Επιδοτήσεις: Ενισχύσεις 490 εκατ. για βιολογικές πρακτικές σε γεωργία, κτηνοτροφία

Επιδοτήσεις: Ενισχύσεις 490 εκατ. για βιολογικές πρακτικές σε γεωργία, κτηνοτροφία

Από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ανακοινώθηκε η προκήρυξη του Μέτρου 11 «Βιολογική γεωργία» το οποίο υλοποιείται στο πλαίσιο του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020.

3' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ανακοινώθηκε η προκήρυξη του Μέτρου 11 «Βιολογική γεωργία» το οποίο υλοποιείται στο πλαίσιο του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020. Με συνολικό προϋπολογισμό (δημόσια δαπάνη) τετρακόσια ενενήντα εκατομμύρια (490.000.000) ευρώ, η συγκεκριμένη πρόσκληση παρέχει ενισχύσεις για τη μετατροπή και τη διατήρηση σε βιολογικές πρακτικές στη γεωργία και την κτηνοτροφία.

Σύμφωνα με τα δημοσιευμένα στοιχεία, το μέτρο εφαρμόζεται σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια και περιλαμβάνει δύο υπομέτρα:

Υπομέτρο 11.1: Ενισχύσεις για τη μετατροπή σε βιολογικές πρακτικές και μεθόδους και υπομέτρο 11.2: Ενισχύσεις για τη διατήρηση σε βιολογικές πρακτικές και μεθόδους.

Τα δύο αυτά υπομέτρα εφαρμόζονται στη γεωργία σε:

– Αγροτεμάχια με αροτραίες καλλιέργειες (116 εκατ. ευρώ).

– Μόνιμες καλλιέργειες κηπευτικών και αρωματικών – φαρμακευτικών φυτών (210 εκατ. ευρώ).

Και στην κτηνοτροφία σε:

– Βοοειδή και αιγοπρόβατα (130 εκατ. ευρώ).

– Κατεχόμενες κυψέλες – παραφυάδες (34 εκατ. ευρώ).

Οι ενισχύσεις χορηγούνται ετησίως ανά εκτάριο γεωργικής έκτασης ή ανά αριθμό κατεχόμενων κυψελών/παραφυάδων, για την περίπτωση των μελισσοσμηνών, για να αποζημιώνουν τους δικαιούχους για το διαφυγόν εισόδημα και τις πρόσθετες δαπάνες ως αποτέλεσμα των δεσμεύσεων που ανελήφθησαν. Αναλυτικοί πίνακες με τα είδη των καλλιεργειών και τα ποσά ενίσχυσης ανά είδος δίνονται στο τεύχος της προκήρυξης.

Οπως αναφέρεται στη δημοσιευμένη πρόσκληση, το Μέτρο 11 «Βιολογική γεωργία» έχει στόχο να προσφέρει δημόσια αγαθά που συμβάλλουν στην προστασία του περιβάλλοντος και στην καλή διαβίωση των ζώων.

Ειδικότερα όσον αφορά την επίτευξη περιβαλλοντικών στόχων συμβάλλει:

– Στην προστασία του εδάφους και της βιοποικιλότητας μέσω αύξησης της οργανικής ουσίας και μείωσης των ρύπων.

– Στην προστασία των νερών μέσω της μείωσης των ρύπων.

– Στη βελτίωση του ισοζυγίου των αερίων θερμοκηπίου μέσω αύξησης της οργανικής ουσίας των εδαφών και μείωσης των εκπομπών Ν2Ο και CH4.

– Στον μετριασμό και στην προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή.

Στόχος η ανάπτυξη αγαθών που συμβάλλουν στην προστασία του περιβάλλοντος και στην καλή διαβίωση των ζώων.

– Στην πρόληψη της διάβρωσης του εδάφους και στη βελτίωση της διαχείρισης του εδάφους.

Επιλέξιμοι για υποβολή αίτησης ενίσχυσης στο μέτρο είναι φυσικά ή νομικά πρόσωπα, ή ομάδες φυσικών ή νομικών προσώπων, τα οποία είναι ενεργοί γεωργοί, σύμφωνα με το άρθρο 3 της υπ’ αριθμ. 104/7056/21.1.2015 (ΦΕΚ 147/Β΄/22-1-2015) απόφασης όπως ισχύει.

Δεν είναι επιλέξιμοι δικαιούχοι οι παρακάτω κατηγορίες υποψηφίων:

– Οσοι έχουν ενταχθεί στο καθεστώς της πρόωρης συνταξιοδότησης ή οι σύζυγοι αυτών.

– Οι διάδοχοι πρόωρης συνταξιοδότησης για τους οποίους έχει εκδοθεί απόφαση αποκλεισμού από τη λήψη οποιασδήποτε ενίσχυσης στον αγροτικό τομέα για δέκα έτη.

– Οσοι έχουν αποβληθεί από γεωργοπεριβαλλοντικό μέτρο ή δράση σε προηγούμενη προγραμματική περίοδο λόγω υποβολής εκ προθέσεως ανακριβών στοιχείων και δεν έχει παρέλθει χρονικό διάστημα δύο ημερολογιακών ετών από την αποβολή.

Οσον αφορά τα υπομέτρα της πρόσκλησης, επιλέξιμοι προς ένταξη είναι:

– Στο υπομέτρο 11.1 «Ενισχύσεις για τη μετατροπή σε βιολογικές πρακτικές και μεθόδους παραγωγής», οι υποψήφιοι που κατέχουν νεοεντασσόμενα αγροτεμάχια, βοσκοτόπους ή εκτροφές ή κατεχόμενες κυψέλες και παραφυάδες στο σύστημα ελέγχου για τη βιολογική γεωργία.

– Στο υπομέτρο 11.2 «Ενισχύσεις για τη διατήρηση βιολογικών πρακτικών και μεθόδων παραγωγής», υποψήφιοι που κατέχουν αγροτεμάχια, βοσκοτόπους ή εκτροφές ή κατεχόμενες κυψέλες και παραφυάδες, τα οποία είναι ενταγμένα στο σύστημα ελέγχου της βιολογικής γεωργίας μέσω σύμβασης με τον ΟΕ&Π, η οποία έχει συναφθεί μέχρι και την ημερομηνία έκδοσης της συγκεκριμένης πρόσκλησης. Οι υποψήφιοι αυτοί, εφόσον έχουν στην κατοχή τους αγροτεμάχια ή/και βοσκοτόπους ή/και εκτροφές ζώων, που δεν συμπεριλαμβάνονται στην ανωτέρω αναφερόμενη σύμβαση με τον ΟΕ&Π, μέχρι και την ημερομηνία έκδοσης της πρόσκλησης, είναι επιλέξιμοι προς ένταξη και στο υπομέτρο 11.1 «Ενισχύσεις για τη μετατροπή σε βιολογικές πρακτικές και μεθόδους παραγωγής» για τα εν λόγω αγροτεμάχια ή/και βοσκοτόπους ή/και εκτροφές ζώων.

Επισημαίνεται ότι ένας υποψήφιος μπορεί να υποβάλει αίτηση στήριξης σε όσες από τις προκηρυσσόμενες δράσεις της πρόσκλησης επιθυμεί.

Οι υποψήφιοι δικαιούχοι, προκειμένου να ενταχθούν σε μία από τις προκηρυσσόμενες δράσεις της πρόσκλησης, υποβάλλουν ηλεκτρονικά αίτηση στήριξης μέσω του πληροφοριακού συστήματος.

Η εγγραφή στο εν λόγω σύστημα γίνεται στον ιστότοπο https://registration.dikaiomata.gr/user_registration και η επεξεργασία των αιτήσεων στον ιστότοπο https://p2.dikaiomata.gr/Organics16/.

Αναλυτικά στοιχεία της πρόσκλησης μπορούν να αναζητηθούν στις ιστοσελίδες www.agrotikianaptixi.gr και www.minagric.gr.

Αιτήσεις γίνονται δεκτές από 25 Φεβρουαρίου έως 31 Μαρτίου 2022.

* Η κ. Μ. Πασπαλιάρη είναι στέλεχος της AMBIO A.E.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή