Χρηματοδότηση επιχειρηματικών πάρκων από το Ταμείο Ανάκαμψης

Χρηματοδότηση επιχειρηματικών πάρκων από το Ταμείο Ανάκαμψης

Επιδότηση 65,2 εκατ. ευρώ για επενδυτικά σχέδια αναβάθμισής τους

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ωθηση αναμένεται να δώσει στις επενδύσεις σε βιομηχανικά πάρκα το έργο προϋπολογισμού 65,2 εκατ. ευρώ, του οποίου η ένταξη στο Ταμείο Ανάκαμψης επικυρώθηκε, πρόσφατα, με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Θ. Σκυλακάκη. Οπως προβλέπεται, τα 65,2 εκατ. ευρώ θα δοθούν με τη μορφή ενίσχυσης για τη δημιουργία (μέσω και της αναβάθμισης-εξυγίανσης ή και επέκτασης υφιστάμενων) περίπου εννέα σύγχρονων επιχειρηματικών πάρκων σε όλη την Ελλάδα. Αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με παλαιότερη μελέτη, υπάρχουν περίπου 200 άτυπες βιομηχανικές συγκεντρώσεις (ΑΒΣ) σε όλη την Ελλάδα, που έχουν αναπτυχθεί άναρχα, χωρίς υποδομές και σε περιοχές εκτός σχεδίου και γι’ αυτό θα πρέπει να εξυγιανθούν.

Τέτοιου είδους χώροι βρίσκονται στα Οινόφυτα, όπου σε συνολική έκταση 11.582 στρεμμάτων δραστηριοποιούνται βιομηχανίες που απασχολούν 15.000 άτομα, αντιπροσωπεύοντας περισσότερο από το 1/3 του βιομηχανικού Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ). Οπως και στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης, όπου βρίσκονται οι εγκαταστάσεις αρκετών εκατοντάδων βιομηχανιών και βιοτεχνιών. Συνολικά, οι μεγαλύτερες άτυπες βιομηχανικές συγκεντρώσεις, οι οποίες θα πρέπει να εξυγιανθούν μέσω και έργων που θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης, εντοπίζονται εκτός από το Καλοχώρι και τα Οινόφυτα, στο Ωραιόκαστρο, στη Θέρμη, στη Μάνδρα, στον Ασπρόπυργο και στο Σχηματάρι. Επίσης, την επέκταση της ΒΙΠΕ Σίνδου, που αποτελεί τη μεγαλύτερη οργανωμένη περιοχή της Ελλάδας με 750 εγκατεστημένες επιχειρήσεις, δρομολογεί η ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ.

Περίπου 200 άτυπες βιομηχανικές συγκεντρώσεις έχουν αναπτυχθεί άναρχα, χωρίς υποδομές και σε περιο- χές εκτός σχεδίου.

Το έργο των 65,2 εκατ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης προβλέπει τη δημοσιοποίηση προσκλήσεων εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την υποβολή προτάσεων με αντικείμενο τη δημιουργία πάρκων νέας γενιάς, μέχρι και τον Μάρτιο (αν και αναμένεται η διαδικασία αυτή να καθυστερήσει ελαφρώς). Αυτό σημαίνει ότι οι εταιρείες ειδικού σκοπού που έχουν συσταθεί με αντικείμενο την ανάπτυξη των επιχειρηματικών πάρκων (ΕΑΝΕΠ) πρόκειται να καταθέσουν προτάσεις για την υλοποίηση έργων που θα αναβαθμίζουν τις άτυπες βιομηχανικές συγκεντρώσεις ή θα επιτρέπουν την επέκταση όσων –λιγοστών– είναι οργανωμένες. Για παράδειγμα, η ΕΑΝΕΠ Οινοφύτων, που δρομολογεί επένδυση της τάξεως των 100 εκατ. ευρώ για την εξυγίανση του επιχειρηματικού πάρκου, θα μπορούσε να καταθέσει πρόταση για τη λήψη ενίσχυσης για κάποιο από τα έργα που πρόκειται να υλοποιήσει εκεί. Αντίστοιχα εκτιμάται ότι θα μπορούσαν να το πράξουν και άλλες ΕΑΝΕΠ.

Οπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, οι προτάσεις που θα υποβληθούν για χρηματοδότηση συνιστάται να έχουν προϋπολογισμό μέχρι 20 εκατ. ευρώ, προκειμένου να αποφευχθεί η ενεργοποίηση των διατάξεων για τις κρατικές ενισχύσεις. Η δράση του Ταμείου Ανάκαμψης περιλαμβάνει ως προαπαιτούμενο και την περαιτέρω απλοποίηση της νομοθεσίας για τα επιχειρηματικά πάρκα, ενώ τα projects που πρόκειται να χρηματοδοτηθούν θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2025. Αυτό σημαίνει ότι οι επιλέξιμες προς χρηματοδότηση παρεμβάσεις θα αποτελούν νομοτελειακά υποέργα των επενδύσεων για την εξυγίανση και τη δημιουργία επιχειρηματικών πάρκων.

Στις παρεμβάσεις που θα μπορούσαν να χρηματοδοτηθούν ανήκουν οι υποδομές δικτύου πέμπτης γενιάς (5G) και υπερυψηλού εύρους ζώνης, έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, διαχείρισης υδάτινων πόρων, επεξεργασίας λυμάτων και αποκατάστασης βιομηχανικών περιοχών και μολυσμένων εδαφών. Σημειώνεται ότι τα 65,2 εκατ. ευρώ, που θα διατεθούν με τη μορφή ενίσχυσης, αποτελούν τμήμα του προγράμματος για τα επιχειρηματικά πάρκα του Ταμείου Ανάκαμψης, ύψους 100 εκατ. ευρώ, ενώ θα πρέπει να συνοδεύονται από ισόποση συμμετοχή από τον ιδιωτικό τομέα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή