«Κλειδί» η οικονομική στήριξη της Κίνας στη Ρωσία

«Κλειδί» η οικονομική στήριξη της Κίνας στη Ρωσία

Ο ρωσικός κολοσσός του φυσικού αερίου Gazprom και η κινεζική πετρελαϊκή CNPC υπέγραψαν προ ημερών συμφωνία 25 ετών.

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα τελευταία χρόνια, εν μέρει και ως αντίδραση στις κυρώσεις που της επιβλήθηκαν το 2014 μετά την προσάρτηση της Κριμαίας, η Ρωσία έχει προσεγγίσει την Κίνα, με την οποία έχει συσφίξει τις εμπορικές και οικονομικές σχέσεις της.

Οπως επισημαίνει σχετικό ρεπορτάζ των Financial Times, η οικονομική στήριξη που μπορεί να προσφέρει στη Ρωσία η δεύτερη οικονομία στον κόσμο και οι τράπεζές της ενδέχεται να συνδιαμορφώσει την έκβαση αυτής της κρίσης. Αναλυτές της αγοράς και εμπειρογνώμονες γεωπολιτικών θεμάτων εκτιμούν πως η Κίνα θα βοηθήσει τη Ρωσία να αμβλύνει τον αντίκτυπο των οικονομικών κυρώσεων, χωρίς, βεβαίως, να βλάψει τα δικά της συμφέροντα, και μάλλον θα το επιδιώξει κυρίως μέσω συμφωνιών για την εμπορία των ρωσικών πόρων, αλλά και μέσω των δανείων που θα χορηγήσουν οι κινεζικές κρατικές τράπεζες.

Σε ό,τι αφορά τις διμερείς συμφωνίες για την εμπορία των ρωσικών φυσικών πόρων, προ ημερών, ο ρωσικός κολοσσός του φυσικού αερίου Gazprom και η κινεζική πετρελαϊκή CNPC υπέγραψαν συμφωνία 25 ετών. Αυτή προσφέρει μια νέα διαδρομή και μια νέα διέξοδο για το ρωσικό φυσικό αέριο. Η Κίνα αποτελεί έτσι κι αλλιώς τα τελευταία χρόνια εναλλακτική αγορά για το ρωσικό φυσικό αέριο, στην περίπτωση που η Ρωσία επιλέξει ή αναγκαστεί να διακόψει ή να περιορίσει τις εξαγωγές προς την Ευρώπη.

Σε ό,τι αφορά τον δανεισμό που μπορεί να προσφέρει η Κίνα στη Ρωσία, η βρετανική εφημερίδα επισημαίνει πως οι κρατικές τράπεζες της Κίνας ενδέχεται να λειτουργήσουν καταλυτικά. Σύμφωνα με το AidData, το διεθνές εργαστήριο ερευνών του ιδρύματος William & Mary, η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος αποδέκτης κινεζικών δανείων καθώς από το 2000 έως το 2017 έχει λάβει κινεζικά δάνεια ύψους 151 δισ. δολαρίων. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, και χρέος ύψους 86 δισ. δολαρίων που έχουν εκδώσει οι κρατικές κινεζικές τράπεζες και το έχουν πουλήσει σε ιδιωτικές εμπορικές τράπεζες της χώρας. Δεδομένων, άλλωστε, των γεωπολιτικών και οικονομικών εντάσεων που έχουν εκδηλωθεί τα τελευταία χρόνια ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και στο Πεκίνο, η Κίνα έχει όπως και η Ρωσία μειώσει την έκθεσή της στο δολάριο. Ετσι, δεν πρόκειται να απειληθούν οι οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών, το διμερές εμπόριο των οποίων ανήλθε το περασμένο έτος στο ρεκόρ των 140 δισ. δολαρίων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή