Υψηλή η ενεργειακή εξάρτηση της Ελλάδας από τη Ρωσία

Υψηλή η ενεργειακή εξάρτηση της Ελλάδας από τη Ρωσία

Moody’s: Το 39% του αερίου και το 26% του πετρελαίου που εισάγει είναι ρωσικά

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι ρωσικές εισαγωγές αντιπροσωπεύουν το 46% των στερεών καυσίμων της Ευρώπης, όπως ο άνθρακας, το 38% του φυσικού αερίου και το 26% του αργού πετρελαίου. Ως αποτέλεσμα, μία ενδεχόμενη κορύφωση της έντασης με την Ουκρανία και μία απόφαση των ρωσικών αρχών να μειώσουν τον ενεργειακό εφοδιασμό για να αποκτήσουν πολιτική ισχύ ή ως απάντηση στις κυρώσεις της Ε.Ε., θα είχε σημαντικές επιπτώσεις στον ενεργειακό εφοδιασμό της Ευρώπης, σημειώνει η Moody’s.

Αν και ο ενεργειακός εφοδιασμός θα είναι ο κυρίαρχος δίαυλος μέσω του οποίου θα επηρεαστούν οι χώρες της Ευρώπης σε ένα σενάριο ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, ωστόσο ορισμένες χώρες της περιοχής είναι επίσης ευάλωτες σε διαταραχές του εμπορίου και σε κινδύνους ασφάλειας, ιδιαίτερα τις κυβερνοεπιθέσεις. Η Ελλάδα, σύμφωνα με τον οίκο, έχει υψηλή ενεργειακή εξάρτηση από τη Ρωσία, ωστόσο σε ό,τι αφορά το εμπόριο και την ασφάλεια είναι από τις χώρες που έχουν τον μικρότερο κίνδυνο. Το βασικό σενάριο του οίκου είναι πάντως πως οι εντάσεις Ρωσίας – Ουκρανίας δεν θα οδηγήσουν σε στρατιωτική σύγκρουση και ο κίνδυνος πιέσεων στην πιστωτική αξιολόγηση των χωρών της Ευρώπης είναι χαμηλός, εκτός εάν μια τέτοια σύγκρουση συνεχιστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα ή κλιμακωθεί και οδηγήσει σε σύγκρουση πέρα από την Ουκρανία.

Σύμφωνα με την ανάλυση της Moody’s, oι χώρες της Βαλτικής και της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης είναι περισσότερο εκτεθειμένες μέσω και των τριών αυτών καναλιών (ενέργεια, εμπόριο, ασφάλεια), ωστόσο ο κίνδυνος σημαντικής πίεσης στα πιστωτικά τους προφίλ είναι χαμηλός χάρη στο οικονομικό τους ιστορικό προσαρμογής στις κυρώσεις, στις κινήσεις που έχουν κάνει για την ενίσχυση της ενεργειακής τους ασφάλειας, καθώς και στη μόνιμη παρουσία των στρατευμάτων του ΝΑΤΟ.

Ο κίνδυνος πιέσεων στην πιστωτική αξιολόγηση των ευρωπαϊκών χωρών είναι χαμηλός, εκτός και αν υπάρξει σύγκρουση.

Η Γερμανία είναι ένας από τους μεγαλύτερους εισαγωγείς φυσικού αερίου στον κόσμο, εισάγοντας περίπου το 90% της ετήσιας κατανάλωσής της. Το φυσικό αέριο, όπως αναφέρει ο οίκος, αποτελεί περισσότερο από το 25% της συνολικής κατανάλωσης πρωτογενούς ενέργειας και είναι το πιο σημαντικό καύσιμο θέρμανσης για τα γερμανικά νοικοκυριά. Επιπλέον, η Ρωσία είναι μακράν ο μεγαλύτερος προμηθευτής ενέργειας της Γερμανίας: το 2020, περίπου το 65% του φυσικού αερίου προερχόταν από τη Ρωσία και περίπου το 30% της συνολικής της προσφοράς πετρελαίου. Επομένως η Γερμανία έχει πολύ υψηλή έκθεση στον ενεργειακό κίνδυνο, με την έκθεση στο εμπόριο και την ασφάλεια να είναι παράλληλα χαμηλή.

Οπως και η Γερμανία, η Ελλάδα, η Αυστρία και η Ιταλία είναι επίσης πολύ εκτεθειμένες σε διακοπή της προσφοράς ρωσικής ενέργειας, κυρίως φυσικού αερίου, όπως τονίζει η Moody’s. Το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 75% της συνολικής ενεργειακής προσφοράς της Ιταλίας και της Ελλάδας, τονίζει η Moody’s, με την Ελλάδα να εισάγει το 82% της συνολικής ενέργειας που καταναλώνει και την Ιταλία το 73%. Παράλληλα, από τη Ρωσία προέρχεται το 26% των εισαγωγών πετρελαίου και το 39% των εισαγωγών φυσικού αερίου της Ελλάδας. Πάντως, σημειώνει ο οίκος, οι τερματικοί σταθμοί LNG και η ευκολότερη πρόσβαση σε άλλους προμηθευτές στη Βόρεια Αφρική μετριάζουν κάπως τους κινδύνους.

Η έκθεση μέσω του εμπορίου είναι πάντως περιορισμένη για την Ελλάδα, όπως και για τις άλλες δύο χώρες, αν και δεν μπορεί να αποκλειστεί ο κίνδυνος να αντιμετωπίσουν απειλές σε ό,τι αφορά την ασφάλεια, αν και θα έχουν περιορισμένο αντίκτυπο στις πιστωτικές τους αξιολογήσεις, κυρίως λόγω της γεωγραφικής τους θέσης, καταλήγει ο οίκος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή