Fraport: Προετοιμάζεται για το καλοκαίρι της ανάκαμψης

Fraport: Προετοιμάζεται για το καλοκαίρι της ανάκαμψης

Υψηλή ζήτηση για slots στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια ενόψει θερινής περιόδου

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι επιδόσεις στις ελληνικές αερομεταφορές εκτιμάται ότι θα είναι πολύ καλύτερες κατά τη φετινή τουριστική περίοδο, όπως εκτιμούν στελέχη του κλάδου που εξακολουθεί να πλήττεται σημαντικά από την πανδημική κρίση. Ασφαλέστερα συμπεράσματα αναμένεται ότι θα υπάρξουν στα τέλη του τρέχοντος μηνός, οπότε αναμένεται ότι οι αεροπορικές εταιρείες θα έχουν προχωρήσει στη δέσμευση των χρονοθυρίδων (slots) στα ελληνικά αεροδρόμια, με κυριότερα το «Ελευθέριος Βενιζέλος» και τα 14 μεγαλύτερα περιφερειακά που διαχειρίζεται η Fraport Greece. Το –διαχρονικά εποχικά αδύναμο– δίμηνο, πάντως, Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου η επιβατική κίνηση παραμένει χαμηλότερη κατά 40% έναντι του 2019, μέγεθος που παρότι φανερώνει βελτίωση των επιδόσεων σε σχέση με πέρυσι αποκαλύπτει ότι θα χρειαστεί ακόμη να παρέλθει ένα μακρύ χρονικό διάστημα ωσότου κλείσει η «μαύρη τρύπα» των εταιρειών του κλάδου.

«Τα μηνύματα που λαμβάνουμε από τις αεροπορικές εταιρείες καταδεικνύουν ισχυρή ζήτηση για φέτος το καλοκαίρι. Αυτό προκύπτει τόσο από την υψηλή ζήτηση των αεροπορικών εταιρειών για slots στα 14 περιφερειακά αεροδρόμιά μας όσο και από την πορεία των ξενοδοχειακών κρατήσεων. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι οι πληγές λόγω της πανδημίας –της οποίας η πορεία εξακολουθεί να αποτελεί αστάθμητο παράγοντα– για τις εταιρείες διαχείρισης αεροδρομίων έχουν επουλωθεί, δεδομένου ότι με βάση τα στοιχεία των πρώτων δύο μηνών της χρονιάς η επιβατική κίνηση είναι μειωμένη κατά 40%», εξηγεί στην «Κ» ο γενικός διευθυντής εμπορικής και επιχειρηματικής ανάπτυξης της Fraport Greece, Γιώργος Βήλος. Οπως τονίζει, κατά το φετινό καλοκαίρι η προσδοκώμενη βελτίωση των επιδόσεων στις αερομεταφορές αναμένεται να συνοδευθεί από έντονο ανταγωνισμό των χωρών της Μεσογείου και της ευρύτερης περιοχής, αλλά και από τις πληθωριστικές πιέσεις που συρρικνώνουν το διαθέσιμο εισόδημα των ταξιδιωτών.

Το πρώτο δίμηνο η επιβατική κίνηση είναι μειωμένη κατά 40% σε σύγκριση με τα μεγέθη του 2019.

Σε παράλληλο χρόνο, η Fraport Greece πραγματοποιεί στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια τις απαιτούμενες εργασίες αναδιαρρύθμισης με στόχο τη φιλοξενία νέων εμπορικών καταστημάτων. Μία από τις νέες «αφίξεις» αλυσίδων λιανικής περιλαμβάνει τη Hudson, που αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους ομίλους λιανικής με ειδίκευση στον τομέα του ταξιδίου στη Βόρεια Αμερική. Το καλοκαίρι αναμένεται να ξεκινήσουν να λειτουργούν σε μεγάλο αριθμό των 14 περιφερειακών αεροδρομίων καταστήματα της Hudson, που ελέγχεται από τον ελβετικό όμιλο Dufry.

Σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα διακρίνει και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου KLM, Pieter Elbers. Ο επικεφαλής του αερομεταφορέα, χθες, με αφορμή τη δημοσιοποίηση των οικονομικών αποτελεσμάτων τετάρτου τριμήνου ανέφερε ότι τα σημάδια ανάκαμψης που εμφανίστηκαν, ύστερα από δύο χρόνια κρίσης, το τρίτο τρίμηνο συνεχίζονται. Οπως σημείωσε, στόχος, πλέον, είναι η πλήρης ανάκαμψη.

Με αυτά τα δεδομένα μένει να φανεί κατά πόσον η προσδοκώμενη αύξηση των αφίξεων, κατά τους επόμενους μήνες, θα βελτιώσει την εικόνα της επιβατικής κίνησης της Fraport Greece σε σχέση με τον Ιανουάριο. Τον προηγούμενο μήνα είχαν διακινηθεί από τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια 371.000 επιβάτες ή κατά 240,7% περισσότεροι συγκριτικά με τον αντίστοιχο μήνα του 2021. Παρά, όμως, τη μεγάλη αυτή ποσοστιαία άνοδο, η επιβατική κίνηση παραμένει χαμηλότερη κατά 40% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019, οπότε από τους 14 μεγαλύτερους περιφερειακούς αερολιμένες είχαν διακινηθεί περίπου 618.000 άτομα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή