Mείωση πωλήσεων κατά 14,8% για Jumbo τον Ιανουάριο

Mείωση πωλήσεων κατά 14,8% για Jumbo τον Ιανουάριο

Στα ίδια επίπεδα με πέρυσι ή στην καλύτερη περίπτωση αυξημένες κατά χαμηλό μονοψήφιο ποσοστό αναμένονται οι πωλήσεις της Jumbo το πρώτο δίμηνο του 2022 σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2021.

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα ίδια επίπεδα με πέρυσι ή στην καλύτερη περίπτωση αυξημένες κατά χαμηλό μονοψήφιο ποσοστό αναμένονται οι πωλήσεις της Jumbo το πρώτο δίμηνο του 2022 σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2021. Ειδικά τον Ιανουάριο καταγράφεται μείωση των πωλήσεων κατά 14,8%, με την κακοκαιρία να διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην πτώση αυτή, καθώς ουσιαστικά είχε ως αποτέλεσμα να μην πραγματοποιηθούν πωλήσεις στην Αττική και στην Εύβοια για περίπου πέντε ημέρες μέσα στον Ιανουάριο. Η σύγκριση, επίσης, γίνεται με τον Ιανουάριο του 2021, μήνας κατά τον οποίο τα καταστήματα λειτούργησαν μεν για περίπου 15 ημέρες μόνο, όμως πραγματοποίησαν τότε πολύ υψηλές πωλήσεις, καθώς είχε προηγηθεί lockdown δύο και πλέον μηνών.

Για τον ακριβώς αντίθετο λόγο καταγράφεται αύξηση πωλήσεων τον Φεβρουάριο: διότι η σύγκριση, σε ό,τι αφορά ειδικά την ελληνική αγορά, γίνεται με τον Φεβρουάριο του 2021, οπότε τα φυσικά καταστήματα έκλεισαν, με τη χώρα τότε να εισέρχεται σε ένα νέο μερικό lockdown.

Η κακοκαιρία ουσιαστικά μηδένισε τις πωλήσεις για πέντε ημέρες σε Αττική και Εύβοια – Μικρή αύξηση αναμένεται το δίμηνο.

Πέραν των επιπτώσεων του κορωνοϊού, που συνεχίζουν να επηρεάζουν αρνητικά τις πωλήσεις του ομίλου κυρίως στη Βουλγαρία και στη Ρουμανία, πλέον αρχίζει να υπάρχει επίδραση και από τις πληθωριστικές πιέσεις. «Οι φετινές πωλήσεις επηρεάστηκαν αρνητικά από τα ακραία καιρικά φαινόμενα, την αύξηση των κρουσμάτων COVID-19 με την παραλλαγή «Ομικρον», από τις αυξήσεις στην ενέργεια και στα καταναλωτικά αγαθά πρώτης ανάγκης, καθώς και από τις απεργίες στα λιμάνια. Η διοίκηση του ομίλου εκτιμά ότι σε ομαλοποιημένη βάση οι πωλήσεις για τον Ιανουάριο του 2022 θα κυμαίνονταν στα αντίστοιχα περυσινά επίπεδα, με τις πληθωριστικές πιέσεις να επηρεάζουν περισσότερο τις βαλκανικές χώρες», αναφέρεται σε χθεσινή ανακοίνωση της Jumbo.

Ειδικότερα, οι πωλήσεις στην Ελλάδα παρουσίασαν τον Ιανουάριο πτώση κατά 21% σε σύγκριση με τον περυσινό Ιανουάριο. Στην Κύπρο, οι πωλήσεις κατέγραψαν αύξηση πάνω από 200% τον φετινό Ιανουάριο σε σύγκριση με πέρυσι. Στη Βουλγαρία τα καταστήματα συνέχισαν να λειτουργούν με τους ίδιους αυστηρούς περιορισμούς και με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, σε ολόκληρη τη χώρα. Οι πωλήσεις του δικτύου κατέγραψαν μείωση κατά 38% περίπου τον Ιανουάριο του 2022, σε σχέση με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα όπου ένα κατάστημα παρέμεινε κλειστό. Αυστηροί περιορισμοί υπάρχουν επίσης στη Ρουμανία σε ό,τι αφορά τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων. Οι πωλήσεις του δικτύου κατέγραψαν μείωση κατά 21% περίπου τον Ιανουάριο του 2022, σε σχέση με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή