Η πρώτη μονάδα αιθυλικής αλκοόλης στην Ελλάδα

Η πρώτη μονάδα αιθυλικής αλκοόλης στην Ελλάδα

Στον παγκόσμιο χάρτη των χωρών που παράγουν αιθυλική αλκοόλη εισέρχεται η Ελλάδα, με την κατασκευή της πρώτης μονάδας παραγωγής στη χώρα από την Alexandrion Distillery Hellas.

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στον παγκόσμιο χάρτη των χωρών που παράγουν αιθυλική αλκοόλη εισέρχεται η Ελλάδα, με την κατασκευή της πρώτης μονάδας παραγωγής στη χώρα από την Alexandrion Distillery Hellas, θυγατρική του ρουμανικού ομώνυμου ομίλου οινοπνευματωδών ποτών, να βρίσκεται λίγο πριν από τη γραμμή εκκίνησης. Πρόκειται για συνολική επένδυση 100 εκατ. ευρώ, της οποίας η πρώτη φάση, ύψους 33,7 εκατ. ευρώ, εντάχθηκε πρόσφατα στον αναπτυξιακό νόμο, λαμβάνοντας επιχορήγηση 8,2 εκατ. ευρώ. «Η στρατηγική αυτή επένδυση, της οποίας το συνολικό ύψος θα ξεπεράσει τα 100 εκατ. ευρώ σε χρονικό ορίζοντα ορισμένων ετών, είναι η πρώτη που υλοποιείται στον τομέα της παραγωγής αιθυλικής αλκοόλης στην Ελλάδα αλλά και στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων», σημειώνει ο σύμβουλος διοίκησης του ομίλου Alexandrion, Γιάννης Χορόζογλου.

Οι κατασκευαστικές-χωματουργικές εργασίες σε έκταση 50 στρεμμάτων στη ΒΙΠΕ Καβάλας που εξαγόρασε η Alexandrion –αρχικά εξεταζόταν η λύση της μακροχρόνιας μίσθωσης– αναμένεται να ξεκινήσουν το Πάσχα, με την εταιρεία να βρίσκεται σε συζητήσεις με τεχνικές εταιρείες που θα αναλάβουν να υλοποιήσουν το έργο. Η κατασκευή του διυλιστηρίου θα ολοκληρωθεί το 2023, οπότε και θα ξεκινήσει η παραγωγή αιθυλικής αλκοόλης που τοποθετείται σε 30 εκατ. τόνους  ετησίως, ενώ, κατά πληροφορίες, υπάρχει ήδη ισχυρό ενδιαφέρον από αλυσίδες λιανικής για την προμήθεια αυτής της πρώτης ύλης που χρησιμοποιείται στα λευκά ποτά. Η αιθυλική αλκοόλη έχει και στρατιωτική χρήση, καθώς χρησιμοποιείται από τις Ενοπλες Δυνάμεις για τον καθαρισμό των όπλων.

Η επένδυση της Alexandrion Distillery Hellas στη ΒΙΠΕ Καβάλας ανέρχεται σε 100 εκατ. ευρώ.

Τα επενδυτικά σχέδια της Alexandrion προβλέπουν την υλοποίηση ακόμη δύο φάσεων συνολικού ύψους 60 εκατ. ευρώ, οι οποίες ενδέχεται να λάβουν χώρα νωρίτερα, σε σχέση με το αρχικό χρονοδιάγραμμα, γεγονός που θα κριθεί από τον ρυθμό αύξησης της ζήτησης. Το 30% της παραγωγής της μονάδας θα καλύπτει τις ανάγκες της Alexandrion, ενώ σημαντικό τμήμα της υπόλοιπης ποσότητας θα διατίθεται σε Ελληνες παραγωγούς που σήμερα προμηθεύονται εισαγόμενη αιθυλική αλκοόλη.

«Η Alexandrion θα προμηθεύεται καλαμπόκι, ζαχαρότευτλα, σιτάρι και άλλα αγροτικά προϊόντα απαραίτητα για την παραγωγή αιθυλικής αλκοόλης από τοπικούς παραγωγούς, συμβάλλοντας στην ενίσχυση της τοπικής αγροτικής παραγωγής», σημειώνει ο κ. Χορόζογλου.

Στην επένδυση της Alexandrion, που θα δημιουργήσει 100 θέσεις εργασίας, είχε αναφερθεί, για πρώτη φορά επίσημα, το περασμένο φθινόπωρο κατά την παρουσίαση του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου Εξωστρέφειας ο υφυπουργός Οικονομικής Διπλωματίας και Εξωστρέφειας, Κώστας Φραγκογιάννης. Το διυλιστήριο της Καβάλας έρχεται να προστεθεί στις νέες μονάδας απόσταξης που δρομολογεί η Alexandrion σε Ευρώπη και Αμερική. Ο ιδρυτής του ομίλου, o Σύρος Ναουάφ Σαλάμεχ, έχει πραγματοποιήσει τα πρώτα του επαγγελματικά βήματα στην Ελλάδα ως εξαγωγέας σοκολάτας στην Ουκρανία. Η Alexandrion επιδιώκει και την ενίσχυση του δικτύου διανομής στην Ελλάδα των οινοπνευματωδών προϊόντων της, τη δημιουργία ελληνικών ποτών αλλά και τη δραστηριοποίηση στον τουρισμό. Η αύξηση της κατανάλωσης για αλκοολούχα ποτά, διεθνώς, τροφοδοτεί την ισχυροποίηση της ζήτησης για αιθυλική αλκοόλη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή