Amazon Web Services: Προχωρεί η επένδυση στην Αθήνα

Amazon Web Services: Προχωρεί η επένδυση στην Αθήνα

Netflix και Fox Corporation, στους μεγαλύτερους πελάτες της εταιρείας

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον σχεδιασμό της για τη δημιουργία στην Αθήνα της πρώτης τοπικής ζώνης στην Ελλάδα επιβεβαίωσε, με ανακοίνωσή της, η Amazon Web Services (AWS). Η θυγατρική εταιρεία της Amazon, που έχει αναπτύξει μία από τις δημοφιλέστερες, παγκοσμίως, πλατφόρμες υπολογιστικού νέφους (cloud), ύστερα από την ολοκλήρωση των πρώτων 16 τοπικών ζωνών στις ΗΠΑ, προχωράει στη δημιουργία νέων τοπικών ζωνών σε 32 μητροπολιτικές περιοχές σε 26 χώρες. Η συγκεκριμένη επένδυση της τάξεως των 150-200 εκατ. ευρώ ανακοινώθηκε, για πρώτη φορά, αρχές του περασμένου Δεκεμβρίου στο ετήσιο συνέδριο «re:Invent» στις ΗΠΑ από τον Chief Technology Officer της amazon.com, Werner Vogels.

Τι είναι οι τοπικές ζώνες; Ενας τύπος υποδομής της AWS που τοποθετεί την υπολογιστική ισχύ, την αποθήκευση δεδομένων, τις βάσεις δεδομένων και άλλες υπηρεσίες πιο κοντά σε μεγάλα αστικά, βιομηχανικά και τεχνολογικά κέντρα. Με τον τρόπο αυτόν, οι πελάτες της AWS θα είναι σε θέση να αναπτύσσουν εφαρμογές που απαιτούν πολύ γρήγορες αποκρίσεις (latency), κάτω των δέκα χιλιοστών του δευτερολέπτου, κοντά στους τελικούς χρήστες. Και κατ’ επέκταση, να εξασφαλίζεται απρόσκοπτη εμπειρία για εφαρμογές όπως gaming σε πραγματικό χρόνο, δημιουργία περιεχομένου πολυμέσων και ψυχαγωγίας, ζωντανή ροή βίντεο, προσομοιώσεις, εφαρμογές επαυξημένης και εικονικής πραγματικότητας, μηχανικής μάθησης κ.ά. Και με την AWS να διαχειρίζεται και να υποστηρίζει η ίδια τις τοπικές ζώνες, οι πελάτες της δεν επωμίζονται το κόστος δημιουργίας, λειτουργίας και συντήρησης αντίστοιχης υποδομής σε διάφορες τοποθεσίες για να υποστηρίξουν πολύ γρήγορες εφαρμογές, όπως έκανε γνωστό, χθες, η εταιρεία.

Επίσης, οι τοπικές ζώνες θα επιτρέψουν σε εταιρείες στους κλάδους της υγείας, των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών και του ευρύτερου δημόσιου τομέα να αποθηκεύουν και να επεξεργάζονται δεδομένα εντός συνόρων. Επίσης, οι τοπικές ζώνες μπορούν να αξιοποιηθούν από πελάτες που πρέπει να αποθηκεύουν τα δεδομένα τους τοπικά και να «τρέχουν» συγκεκριμένες εφαρμογές σε κέντρα δεδομένων στις εγκαταστάσεις τους, αλλά επιθυμούν παράλληλα να χρησιμοποιήσουν υπηρεσίες της AWS και να επωφεληθούν από τους πολύ γρήγορους χρόνους απόκρισης που παρέχουν οι τοπικές ζώνες σε τέτοιου είδους (υβριδικές) εφαρμογές.

Θα δημιουργήσει νέες τοπικές ζώνες σε 32 μητροπολιτικές περιοχές σε 26 χώρες.

Στους πελάτες που χρησιμοποιούν τις τοπικές ζώνες ανήκουν η πλατφόρμα οπτικοακουστικού περιεχομένου Netflix, που διαθέτει 214 εκατομμύρια συνδρομητές σε 190 χώρες. «Η Netflix είναι κοντά στο να γίνει ο μεγαλύτερος παραγωγός οπτικών εφέ και πρωτότυπου περιεχομένου. Γι’ αυτό και συνεργαζόμαστε με κορυφαίους καλλιτέχνες σε όλο τον κόσμο. Οι καλλιτέχνες αυτοί χρειάζονται εξειδικευμένο εξοπλισμό και πρόσβαση σε πολλά petabytes (1 petabyte αντιστοιχεί σε 1.000 Terabytes) εικόνων για να δημιουργούν εντυπωσιακά οπτικά εφέ και περιεχόμενο. Παραδοσιακά, οι δημιουργοί έχουν εξειδικευμένο εξοπλισμό στα γραφεία τους. Αυτό που επιδιώκουμε τώρα είναι να μεταφέρουμε τον χώρο εργασίας τους στην AWS ώστε να αξιοποιήσουμε τα πλεονεκτήματα του ψηφιακού νέφους» δήλωσε ο Stephen Kowalski, διευθυντής των υποδομών ψηφιακής παραγωγής της Netflix.

Αλλά και η Fox Corporation κάνει χρήση των τοπικών ζωνών μέσω των οποίων οι συνεργάτες-παραγωγοί της εταιρείας είναι σε θέση να δημιουργούν απομακρυσμένα, απευθείας στο cloud, τα αναγκαία γραφικά, διαδικασία που απαιτεί ιδιαίτερα γρήγορους χρόνους απόκρισης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή