Ενέργεια: Τα «μυστικά» της θωράκισης

Ενέργεια: Τα «μυστικά» της θωράκισης

Πώς και πότε αποσβένεται η επένδυση; Το όφελος από τη συμμετοχή στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ» και το κέρδος από μεμονωμένες παρεμβάσεις.

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπάρχει ένα εξαιρετικά κρίσιμο στατιστικό εύρημα, το οποίο τα νοικοκυριά θα πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη τους όταν θα αποφασίσουν σχετικά με το αν θα επενδύσουν για την ενεργειακή αναβάθμιση του σπιτιού τους ή όχι. Η θωράκιση του ακινήτου εξασφαλίζει μείωση της απαιτούμενης ενέργειας για την κάλυψη των αναγκών ψύξης και θέρμανσης ακόμη και πάνω από 70%. Το τι σημαίνει στην πράξη αυτό το ποσοστό γίνεται κατανοητό μέσα από την ακόλουθη ανάλυση:

1. Μια μονοκατοικία χωρίς μόνωση στη Βόρεια Ελλάδα χρειάζεται 245 κιλοβατώρες τον χρόνο ανά τετραγωνικό μέτρο για να καλύψει ενεργειακές ανάγκες. Αν το ακίνητο θωρακιστεί, η κατανάλωση μπορεί να μειωθεί στις 75 κιλοβατώρες.

2. Η ίδια σύγκριση στην Κεντρική Ελλάδα δείχνει ότι με την επένδυση στην ενεργειακή θωράκιση, η κατανάλωση μπορεί να μειωθεί από τις 185 στις 55 κιλοβατώρες ανά τετραγωνικό μέτρο, πάντοτε σε ετήσια βάση, ενώ στη Νότια Ελλάδα και πάλι επιτυγχάνεται μείωση από τις 115 στις 35 κιλοβατώρες.

Άρα οι επενδύσεις που αφορούν τη θερμοπρόσοψη ή την αντικατάσταση των κουφωμάτων με σύγχρονα ενεργειακά είναι αυτές που εξασφαλίζουν τη μεγαλύτερη οικονομία σε καύσιμο. Ή, πιο απλά, αυτές οι επενδύσεις πρέπει να προηγηθούν των παρεμβάσεων που αφορούν τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας (π.χ. αντλία θερμότητας ή φωτοβολταϊκό), καθώς η απόδοση είναι πολύ μεγαλύτερη.

Όλες οι παρεμβάσεις που συμβάλλουν στην ενεργειακή θωράκιση του κτίσματος μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ». Το αρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος ανακοίνωσε παράταση στην προθεσμία υποβολής των αιτήσεων μέχρι και τις 15 Μαρτίου, οπότε ακόμη κι όποιος δεν έχει ασχοληθεί με το θέμα προλαβαίνει να απευθυνθεί σε έναν μηχανικό για τις σχετικές πληροφορίες. Με την ένταξη στο «Εξοικονομώ» θα επιτύχει ταχύτερη απόσβεση της επένδυσης, καθώς ποσοστό έως και 75% της δαπάνης μπορεί να χρηματοδοτηθεί από το κράτος. Το πράσινο φως για συμμετοχή στο «Εξοικονομώ» θα πάρουν αυτοί που θα επιτύχουν με τις παρεμβάσεις τη μεγαλύτερη εξοικονόμηση ενέργειας, ενώ ρόλο στον τελικό κατάλογο αυτών που θα επιλεγούν θα παίξει και το εισόδημα αλλά και η περιοχή στην οποία βρίσκεται το ακίνητο.

Αυτό, πάντως, που είναι σαφές είναι ότι οι επενδύσεις για την ενεργειακή θωράκιση είναι σίγουρο ότι θα αποσβεστούν, και μάλιστα σε εξαιρετικά σύντομο χρονικό διάστημα (ακόμη και κάτω από 7-8 χρόνια), ενώ ακόμη και όσοι δεν θα μπουν στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ» (ήδη έχουν γίνει πάνω από 80.000 αιτήσεις) θα έχουν όφελος, αν κάνουν έναν προγραμματισμό παρεμβάσεων και μπουν στη διαδικασία σταδιακής υλοποίησης, ανάλογα φυσικά και με τις οικονομικές αντοχές. Η χρηματοδότηση των παρεμβάσεων μέσω τραπεζικού δανεισμού αυξάνει την περίοδο της απόσβεσης, αλλά και πάλι, όσο οι τιμές της ενέργειας είναι στα ύψη, το όφελος παραμένει σημαντικό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή