Φυσικό αέριο: Υποχωρεί στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων τριών μηνών η τιμή του

Φυσικό αέριο: Υποχωρεί στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων τριών μηνών η τιμή του

Οι τιμές του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας υποχώρησαν χθες στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων τριών μηνών.

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι τιμές του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας υποχώρησαν χθες στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων τριών μηνών. Οι τιμές αντέδρασαν άμεσα όταν ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, τάχθηκε υπέρ της διπλωματικής λύσης στην κρίση με τις ΗΠΑ για το θέμα της Ουκρανίας, και ανακοίνωσε ότι ρωσικά στρατεύματα αποσύρονται από τα σύνορα και επιστρέφουν στις βάσεις τους. Ο Ρώσος πρόεδρος εξέφρασε την ελπίδα για επικείμενη διπλωματική λύση της κρίσης μετά τη συνάντησή του με τον Γερμανό καγκελάριο, Ολαφ Σολτς. Η αγορά παρακολουθούσε κυριολεκτικά κάθε λέξη και η ανακοίνωση του Ρώσου προέδρου επηρέασε τις τιμές σε όλο το φάσμα των αξιών, από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο μέχρι τα μέταλλα και τις μετοχές. Ετσι, τα συμβόλαια φυσικού αερίου στην Ευρώπη υποχώρησαν κατά 9,1%, στο χαμηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί από τις 10 Νοεμβρίου. Στη Γερμανία, άλλωστε, τα προθεσμιακά συμβόλαια ηλεκτρικής ενέργειας για παράδοση Μαρτίου υποχώρησαν κατά 7,4%, ενώ οι τιμές του γαιάνθρακα συνέχισαν την πτωτική πορεία τους για τρίτη συναπτή ημέρα, αντανακλώντας την πτώση της τιμής του φυσικού αερίου που περιορίζει τις ανάγκες για γαιάνθρακα.

Σημειωτέον ότι η ιστορική εκτόξευση που σημείωσε προσφάτως η τιμή του γαιάνθρακα αναμένεται να υποστεί πιέσεις, δεδομένου ότι επίκεινται αυστηρότερες ρυθμίσεις στην αγορά. Ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε στον Γερμανό καγκελάριο ότι η Μόσχα παραμένει αξιόπιστος προμηθευτής ενέργειας, όπως υπήρξε «επί δεκαετίες». Προσέθεσε, επίσης, ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να εξακολουθήσει και μετά το 2024, οπότε και λήγουν τα υφιστάμενα συμβόλαια παροχής, να στέλνει φυσικό αέριο στην Ευρώπη μέσω Ουκρανίας. Πρόκειται για τον αγωγό από τον οποίο διέρχεται περίπου το 1/3 των ροών ρωσικού αερίου προς την Ευρώπη. Σχολιάζοντας την υποχώρηση των τιμών, η συμβουλευτική για θέματα ενέργειας Alfa Energy υπογράμμισε πως «οι θετικές γεωπολιτικές εξελίξεις καθόρισαν τις τιμές των βραχυπρόθεσμων συμβολαίων, ενώ η προοπτική για μεταφορά φυσικού αερίου μέσω Ουκρανίας μετά το 2024 έκαμψε το ράλι των τιμών».

Στη Γερμανία τα προθεσμιακά συμβόλαια ηλεκτρικής ενέργειας για παράδοση Μαρτίου υποχώρησαν κατά 7,4%.

Στην υποχώρηση των τιμών του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας συνέδραμε, πάντως, και ο ήπιος καιρός, καθώς η εταιρεία προβλέψεων εκτιμά πως οι θερμοκρασίες στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης θα κυμανθούν σε επίπεδα πάνω από τον μέσο όρο γι’ αυτή την εποχή του χρόνου. Παράλληλα, η εκτεταμένη παραγωγή αιολικής ενέργειας αναμένεται να περιορίσει τις ανάγκες για καύση φυσικού αερίου με σκοπό την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Η παραγωγή αιολικής ενέργειας στη Γερμανία σημείωσε άλλωστε επίπεδα-ρεκόρ χθες και αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω σήμερα, σύμφωνα με τα μοντέλα υπολογισμού του Bloomberg. Στο μεταξύ, η αγορά φυσικού αερίου παρακολουθεί προσεκτικά κάθε κίνηση των ροών από τη Ρωσία προς την Ευρώπη. Εδώ και μήνες η Ρωσία έχει περιορίσει τις ροές προς την Ευρώπη, αλλά επέμενε πως έστελνε ακριβώς όση ποσότητα της είχαν ζητήσει οι πελάτες της στη Γηραιά Ηπειρο μέσω των μακροπρόθεσμων συμβολαίων τους. Χθες, άλλωστε, μειώθηκαν εκ νέου οι ροές ρωσικού φυσικού αερίου που εισέρχονται στην Ευρώπη στη Σλοβακία μέσω καθοριστικής οδού που διασχίζει την Ουκρανία. Σε ό,τι αφορά τις ροές ρωσικού αερίου που διέρχονται μέσω του ευρωπαϊκού αγωγού Γιαμάλ,  αυτές έχουν διακοπεί εδώ και περισσότερο από οκτώ εβδομάδες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή