Παράταση υποβολής για τις αναλυτικές περιοδικές δηλώσεις

Παράταση υποβολής για τις αναλυτικές περιοδικές δηλώσεις

Την παράταση της υποβολής των αναλυτικών περιοδικών δηλώσεων και της πληρωμής των ασφαλιστικών εισφορών Ιανουαρίου 2022 καθώς και του δώρου Χριστουγέννων 2021 έως την Τετάρτη 9 Μαρτίου αποφάσισε η διοίκηση του e-ΕΦΚΑ.

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την παράταση της υποβολής των αναλυτικών περιοδικών δηλώσεων και της πληρωμής των ασφαλιστικών εισφορών Ιανουαρίου 2022 καθώς και του δώρου Χριστουγέννων 2021 έως την Τετάρτη 9 Μαρτίου αποφάσισε η διοίκηση του e-ΕΦΚΑ. Προσοχή: Η απόφαση αφορά τους εργοδότες κοινών επιχειρήσεων και οικοδομοτεχνικών έργων, καθώς για τους μη μισθωτούς ήδη αναρτήθηκαν τα ειδοποιητήρια στην ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ, με καταληκτική ημερομηνία πληρωμής την 28η Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με τη διοίκηση του φορέα, η παράταση κρίθηκε αναγκαία στο πλαίσιο της βελτίωσης της λειτουργικότητας των μηχανογραφικών συστημάτων του e-ΕΦΚΑ και της αναβάθμισης των μηχανογραφικών εφαρμογών, οι οποίες, μεταξύ άλλων, υποστηρίζουν την υποβολή, τον έλεγχο και την επεξεργασία των αναλυτικών περιοδικών δηλώσεων (ΑΠΔ). Ενα από τα προβλήματα που κλήθηκε άλλωστε να αντιμετωπίσει η διοίκηση του ενιαίου φορέα είναι η υποδοχή και των ΑΠΔ για το νέο Ταμείο Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ). Εν αναμονή της νέας ΑΠΔ για το ΤΕΚΑ, μάλιστα, και με στόχο την απλούστευση των διαδικασιών, ο ΕΦΚΑ έθεσε σε λειτουργία τη νέα Ηλεκτρονική Υπηρεσία Επιβεβαίωσης Υπαγωγής ΤΕΚΑ για εργοδότες σε κοινές επιχειρήσεις καθώς και σε οικοδομοτεχνικά έργα.

Μέσα από την ηλεκτρονική αυτή υπηρεσία παρέχεται η δυνατότητα σε κάθε εργοδότη να μπορεί να εξακριβώσει ποιοι εργαζόμενοι της επιχείρησής του μπορούν να υπαχθούν στο νέο Ταμείο Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ) προκειμένου να προχωρήσει αναλόγως και στην υποβολή της αντίστοιχης ΑΠΔ. Μάλιστα, για την εξακρίβωση αυτή απαιτείται μόνο ο ΑΦΜ και ο ΑΜΚΑ του κάθε εργαζομένου.

Οπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση του ΕΦΚΑ, για την υλοποίηση της διαδικασίας αυτής μέσω της Ηλεκτρονικής Υπηρεσίας ο εργοδότης ακολουθεί τα εξής βήματα:

1. Επιλέγει μέσω του www.efka.gov.gr τις Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες για τους Εργοδότες.

2. Για την είσοδο στο σύστημα ο χρήστης πληκτρολογεί το ακόλουθο url: https://apps.ika.gr/eCheckTEKA.

3. Συνδέεται στο σύστημα με τους κωδικούς ΑΠΔ εργοδότη.

4. Το πεδίο «Ονομα χρήστη» είναι προσυμπληρωμένο.

5. Εισάγει τον ΑΜΚΑ και επιλέγει «Ελεγχος ένταξης στο ΤΕΚΑ».

6. Εμφανίζεται ενημερωτικό μήνυμα για τον επιτρεπτό αριθμό αναζητήσεων ανά ημέρα, καθώς και τα στοιχεία του ασφαλισμένου για τον οποίο πραγματοποιείται η αναζήτηση.

7. Επιλέγει «Υποβολή ελέγχου».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή