Κρίση στην Ουκρανία: Το σχέδιο της Αθήνας για ενεργειακή επάρκεια

Κρίση στην Ουκρανία: Το σχέδιο της Αθήνας για ενεργειακή επάρκεια

Σε άτυπο συναγερμό βρίσκονται οι αρμόδιες αρχές για την ασφάλεια ενεργειακού εφοδιασμού της χώρας.

3' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε άτυπο συναγερμό βρίσκονται από χθες οι αρμόδιες αρχές για την ασφάλεια ενεργειακού εφοδιασμού της χώρας, καθώς η ένταση γύρω από το Ουκρανικό βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ακόμη και τα ακραία σενάρια της μείωσης των ροών ρωσικού αερίου συνολικά προς την Ευρώπη ή και πλήρους διακοπής τους.

Παρά τις περί του αντιθέτου χθεσινές δηλώσεις Πούτιν, τόσο οι αρμόδιες ελληνικές αρχές όσο και οι ευρωπαϊκές δουλεύουν πάνω και σε τέτοια σενάρια, και στο πλαίσιο αυτό αναμένεται να συνεδριάσει σήμερα με τη συμμετοχή και εκπροσώπου του ΥΠΕΝ και της ΡΑΕ η συντονιστική Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το φυσικό αέριο για πρώτη εκτίμηση του ρίσκου.

Ο παράγοντας που θα κρίνει τις εξελίξεις σε σχέση με τις ροές του ρωσικού αερίου, όπως μεταφέρουν στην «Κ» αρμόδιες πηγές, είναι οι κυρώσεις που θα επιβάλει η Δύση στη Μόσχα και τα αντίμετρα με τα οποία θα απαντήσει το Κρεμλίνο, προεξοφλώντας τη χρήση του φυσικού αερίου ως όπλο πίεσης στην περίπτωση που επιβληθούν κυρώσεις στις συναλλαγές με ευρωπαϊκές τράπεζες. Με το ζήτημα αυτό να παραμένει ανοιχτό μέχρι και σήμερα το πρωί οπότε οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα αποφασίσουν περί των κυρώσεων, οι αρμόδιες ελληνικές αρχές προετοιμάζονται για όλα τα σενάρια.

Μέσω μιας ανοιχτής γραμμής επικοινωνίας με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ΡΑΕ και ΔΕΣΦΑ αξιολογούν τους κινδύνους για το ελληνικό ενεργειακό σύστημα προκειμένου να αντιδράσουν άμεσα και να το θέσουν εάν απαιτηθεί σε κατάσταση «κόκκινου συναγερμού» που σημαίνει εφαρμογή σχεδίων εκτάκτου ανάγκης. Τέτοια σχέδια παρουσιάστηκαν στη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό στις 14 Φεβρουαρίου και επανεξετάστηκαν χθες στη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ στην οποία παρευρέθηκε και ο αρμόδιος υπουργός Κώστας Σκρέκας. Αργά το απόγευμα στο Μαξίμου πραγματοποιήθηκε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη με τη συμμετοχή του κ. Σκρέκα, των επικεφαλής της ΔΕΗ Γιώργου Στάσση και της ΔΕΠΑ Κωνσταντίνου Ξιφαρά και του προέδρου της ΡΑΕ, όπου εκτός από το θέμα της επάρκειας αερίου συζητήθηκε και το θέμα των τιμών, μετά τη νέα άνοδο που πυροδότησε η κλιμάκωση της κρίσης στην Ουκρανία.

Αν και η Ελλάδα καλύπτει περίπου το 40% των αναγκών της σε αέριο από τη Ρωσία, επί του παρόντος οι αρμόδιες αρχές διαβεβαιώνουν ότι δεν συντρέχουν λόγοι ανησυχίας, καθώς αυτό δεν διέρχεται μέσω της Ουκρανίας, αλλά μέσω της Τουρκίας και του αγωγού TurkStream.

Συναγερμός στις ελληνικές αρμόδιες αρχές – Συνεδριάζει σήμερα με τη συμμετοχή και εκπροσώπου του ΥΠΕΝ και της ΡΑΕ η συντονιστική Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το φυσικό αέριο.

Στην περίπτωση που υπάρξει διατάραξη της ροής του ρωσικού αερίου και στον αγωγό TurkStream, η τροφοδοσία της χώρας θα περιοριστεί στις εισαγωγές αζερικού αερίου μέσω του Tap (1 δισ. κ.μ. αερίου) και στη δυναμικότητα αποθήκευσης και αεριοποίησης LNG της Ρεβυθούσας, με τις προσπάθειες να κατευθύνονται από χθες στην εισαγωγή φορτίων πέραν των προγραμματισμένων. Ηδη μέσα στον Φεβρουάριο έχουν αφιχθεί 6 φορτία LNG και αναμένεται να έρθει ένα ακόμη αύριο. Για τον Μάρτιο έχει ήδη προγραμματιστεί η εισαγωγή 4 φορτίων.

Η αλλαγή μείγματος καυσίμου σε μονάδες ηλεκτροπαραγωγής που λειτουργούν με φυσικό αέριο και έχουν τη δυνατότητα εναλλακτικού καυσίμου είναι ένα από τα μέτρα που θα τεθούν άμεσα σε εφαρμογή. Πρόκειται για τις μονάδες Κομοτηνή και Λαύριο 4 της ΔΕΗ, τις μονάδες στη Θίσβη και στη Θεσσαλονίκη της Elpedison και τις μικρές μονάδες της Ηρων, συνολικής ισχύος άνω των 1.700 MW, που θα κληθούν να δουλέψουν με ντίζελ.

Οι εταιρείες έχουν από τις 14 Σεπτεμβρίου κληθεί από τον ΑΔΜΗΕ να διασφαλίσουν τα απαραίτητα αποθέματα πετρελαίου στις δεξαμενές τους, όπως και η ΔΕΗ επαρκή αποθέματα λιγνίτη για να τεθούν σε λειτουργία όλες οι λιγνιτικές μονάδες. Ο ΑΔΜΗΕ έκανε χθες μια πρώτη προφορική επιβεβαίωση για την ετοιμότητα των μονάδων από πλευράς της ΔΕΗ. Οι αντοχές του ενεργειακού συστήματος θα κριθούν από τη διάρκεια της κρίσης, και αυτό γιατί η τροφοδοσία με LNG δεν μπορεί να θεωρηθεί διασφαλισμένη για μακρά περίοδο, αφού θα υπάρξει αυξημένη ζήτηση σε όλη την Ευρώπη, ενώ σοβαρά ερωτήματα εγείρονται και για την αξιοπιστία των λιγνιτικών μονάδων σε παρατεταμένη λειτουργία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή