Ξενοδόχοι κατά Airbnb

Επιχειρηματίες χρησιμοποιούν πολυκατοικίες για βραχυχρόνιες μισθώσεις

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προσφυγή στην Ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού κατά επιχειρήσεων που λειτουργούν ατύπως ως ξενοδοχεία και διαφημίζονται μάλιστα ως τέτοια, υπό τον μανδύα της οικονομίας του διαμοιρασμού, ετοιμάζει το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος. Οπως εξήγησε ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Αθηνών Αλέξανδρος Βασιλικός στην «Κ», κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της 17ης ετήσιας έρευνας «Περί Ικανοποίησης Ξενοδοχείων και Απόδοσης Ξενοδοχείων Αττικής 2021» που έγινε την Τρίτη σε συνεργασία της Ενωσης Ξενοδόχων Αθηνών – Αττικής και Αργοσαρωνικού με τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, «δεν μπορεί να συντηρείται άλλο αυτή η γκρίζα ζώνη των βραχυχρόνιων μισθώσεων, όπου επιχειρηματίες αγοράζουν ή νοικιάζουν πολυκατοικίες ολόκληρες, τις διαμορφώνουν σε ενοικιαζόμενα δωμάτια, ενώ κατά σύμπτωση στο ισόγειο υπάρχει και ένα καφέ που όλως τυχαίως σερβίρει και πρωινό, και αυτοδιαφημίζονται ως ξενοδοχεία στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες κρατήσεων χωρίς καμία σχετική άδεια, έλεγχο και ρύθμιση».

Επαφές του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου με το Μαξίμου και την ΚΕΔΕ.

Το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων πρόκειται να καταθέσει τον φάκελο για την υπόθεση στην Επιτροπή Ανταγωνισμού το αμέσως επόμενο διάστημα, αποκάλυψε ο Αλ. Βασιλικός κατά τη διάρκεια της παρουσίασης. Παράλληλα έχει ξεκινήσει διαβούλευση και με την Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδος προκειμένου η αυτοδιοίκηση να αναλάβει το μέρος του ρυθμιστικού έργου που της αναλογεί και κατά τις βέλτιστες πρακτικές άλλων ευρωπαϊκών πόλεων να αποφασίσει επιτέλους πόσα τέτοια καταλύματα και υπό ποιες προϋποθέσεις θέλει. Ωστόσο, όπως διευκρινίζει ο πρόεδρος του ΞΕΕ μιλώντας στην «Κ», οι ξενοδόχοι δεν είναι αντίθετοι στην ελεύθερη αγορά και στον υγιή ανταγωνισμό. «Πρέπει όμως ο ανταγωνισμός να είναι δίκαιος και να μην μπορούν ψευδεπίγραφα κάποιοι να ανοίγουν ξενοδοχεία χωρίς καμία από τις νόμιμες διαδικασίες που οφείλουν να ακολουθούν οι ξενοδόχοι, συμπεριλαμβανομένων πρωτοκόλλων ασφαλείας πυρόσβεσης αγορανομίας και συνολικά 27 αδειών κι άλλων πιστοποιητικών τα οποία οι ξενοδόχοι πρέπει να εξασφαλίζουν από τους αρμόδιους φορείς». Μεταξύ αυτών και των αρμοδίων φορέων για το εργατικό πλαίσιο. «Δεν γίνεται εμείς να υπογράφουμε κλαδικές συμβάσεις κατόπιν εντατικών διαπραγματεύσεων και ακριβώς απέναντι να λειτουργεί ένα ξενοδοχείο ως τάχα οικονομία διαμοιρασμού χωρίς καμία υποχρέωση».

Ξενοδόχοι κατά Airbnb-1

Στην Αθήνα όμως, εξαιτίας και της πανδημίας που οδήγησε πολλούς ξένους επισκέπτες σε καταλύματα που θεωρούνται ως έχοντα πολύ περιορισμένο συνωστισμό, δηλαδή σε ενοικιάσεις κατοικιών μέσω ηλεκτρονικών πλατφορμών, το πρόβλημα είναι εντονότατο και εκτιμάται ότι στέρησε πολλές μονάδες πληρότητας και ακόμα περισσότερες εσόδων από τους ξενοδόχους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή