Χρηματιστήριο: Πτώση 2,1% στη σκιά της ουκρανικής κρίσης

Χρηματιστήριο: Πτώση 2,1% στη σκιά της ουκρανικής κρίσης

Ξεπέρασε τα 130 εκατ. ευρώ ο τζίρος, περιορίστηκαν οι αρχικά μεγάλες απώλειες

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη δίνη του παγκόσμιου sell-off που προκάλεσαν οι εξελίξεις με τη Ρωσία και την Ουκρανία και οι φόβοι για στρατιωτικές συγκρούσεις, βρέθηκε τη Δευτέρα το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς οι επενδυτές σε όλο τον κόσμο μείωσαν απότομα το ρίσκο στα χαρτοφυλάκιά τους και στράφηκαν στα «ασφαλή καταφύγια». Ο Γενικός Δείκτης, αν και κατάφερε να περιορίσει αρκετά τις απώλειες –καθώς στα χαμηλά ημέρας υποχωρούσε κατά 3,7% και στις 935 μονάδες και έκλεισε τελικά στο -2% διατηρώντας τις 950 μονάδες– ωστόσο απομακρύνθηκε από το ρεκόρ επταετίας, με τον τζίρο να κινείται σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα και να «μαρτυρεί» την επιθετική μείωση των επενδυτικών θέσεων.

Οι προειδοποιήσεις ότι η Ρωσία μπορεί να εισβάλει στην Ουκρανία ανά πάσα στιγμή, ώθησαν τις τιμές του πετρελαίου σε υψηλά επταετίας, «λύγισαν» το ευρώ και έστειλαν τους επενδυτές στην «πόρτα» των ομολόγων, τα οποία είχαν δεχθεί ισχυρές πιέσεις το προηγούμενο διάστημα λόγω της επιθετικής στροφής της νομισματικής πολιτικής.

Τα ελληνικά ομόλογα σημείωσαν, ωστόσο, μικρή βελτίωση έναντι του ράλι που κατέγραψαν άλλα ομόλογα της Ευρωζώνης και ειδικά τα γερμανικά, με αποτέλεσμα το spread να αυξηθεί στις 237 μονάδες βάσης. Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς υποχώρησε κατά μόλις 1% και στο 2,59%, τη στιγμή που το 10ετές της Γερμανίας είδε την απόδοσή του να βουτάει κατά 16% και στο 0,24%. Η JP Morgan σημείωσε πως αποσύρει τις θετικές θέσεις της στα ελληνικά ομόλογα, αφού λόγω του ισχυρού sell-off πλέον το στοίχημά της γράφει απώλειες. Πάντως, τόνισε πως παραμένει θετική μεσοπρόθεσμα, και αφού περάσει η τρέχουσα «καταιγίδα».

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε πτώση της τάξης του 2,10% και έκλεισε στις 950,70 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 132,41 εκατ. ευρώ.

Στα ομόλογα στράφηκαν οι επενδυτές διεθνώς, με τα ελληνικά να παρουσιάζουν πολύ περιορισμένη βελτίωση.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχώρησε κατά 2,2% στις 2.323,60 μονάδες, ενώ με απώλειες 1,43% έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης στις 1.574,81 μονάδες, με το ράλι 15,73% στην Ευρωπαϊκή Πίστη πάντως να ξεχωρίζει.

Από τα μη τραπεζικά blue chips μόνο Ελλάκτωρ (+1,91%), ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή (+0,62$%) και ΕΥΔΑΠ (+0,13%) έκλεισαν στα θετικά, ενώ απώλειες άνω του 3% σημείωσαν οι Coca-Cola και Βιοχάλκο, και άνω του 2% οι Jumbo, ΕΛΒΑΛΧαλκόρ, ΕΛΠΕ και Μυτιληναίος.

Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε 3,06% χαμηλότερα στις 722,81 μονάδες (από -5,2% ενδοσυνεδριακά), με την Πειραιώς να καταγράφει απώλειες 4,52%, την Εθνική να κλείνει στο -3,17%, τη Eurobank στο -3,15% και την Alpha Bank να υποχωρεί κατά 2,34%.

Το μπαράζ πωλήσεων στο Χ.Α. έδωσε τέλος στην αυτονομία που ακολουθούσε το τελευταίο διάστημα έναντι των πιέσεων που δέχονταν οι ξένες αγορές. Εγχώριοι αναλυτές επισημαίνουν πως παρά τις πολύ καλές άμυνες που έχει παρουσιάσει το Χ.Α. φέτος, αλλά και τις ισχυρές προοπτικές που συνεχίζει να έχει, δεν μπορεί να μείνει αλώβητο από ένα παγκόσμιο σοκ όπως η δυσμενής κατάληξη της κρίσης Ρωσίας – Ουκρανίας. Το γεγονός ότι παραμένει μία μικρή και ευάλωτη αγορά, μπορεί μάλιστα να αυξήσει το «βάρος» της πτώσης, όπως έχουμε δει να συμβαίνει πολλές φορές στο παρελθόν, ιδίως τη στιγμή που μέχρι το πρωί της Δευτέρας εμφάνιζε τις υψηλότερες αποδόσεις στην Ευρώπη.

Στα θετικά βεβαίως είναι πως η διεθνής εμπειρία έχει δείξει πως οι αγορές παγκοσμίως τείνουν να ξεπερνούν τα γεωπολιτικά σοκ σχετικά γρήγορα. Για παράδειγμα, σύμφωνα με τα στοιχεία της JP Morgan, κατά την κρίση της Κριμαίας η πτώση στην Ευρώπη ένα μήνα μετά την προσάρτηση ήταν 2,4%, ενώ στους τρεις μήνες έφτανε το 1,7%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή