Ταχύτερη μείωση χρέους βλέπει ο Γ. Στουρνάρας

Ταχύτερη μείωση χρέους βλέπει ο Γ. Στουρνάρας

Tην εκτίμηση ότι το δημόσιο χρέος μπορεί να μειώνεται κατά 3,5% του ΑΕΠ ετησίως στο άμεσο μέλλον, χωρίς να συνυπολογίζονται η προγραμματισμένη επιστροφή στα πρωτογενή πλεονάσματα και τα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις, διατυπώνει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας.

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Tην εκτίμηση ότι το δημόσιο χρέος μπορεί να μειώνεται κατά 3,5% του ΑΕΠ ετησίως στο άμεσο μέλλον, χωρίς να συνυπολογίζονται η προγραμματισμένη επιστροφή στα πρωτογενή πλεονάσματα και τα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις, διατυπώνει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας σε συνέντευξή του στη Frankfurter Allgemeine Zeitung. Η μείωση αυτή, όπως προκύπτει από τα λεγόμενα του κεντρικού τραπεζίτη, θα είναι βασικά αποτέλεσμα του snowball effect, δηλαδή της διαφοράς ονομαστικού ρυθμού ανάπτυξης με επιτόκιο δανεισμού. Αν σε αυτό προστεθούν τα πρωτογενή πλεονάσματα, η μείωση θα κυμανθεί στο 5,5% του ΑΕΠ ετησίως, εκτιμούν στην Τράπεζα της Ελλάδος, σύμφωνα με πληροφορίες.

«Καμιά χώρα της Ευρωζώνης δεν θα μειώνει το χρέος της σε μεγαλύτερο βαθμό από την Ελλάδα», είπε ο κ. Στουρνάρας στη συνέντευξή του. Οπως αναφέρει το δημοσίευμα της FAZ, οι αναλυτές της Fitch αναμένουν ότι το χρέος θα μειωθεί στο 155% του ΑΕΠ έως το 2031. Το δημοσίευμα επισημαίνει ότι η Ελλάδα εκπέμπει μηνύματα ανάκαμψης σε ό,τι αφορά τη δημοσιονομική πολιτική και παρά το γεγονός ότι παραμένει η πιο υπερχρεωμένη χώρα, έχει τη δυνατότητα να παραμείνει χαλαρή, λόγω των ευνοϊκών όρων διάσωσης.

Ο κ. Στουρνάρας λέει ότι το μέσο επιτόκιο είναι μόλις 1,4%, σημαντικά χαμηλότερο απ’ ό,τι σε πολλές άλλες χώρες, και η μέση διάρκεια αποπληρωμής των δανείων είναι 20,5 χρόνια. «Τα επιτόκια έχουν αυξηθεί λόγω της κρίσης στην Ουκρανία και της πιθανής αυστηροποίησης της ευρωπαϊκής νομισματικής πολιτικής. Αλλά αυτό δεν είναι πολύ σημαντικό για την Ελλάδα», υποστηρίζει ο κ. Στουρνάρας. Επίσης, το δημοσίευμα σημειώνει την επιτάχυνση της ανάπτυξης και την πτώση της ανεργίας, αν και παρατηρεί ότι πολλά διαρθρωτικά εμπόδια παραμένουν. Ο κ. Στουρνάρας αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «οι τράπεζες δανείζουν σε μεγάλες και μεσαίες επιχειρήσεις, αλλά όχι ακόμα στις μικρές. Αυτό είναι ένα πρόβλημα, γιατί αποτελούν ένα μεγάλο κομμάτι της οικονομίας μας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή