Ακίνητα: Έως τις 28 Φεβρουαρίου οι δηλώσεις και ο αριθμός μητρώου μίσθωσης

Ακίνητα: Έως τις 28 Φεβρουαρίου οι δηλώσεις και ο αριθμός μητρώου μίσθωσης

Προθεσμία 10 ημερών έχουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων προκειμένου να δηλώσουν τα εισοδήματα που έλαβαν το προηγούμενο έτος από βραχυχρόνιες μισθώσεις στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ.

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προθεσμία 10 ημερών έχουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων προκειμένου να δηλώσουν τα εισοδήματα που έλαβαν το προηγούμενο έτος από βραχυχρόνιες μισθώσεις στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ. Παράλληλα όσοι δεν έχουν λάβει ακόμα αριθμό μητρώου (πρόκειται για όσους ξεκίνησαν τώρα τις μισθώσεις) θα πρέπει να το πράξουν μέχρι την ανωτέρω ημερομηνία και να διορθώσουν λάθη και παραλείψεις.

Διασταυρώσεις

Η φορολογική διοίκηση προγραμματίζει διασταυρώσεις στα μισθώματα των βραχυχρόνιων μισθώσεων με τα στοιχεία που θα δηλώσουν οι φορολογούμενοι στις φετινές φορολογικές δηλώσεις, με στόχο να εντοπίσει όσους αποκρύβουν από την εφορία τα εισοδήματα που αποκτούν από την εκμίσθωση των ακινήτων τους.

Τα στοιχεία αυτά θα διασταυρωθούν με τα στοιχεία που θα ληφθούν από τις πλατφόρμες Airbnb, Booking.com και VRBO, του ομίλου της Expedia, όπως προβλέπεται στο πρωτόκολλο συνεργασίας που έχουν υπογράψει. Στις περιπτώσεις  που διαπιστωθεί ότι ακίνητα δεν έχουν δηλωθεί στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής, είτε αναρτήθηκαν σε ψηφιακές πλατφόρμες χωρίς εμφανή αναγραφή του Αριθμού Μητρώου Ακινήτου (ΑΜΑ) βραχυχρόνιας διαμονής ή του Ειδικού Σήματος Λειτουργίας (ΕΣΛ) ή του Μοναδικού Αριθμού Γνωστοποίησης (ΜΑΓ) τότε αποστέλλονται στις ΔΟΥ τα στοιχεία των ακινήτων και των «διαχειριστών» και οι ιδιοκτήτες καλούνται στην εφορία προκειμένου να δώσουν εξηγήσεις.

Η συμφωνία είναι του 2021 και προβλέπει ότι για να μπορέσει ιδιοκτήτης ή διαχειριστής ακινήτου να καταχωρίσει το ακίνητό του στις ανωτέρω πλατφόρμες θα πρέπει να συμπληρώνει υποχρεωτικά τον αριθμό καταχώρισης του ακινήτου που τηρείται στο μητρώο βραχυχρόνιας μίσθωσης της ΑΑΔΕ. Ακίνητα που θα «ανεβαίνουν» στην πλατφόρμα χωρίς τον σχετικό αριθμό θα απορρίπτονται από το σύστημα αυτόματα. Με τον τρόπο αυτό η εφορία θα γνωρίζει επ’ ακριβώς τον αριθμό των ακινήτων που μισθώνονται, αλλά και τα εισοδήματα που εισπράττει ο ιδιοκτήτης – διαχειριστής.

Tα πρόστιμα

Σύμφωνα με την νομοθεσία, τα πρόστιμα για τους παραβάτες κυμαίνονται από 5.000 ευρώ έως 20.000 ευρώ και αφορούν τα εξής:

• Παράλειψη εγγραφής στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής.

• Μη εμφανή αναγραφή του αριθμού εγγραφής στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής στις ψηφιακές πλατφόρμες.

• Μη εμφανή αναγραφή του αριθμού του Ειδικού Σήματος Λειτουργίας από τους διαχειριστές για τους οποίους δεν υπάρχει υποχρέωση εγγραφής στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή