Μεγάλες πιέσεις σε τράπεζες, αεροπορικές

Μεγάλες πιέσεις σε τράπεζες, αεροπορικές

Η κρίση της Ουκρανίας καθόρισε χθες όχι μόνον τις τιμές της ενέργειας, που εκτοξεύθηκαν στα ύψη, αλλά και τις ευρωπαϊκές αγορές μετοχών, οδηγώντας τις στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 20 ημερών.

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κρίση της Ουκρανίας καθόρισε χθες όχι μόνον τις τιμές της ενέργειας, που εκτοξεύθηκαν στα ύψη, αλλά και τις ευρωπαϊκές αγορές μετοχών, οδηγώντας τις στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 20 ημερών. Οι μετοχές εταιρειών του ταξιδιωτικού τομέα και των τραπεζών σημείωσαν τη μεγαλύτερη υποχώρηση μετά τις προειδοποιήσεις της Ουάσιγκτον πως επίκειται εισβολή της Ρωσίας «ανά πάσα στιγμή».

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Eurostoxx 600 έκλεισε με απώλειες 1,8% καταγράφοντας τη χειρότερη συνεδρίαση από τις 24 Ιανουαρίου, με τους δείκτες όλων των μεγάλων κλάδων να βρίσκονται στο κόκκινο. Οι τραπεζικές μετοχές κατέγραψαν τις μεγαλύτερες απώλειες, με τον δείκτη του κλάδου να υποχωρεί κατά 3,3%. Τη μεγαλύτερη υποχώρηση σημείωσαν οι ευρωπαϊκές τράπεζες, που έχουν έκθεση στη Ρωσία: η αυστριακή Raiffeisen Bank International, η ιταλική  Unicredit και η γαλλική  Societe Generale κατέγραψαν όλες πτώση από 4,2% έως 6,1%. Σημαντικές απώλειες είχαν και οι μετοχές των αεροπορικών εταιρειών που αναμένεται να δεχθούν νέο πλήγμα από τη διακοπή των πτήσεων σε περίπτωση ένοπλης σύρραξης στην Ουκρανία: οι μετοχές των WizzAir, IAG –μητρική εταιρεία της British Airways–, Lufthansa και Air France KLM έκλεισαν με πτώση από 3,3% έως 6,3%. Η ολλανδική KLM, μέρος της συμμαχίας KLM – Air France, είχε ανακοινώσει από το Σάββατο πως διακόπτει τις πτήσεις από και προς την Ουκρανία, ενώ η Lufthansa ανακοίνωσε χθες πως εξετάζει ανάλογη κίνηση.

Τη μεγαλύτερη υποχώρηση σημείωσαν οι ευρωπαϊκές τράπεζες που έχουν έκθεση στη Ρωσία.

Οι επενδυτές στράφηκαν, αντιθέτως, στα ασφαλή καταφύγια του κρατικού χρέους με αποτέλεσμα να σημειώσουν άνοδο τα κρατικά ομόλογα και να υποχωρήσουν οι αποδόσεις τους. Η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου του γερμανικού δημοσίου υποχώρησε κατά 0,08 εκατοστιαίες μονάδες στο 0,21% και του δεκαετούς της Βρετανίας κατά 0,07 εκατοστιαίες μονάδες στο 1,47%. Ανοδο 0,22% σημείωσε, άλλωστε, και το ασφαλές καταφύγιο του χρυσού, που αργά το βράδυ κυμαινόταν τα 1.862,22 δολάρια η ουγγιά.

Με πτώση 2,18% έκλεισε ο μικρότερος πανευρωπαϊκός δείκτης Eurostoxx 50, όπως και οι σημαντικότεροι δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων: ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου έκλεισε με απώλειες 1,60%, ο δείκτης Xetra DAX της Φρανκφούρτης με πτώση 2,02% και ο δείκτης CAC 40 του Παρισιού υποχώρησε κατά 2,27%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή