στην επενδυτική βαθμίδα το 2023.

Επίσης, ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι η Ελλάδα έχει θέσει στους εταίρους της το θέμα της εξόδου από την ενισχυμένη εποπτεία, κάτι που εκτιμάται ότι θα γίνει τον Αύγουστο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή