Ποιοι δημόσιοι υπάλληλοι ασφαλίζονται στο νέο επικουρικό

Ποιοι δημόσιοι υπάλληλοι ασφαλίζονται στο νέο επικουρικό

Εισφορές επικουρικής ασφάλισης αντίστοιχες με αυτές των μισθωτών, ήτοι 6,5% των ασφαλιστέων αποδοχών τους (3,25% για τον εργοδότη και 3,25% για τον εργαζόμενο) θα καταβάλουν στο νέο Ταμείο Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ) οι δημόσιοι υπάλληλοι.

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εισφορές επικουρικής ασφάλισης αντίστοιχες με αυτές των μισθωτών, ήτοι 6,5% των ασφαλιστέων αποδοχών τους (3,25% για τον εργοδότη και 3,25% για τον εργαζόμενο) θα καταβάλουν στο νέο Ταμείο Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ) οι δημόσιοι υπάλληλοι, καθώς και στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας που εισέρχονται για πρώτη φορά στην αγορά εργασίας από τον Ιανουάριο του 2022 και εφεξής. Από 1η Ιουνίου 2022 το ποσοστό διαμορφώνεται στο 6% συνολικά (δηλ. 3% για τον εργοδότη – Δημόσιο  και 3% για τον εργαζόμενο).

Το ύψος και τον τρόπο καταβολής των εισφορών των δημοσίων υπαλλήλων και των λειτουργών του Δημοσίου στο νέο επικουρικό ταμείο προβλέπει εγκύκλιος του ΕΦΚΑ, ενώ ξεκαθαρίζει και τα πρόσωπα που υποχρεούνται να ασφαλιστούν στο ΤΕΚΑ.       

Αναλυτικά, η  εγκύκλιος ορίζει  ότι στην ασφάλιση του ΤΕΚΑ υπάγονται υποχρεωτικά όλα τα πρόσωπα που αναλαμβάνουν για πρώτη φορά από 1ης Ιανουαρίου 2022 και εφεξής ασφαλιστέα εργασία – απασχόληση ή αποκτούν ασφαλιστέα ιδιότητα και υποχρέωση υπαγωγής στον κλάδο επικουρικής ασφάλισης του e-ΕΦΚΑ.  

Στην πράξη, στο ΤΕΚΑ υπάγονται όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι, τακτικοί και μετακλητοί, λειτουργοί του Δημοσίου, καθώς και τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, ανεξαρτήτως ηλικίας, που αναλαμβάνουν από 01/01/2022 και εφεξής για πρώτη φορά εργασία ή διορίζονται στον δημόσιο τομέα, χωρίς προηγούμενη απασχόληση, ασφάλιση, προϋπηρεσία, εφόσον υφίσταται μέχρι την ημερομηνία αυτή υποχρέωση επικουρικής ασφάλισης. Διευκρινίζεται μάλιστα ότι εργαζόμενοι οι οποίοι αναλαμβάνουν για πρώτη φορά εργασία στην Ελλάδα από 01/01/2022, αλλά έχουν προηγούμενη απασχόληση στο εξωτερικό, γιατί έχουν εργαστεί είτε σε κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης είτε σε χώρα με την οποία η Ελλάδα έχει συνάψει διμερή σύμβαση κοινωνικής ασφάλισης ή σε τρίτη χώρα, υπάγονται υποχρεωτικά στην ασφάλιση του ΤΕΚΑ, δεδομένου ότι εκεί δεν υπάρχει επικουρική ασφάλιση. Αντίστοιχα, εργαζόμενοι που διορίζονται στο Δημόσιο από 01/01/2022 και είχαν κάνει πρακτική άσκηση στο παρελθόν, π.χ. για την απόκτηση του πτυχίου ΤΕΙ και ασφαλίστηκαν για τον κίνδυνο του εργατικού ατυχήματος 1%, υπάγονται υποχρεωτικά στην ασφάλιση του ΤΕΚΑ.

Εξαιρούνται της υπαγωγής στο νέο επικουρικό κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων όπου δεν προβλέπεται υπαγωγή τους στον κλάδο επικουρικής ασφάλισης του e-ΕΦΚΑ, όπως για παράδειγμα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων που ασφαλίζονται στο Μετοχικό Ταμείο Στρατού. Προαιρετικά υπάγονται έπειτα από σχετική αίτησή τους, από την 1η Ιανουαρίου 2023 όμως και μετά, οι ήδη ασφαλισμένοι στον κλάδο επικουρικής ασφάλισης του e-ΕΦΚΑ δημόσιοι υπάλληλοι, λειτουργοί του Δημοσίου, κ.λπ., εφόσον έχουν γεννηθεί από 01/01/1987 και εφεξής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή