Εταιρεία κυβερνοασφάλειας στο στόχαστρο της Microsoft

Εταιρεία κυβερνοασφάλειας στο στόχαστρο της Microsoft

Συνεχίζει το μπαράζ εξαγορών, επιδιώκει να αγοράσει τη Mandiant

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε αγοραστική φρενίτιδα βρίσκεται η Microsoft, η οποία, αφού απέκτησε την εταιρεία βιντεοπαιχνιδιών Activision Βlizzard, τη διαφημιστική Xandr, τη Nuance με δραστηριότητες λογισμικού νέφους, τη Mojang, που δημιουργεί το βιντεοπαιχνίδι Minecraft, μεταξύ άλλων, και το στούντιο ZeniMax Media, το οποίο έχει στην κατοχή του το ηλεκτρονικό παιχνίδι Bethesda, τώρα στρέφεται στο πεδίο της κυβερνοασφάλειας. Στο στόχαστρό της φαίνεται να μπαίνει μια εταιρεία που παράγει λογισμικό ασφαλείας και λέγεται Mandiant, ενώ στο παρελθόν ήταν γνωστή ως FireEye. Η τελευταία και η μεγαλύτερη στην ιστορία της Microsoft ήταν εκείνη της Activision Blizzard με αντίτιμο περίπου 70 δισ. δολαρίων. Πάντως, όπως επισημαίνει σε σχετικό δημοσίευμά του το ειδησεογραφικό δίκτυο του CNN, δεν είναι και η μόνη αξιόλογη του επικεφαλής της Microsoft, Σατιά Ναντελά.

Λόγου χάριν, στα τέλη του 2021 είχε εξαγοράσει από την ΑΤ&Τ και ιδιοκτήτρια του CNN την εταιρεία ψηφιακών διαφημίσεων Xandr αντί 1 δισ. δολαρίων. Πάλι μέσα στην παρελθούσα χρόνια διέθεσε σχεδόν 20 δισ. δολάρια για τη Nuance, ενώ καθ’ όλη τη θητεία του Σατιά Ναντελά από το 2014 και εντεύθεν διεκπεραιώθηκαν και πολλές άλλες. Μία ήταν και η εταιρεία λογισμικού ανοιχτού κώδικα της GitHu, καθώς και το διεθνώς γνωστό επαγγελματικό δίκτυο LinkedIn. Οταν, μάλιστα, η εταιρεία, που έχει συνιδρύσει ο Μπιλ Γκέιτς, απέκτησε το τελευταίο, εθεωρείτο τότε η μεγαλύτερη επιχειρηματική της κίνηση. Η αξία της συμφωνίας έφθανε τα 26,2 δισ. δολάρια. Σήμερα κυκλοφορούν δημοσιεύματα τα οποία θέλουν τον τεχνολογικό κολοσσό να ενδιαφέρεται για τη Mandiant, αποτιμώμενη στα περίπου 4,5 δισ. δολάρια.

Η τελευταία εξαγορά και η μεγαλύτερη στην ιστορία του αμερικανικού κολοσσού ήταν εκείνη της Activision Blizzard, με αντίτιμο περίπου 70 δισ. δολ.

Από τη δική του πλευρά, ο διευθύνων σύμβουλός της, Κέβιν Μάντια, δήλωσε κατά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της εταιρείας του ότι δεν πρόκειται να σχολιάσει φήμες. Ανάλογη ήταν και η αντίδραση της Microsoft, η οποία, ωστόσο, δεν πρόκειται να εκπλήξει και κανέναν αν κάνει ακόμη μία εξαγορά. Διαθέτει τεράστια ποσότητα ρευστού, άλλωστε, το οποίο εκτιμάται πως φθάνει τα 130 δισ. δολάρια, οπότε ακόμη και μετά την απόκτηση της Activision θα της απομείνουν περί τα 60 δισ. δολάρια. Ολα αυτά, βέβαια, αφ’ ης στιγμής οι αρμόδιες αρχές ανταγωνισμού εγκρίνουν την εξαγορά της Activision. Ειδικά, πάντως, για τον Σατιά Ναντελά το θέμα της κυβερνοασφάλειας συνιστά μείζον θέμα ενδιαφέροντος. Το 2021 η εταιρεία του απέκτησε ορισμένες νεοφυείς εταιρείες του κλάδου, όπως οι CloudKnox Security, RiskIQ και CyberX. Η προσφορά υπηρεσιών για τη θωράκιση των χρηστών από τις απειλές στον κυβερνοχώρο είναι ιδιαίτερα κερδοφόρος δραστηριότητα και με τις αντίστοιχες συνδρομές συνεισφέρει στα έσοδά της. Συν τοις άλλοις, τη βοηθά να προσελκύσει και άλλους εταιρικούς πελάτες στα πολυάριθμα προϊόντα λογισμικού.

Οπότε, όπως παρατηρεί το ενημερωτικό δίκτυο CNN, ακόμη και αν δεν υλοποιηθεί η απόκτηση της Mandiant, ο αμερικανικός κολοσσός υψηλής τεχνολογίας θα στρέψει αλλού το ενδιαφέρον του. «Το κυβερνοέγκλημα αποτελεί σήμερα τη μεγαλύτερη απειλή για κάθε επιχείρηση», τόνισε ο Σατιά Ναντελά πρόσφατα, προσθέτοντας, τέλος, ότι μέσα στο προηγούμενο δωδεκάμηνο τα έσοδα από την κυβερνοασφάλεια ξεπέρασαν τα 15 δισ. δολάρια, ήτοι αυξήθηκαν 45% σε ετήσια βάση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή